Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ- Μπάιντεν: Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ- Μπάιντεν:...

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του

Στον Λευκό Οίκο συναντήθηκαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στην έναρξη της συνάντησης, ο κ.Μπάιντεν αναφέρθηκε στη δεξίωση που θα παραθέσει στη συνέχεια για τα 201 έτη της ελληνικής ανεξαρτησίας και σημείωσε: “Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως απειλή για τη δημοκρατία και ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό για την ελληνική στάση. "Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ" είπε ο κ. Μπάιντεν.

“Έχουμε πολλά να συζητήσουμε, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεων, για την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, για τη για σχέση φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών”, συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη: “Η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες”.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε πως θεωρεί προνόμιο το ότι βρίσκεται στο Λευκό Οίκο για να γιορτάσει μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τα 201 έτη από την απαρχή της ελληνικής παλιγεννεσίας.

“Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα”, είπε στον κ.Μπάιντεν.

“Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα μαζί αντιμετωπίζουμε τη ρωσική εισβολή” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι θα συζητήσουν για το αμυντικό σκέλος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το εμπόριο, τις επενδύσεις, το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια.

"Όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί" εκτίμησε και δήλωσε "πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο”.

Ο πρωθυπουργός δε θέλησε φυσικά να αναφερθεί στην Τουρκία στο σύντομο αυτό διάλογο, αλλά νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και στην εκπομπή "Morning Joe” είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ για την Άγκυρα.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είχε σημειώσει:

“Στο τέλος της ημέρας, αναμένω ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμε για άλλα ζητήματα που μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του. Περιμένω ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί.”

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος που έχουν οι ΗΠΑ σε ένα ιδιαίτερα ταραχώδες μέρος του κόσμου.

Αλλά και στη συνέχεια σε συζήτηση με το δημοσιογράφο David Ignatius στο Georgetown Univercity, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τουρκικά παιχνίδια με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κλαι εξέφρασε την άποψη ότι: “Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία εάν πάει σε αυτό το μονοπάτι. Είναι λάθος τακτική. Δεν το βλέπω να συμβαίνει”.

Ο πρωθυπουργός έθεσε όμως και το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ως θέμα του ΝΑΤΟ. “Την ώρα που όλοι ασχολούμαστε με το πρόβλημα της Ουκρανίας, το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μία άλλη πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, είπε. Σημείωσε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και δήλωσε: “Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Να παραβιάζει τον εναέριο χώρο ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν”.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν.

Το αυριανό πρόγραμμα 
Αύριο, Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις