Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τουρκία: Σχεδιάζει να αγοράσει Eurofighter, αν «παγώσει» η αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ

Τουρκία: Σχεδιάζει να αγοράσει Eurofight...

Σχετική συνάντηση φέρεται να έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε εναλλακτικά σχέδια προσανατολίζεται η Άγκυρα εάν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα με τα μαχητικά F-16. Ειδικότερα, η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να ενδιαφερθεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, εάν το αίτημα αγοράς νέων F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων δεν προχωρήσει, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ιστοχώρος MiddleEastEye επικαλούμενος τουρκικές πηγές.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στρατηγός Χασάν Κιουτσούκακγιουζ επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε συνάντηση για ακριβώς αυτό το θέμα με την ηγεσία της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας και πιο συγκεκριμένα με τον διοικητή Σερ Μάικ Γουίνγκστον.

«Τα Typhoon είναι πολύ καλά… Θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια προσωρινή εναλλακτική επιλογή έως ότου πάρουμε στα χέρια μας τα εγχώριας παραγωγής πέμπτης γενιάς TF-X, εάν φυσικά δεν μπορέσουμε να πάρουμε τα F-16», παρουσιάζεται να δηλώνει τουρκική πηγή στο MiddleEastEye, ενώ «κατά σύμπτωση», πριν από μόλις δυο ημέρες, είχε δημοσιευτεί και στην φιλοκυβερνητική τουρκική DailySabah ένα άρθρο γνώμης για το ίδιο ακριβώς θέμα με τίτλο: «Αντί να περιμένει για τα F-16, η Τουρκία θα έπρεπε να αγοράσει Eurofighter Typhoon».

Σύμφωνα με το MiddleEastEye, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν αποκλείεται τελικώς να δώσει το πράσινο φως για τα τουρκικά F-16 αλλά μετά τις επόμενες τουρκικές εκλογές που είναι κανονικά προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023.

Πίσω στην Τουρκία ωστόσο, κάποιοι σπεύδουν πλέον να παρουσιάσουν ως εναλλακτική τα Typhoon (είτε επειδή πραγματικά το πιστεύουν, είτε για να ασκήσουν έτσι εμμέσως πίεση στην αμερικανική πλευρά υπέρ των F-16), ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, όπως υποστηρίζουν τουρκικές πηγές στο Τwitter, και κατά την επικείμενη επίσκεψη της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις