Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

138 νεκρά παιδιά σε έξι μήνες: Tι συμβαίνει, τα στοιχεία των άλλων ετών και οι απαντήσεις των ειδικών

138 νεκρά παιδιά σε έξι μήνες: Tι συμβαί...

Είναι ανησυχητικός ο αριθμός;

Τους τελευταίους μήνες αρκετά συχνά, δυστυχώς, γίνεται γνωστό πως κάποιο παιδί κατέληξε. Πολλές φορές ο θάνατος  είναι αιφνίδιος και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Χαρακτηριστικά, τους τελευταίους έξι μήνες έχουν καταγραφεί 138 θάνατοι παιδιών.

Για το ζήτημα  μίλησαν σήμερα στο OPEN  ειδικοί, με καθηγητή καρδιολογίας να εξηγεί πως η συχνότερη αιτία παιδικών θανάτων είναι οι καρδιολογικές παθήσεις.

Λέων: «Πράγματι υπάρχει μια αύξηση»

«Για να δούμε μία συγγενή ανωμαλία ενός παιδιού ή μία ουσιαστικά άλλη πάθηση θα πρέπει να φτάσουμε στο μικροσκόπιο που είναι μια εξέταση αρκετών μηνών, δηλαδή τα αποτελέσματα του παιδιού που έφυγε για χθες για παράδειγμα, θα έρθουν σε 4-5 μήνες. Χρειάζονται ενδελεχείς εξετάσεις, ιστολογικές, τοξικολογικές ακόμα και γενετικές για να έχουμε ασφαλείς απαντήσεις και για αυτό συνήθως στην αρχή ακούμε αδιευκρίνιστος (θάνατος), χωρίς να σημαίνει πως μετά από όλες τις εξετάσεις οι θάνατοι θα παραμείνουν αδιευκρίνιστοι», πρόσθεσε ο ειδικός.

 

«Αυτή τη στιγμή αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι πράγματι υπάρχει μια αύξηση και πρέπει να σας πω ότι στα παιδιά αυτής της ηλικίας πέρα από τα παθολογικά, έχουμε πολλές φορές απώλειες από τροχαία ατυχήματα» είπε στο τέλος ο ειδικός.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
 

Από πλευράς του, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, εξήγησε ότι «τα στοιχεία τα δίνει η ΕΛΣΤΑΤ» και «αν κάνουμε μια μικρή έρευνα και δούμε τα νούμερα από προηγούμενες χρονιές, φέτος δεν έχουμε έξαρση. Πιθανότατα έχουμε το ίδιο νούμερο και χαμηλότερα».Το 2020 από 0 έως 19 ετών είχαμε 359 θανάτους, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το 2021 καταγράφηκαν 353 απώλειες, στις ίδιες ηλικίες.

 

«Πρέπει να αποσυνδέσουμε την Covid, το εμβόλιο, κλπ. Έχουμε και τέτοια στοιχεία του 2020 (...). Το μεγάλο πρόβλημα είναι, σε ηλικία από 15 έως 19, τα ατυχήματα» τόνισε ο ίδιος.


 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, αρχικά εξήγησε πως «Παγκόσμια παρατηρείται πραγματικά μία αύξηση των θανάτων των παιδιών και εδώ πρέπει να πούμε το εξής: ας πούμε στις ΗΠΑ έχει παρατηρηθεί ότι η Covid-19 έχει επηρεάσει αισθητά αυτόν τον δείκτη. Μάλιστα, ήδη σε κάποιες πολιτείες λένε πως είναι η έκτη αιτία θανάτου».

 

Ο κ. Λέων έπειτα ανέφερε πως λόγω του κορονοϊού οι γιατροί παγκοσμίως επικεντρώθηκαν σε αυτόν και «ίσως αυτή η επικέντρωση στη συγκεκριμένη ασθένεια και από τη μεριά των πολιτών και του συστήματος υγείας να επηρέασε τους δείκτες ειδικά σε παιδιά με τέτοιες παθήσεις», χρόνιες ή συγγενείς ανωμαλίες.

Οι καρδιοπάθειες
 

Ο Δημήτρης Τούσουλης, καθηγητής καρδιολογίας, ανέφερε πως «οι καρδιοπάθειες στα παιδιά είναι η συχνότερη αιτία στις ηλικίες ειδικά από τα 0 έως και 19, αν εξαιρέσουμε τα ατυχήματα».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο συχνές καρδιοπάθειες είναι η ανώμαλη έκφυση των στεφανιαίων αγγείων, «αν υπάρχει ανώμαλη έκφυση αυτό δεν φαίνεται με καμία εξέταση» υπογράμμισε.

 

Επίσης, είναι ορισμένα άλλα σύνδρομα που ονομάζονται παθήσεις του συστήματος αγωγής, που μπορούν να δημιουργήσουν καρδιακή ταχυκαρδία και φέρνουν αιφνίδιο θάνατο και «αυτά σημειώνονται τη νύχτα».

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being