Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση του σημαντικού γλύπτη Μεμά Καλογηράτου

Πάτρα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση του σημαντ...

Παρόντες τη βραδιά των εγκαινίων ήταν η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Γιώργος Μαγιάκης και η Βίβιαν Σαμούρη

Μια σημαντική έκθεση του σπουδαίου γλύπτη, Μεμά Καλογηράτου, με θέμα «Η επιστροφή», εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 στην Πάτρα στις αίθουσες του Ιδρύματος Hellenic Diaspora Foundation στο Κάτω Καστρίτσι και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η Αντιδήμαρχος Βίβιαν Σαμούρη και ο Βοηθός Δημάρχου Πατρέων, Γιώργος Μαγιάκης.

Μετά τα εγκαίνια, παρουσιάστηκε το λεύκωμα Ήφαιστος Δεσμώτης «Το σπίτι – μουσείο του Μεμά Καλογηράτου», από τον συγγραφέα της μελέτης, Μάνο Στεφανίδη.

Ο Μεμάς Καλογηράτος, το 1949 έφτασε στην Πάτρα. Τρία χρόνια νωρίτερα, οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις είχαν κάψει το πατρικό του σπίτι, εξαναγκάζοντας την οικογένειά του να εγκαταλείψει την Κεφαλονιά. Στην Πάτρα ο νεαρός Μεμάς, μαθήτευσε δίπλα στον ζωγράφο – αγιογράφο Φάωνα, έως το 1960, οπότε και γράφτηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου διδάχτηκε τη γλυπτική από τον Γιάννη Παππά και τον Θανάση Απάρτη. Το 1966 ξεκίνησε πλέον, την προσωπική του καλλιτεχνική διαδρομή.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στην Πάτρα, αποτελεί μια εμπλουτισμένη εκδοχή της αναδρομικής του έκθεσης, η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του εικαστικού πολύπτυχου «Μεθεόρτια – Από το ’21 στο ‘22» και σηματοδοτεί την επιστροφή του γλύπτη στην Πάτρα -ύστερα από 63 χρόνια, αδιάκοπης δημιουργικής πορείας- για να συνοψίσει αναζητήσεις, ιδέες και συναισθήματα.

*Να προσθέσουμε πως λειτουργεί Διαρκής Έκθεση Γλυπτοθήκης του Μεμά Καλογηράτου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, στα Μαζαρακάτα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture