Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Στα ύψη τα πιάτα- Ακριβότερες οι μερίδες κατά 1,5 ευρώ- Πόσο κόστιζε και πόσο κοστίζει μια μερίδα παστίτσιο;

Πάτρα: Στα ύψη τα πιάτα- Ακριβότερες οι ...
Μαρτάτος Tάκης

Επίσης η κίνηση στο έτοιμο, μαγειρεμένο και γρήγορο φαγητό έχει πέσει κατά 30% - Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει όσο και η ενέργεια ασχέτως αν μλάμε για ένα σουβλάκι ή για ένα φιλέτο, ανέφερε

Η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την αύξηση της τιμής του ρεύματος, του φυσικού αερίου και την γενικότερη ακρίβεια στα είδη, στα καύσιμα, κ.α. δεν έχει διόλου αφήσει ανεπηρέαστο και τον δημοφιλή, θα λέγαμε κλάδο του έτοιμου και γρήγορου φαγητού. Το thebest.gr απευθύνθηκε στον επιχειρηματία με πολύχρονη παρουσία στον κλάδο της εστίασης Δημήτρη Φάκαλο και ταμία πλέον του νέου ΔΣ του ΣΚΕΑΝΑ, ο οποίος μας είπε πως η κίνηση στα καταστήματα του έτοιμου, γρήγορου φαγητού σε πακέτο έχει ήδη μία πτώση της τάξης του 30% ενώ την ίδια ώρα η προσέλευση του κόσμου στα εστιατόρια με κουβέρ έχει πέσει κατά 40%. Ο κόσμος, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Φάκαλος, έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξόδους του τις καθημερινές και πλέον πληρότητα παρατηρείται κατ’ ουσία μόνο τις Παρασκευές και τα Σάββατα.

Ενδεχομένως αυτό, αν κάπως ισορροπήσουν τα πράγματα, να βελτιωθεί λίγο το επόμενο διάστημα μιας και καλοκαιριάζει και στον  Έλληνα αρέσει να βγαίνει να πάρει τον αέρα του, να καθίσει να πιει τη μπύρα του και να φάει ένα σουβλάκι.

Μιλώντας για το έτοιμο φαγητό σε πακέτο, ο κ. Φάκαλος είπε στο thebest.gr πως το κόστος παραγωγής έχει πλέον ανέβει κατά 150% όσο και η ενέργεια και στο κόστος αυτό του στησίματος συμπεριλαμβάνονται το ρεύμα, τα ψυγεία, το υγραέριο όπου χρησιμοποιείται, κ.α., κι όλα αυτά όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ισχύουν ασχέτως αν πρόκειται για ένα σουβλάκι ή για ένα φιλέτο!

Το δεύτερο βασικό στοιχείο που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες καταστημάτων έτοιμου φαγητού είναι η μεσοσταθμική αύξηση των πρώτων υλών που είναι στο 73% από τον περασμένο Οκτώβριο. Για παράδειγμα το ηλιέλαιο έχει ανέβει 350% ωθώντας πολλούς μαγαζάτορες να ανεβάσουν τη τιμή της μερίδας φαγητού ή ενός σάντουιτς. Ακόμα η τιμή του κοτόπουλου που πολλοί θεωρούμε φτηνό και προσιτό, έχει ανέβει κατά 64%!

«Αν πάρουμε ως παράδειγμα μία μερίδα παστίτσιο, οι πρώτες ύλες και το κόστος για να φτιαχτεί – παρασκευαστεί ήταν μέχρι πρότινος στα 2,60 ευρώ. Τώρα πλέον η τιμή αυτή είναι τουλάχιστον 4 ευρώ και προς τα πάνω. Αυτό έχει ως συνέπεια μία μερίδα φαγητό πακέτο να έχει ακριβύνει τουλάχιστον 1,50 ευρώ και πια η μέση τιμή ενός μαγειρεμένου ποιοτικού φαγητού σε πακέτο να φτάνει τα 7 ευρώ», είπε στο thebest.gr ο Δημήτρης Φάκαλος που μας έθεσε ακόμα δύο ακόμη κόστη που υπάρχουν και έχουν πάρει την ανιούσα.

Αυτά είναι τα κόστη των πλαστικών συσκευασιών που χρησιμοποιούν, τα οποία έχουν διπλασιαστεί ενώ για ντελίβερι φαγητού σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, πήγαινε – έλα, το κόστος μεταφοράς έχει πάει λόγω της ανόδου των καυσίμων από 0,70 σε τουλάχιστον 1,20 ευρώ, κόστος που επωμίζεται ο επιχειρηματίας του καταστήματος έτοιμου φαγητού αλλά και που ουσιαστικά μπαίνει στην αυξημένη τιμή του πακέτου.

Ο Δημήτρης Φάκαλος.

Ο Δημήτρης Φάκαλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις