Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Μιχ. Στελλάτος για τη μέρα του νοσηλευτή: Στον “Άγ. Ανδρέα” οφείλονται άδειες και ρεπό 28.000 ημερών!

Ο  Μιχ. Στελλάτος για τη μέρα του νοσηλε...
Μαρτάτος Tάκης

Όπως μας είπε, αυτή τη στιγμή λείπουν 20.000 νοσηλευτές σε όλη τη χώρα ενώ στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" της Πάτρας οι οφειλόμενες άδειες και ρεπό φτάνουν στον απίστευτο αριθμό των 28.000!

«Δεν θέλουμε να γιορτάζουμε μόνο στις 12 Μαΐου και να λυπόμαστε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Θέλουμε η πολιτεία να αφουγκραστεί τα αιτήματα μας που είναι αιτήματα όλης της κοινωνίας για καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας, αξιοπρεπή νοσηλεία των ασθενών και καλύτερες συνθήκες διότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και πρέπει και οι νοσηλευτές να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας αγόγγυστα». Αυτό ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr, ο νέος πρόεδρος των εργαζομένων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Πάτρας «Ο Άγιος Ανδρέας» Μιχάλης Στελλάτος, ο οποίος είναι και νοσηλευτής στην ειδικότητα.

Ο κ. Στελλάτος μίλησε στο thebest.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών που τιμάται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αδελφών Νοσοκόμων. Η συγκεκριμένη τιμητική γιορτή θέλει να θυμίσει σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσοκόμων σε κάθε κοινωνία. Ωστόσο η νοσηλευτική, γενικώς, θεωρείται ένα από τα πιο υποεκτιμημένα και κακοπληρωμένα επαγγέλματα.

Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, της αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται * η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Όσο για το φετινό της θέμα & μήνυμα είναι : Γεφυρώνοντας το χάσμα: Από την τεκμηρίωση στην πράξη.

Ο κ. Στελλάτος μας είπε πως η υποστελέχωση είναι δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο στον «Άγιο Ανδρέα» αλλά και γενικότερα. Όπως χαρακτηριστικά μας εξήγησε, από το Εθνικό Σύστημα Υγείας λείπουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα 20.000 νοσηλευτές, ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός. Σύμφωνα δε με τον ΟΟΣΑ - Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η αναλογία νοσηλευτή ανά κλίνη ασθενούς στη χώρα μας είναι 0,83 όταν στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 2,3! Δηλαδή είναι τουλάχιστον 3 φορές μικρότερη στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

«Στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” οφείλονται από άδειες και ρεπό στους νοσηλευτές σε όλες τις υπηρεσίες/ειδικότητες ούτε λίγο ούτε πολύ 28.000 μέρες και όπως αντιλαμβάνεστε για να μπορέσουν να δοθούν κάποτε θα χρειαστεί να κλείσει το Νοσοκομείο για 5 μήνες για να ξεκουραστούν επαρκώς οι νοσηλευτές, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να συμβεί», τόνισε στο thebest.gr ο κ. Στελλάτος προσθέτοντας πως οι νοσηλευτές πρέπει να ξεκουράζονται για να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες νοσηλείας και φροντίδας αξιοπρεπώς και να μην κινδυνεύουν με σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης. Μάλιστα όπως μας περιέγραψε, στις κλινικές covid 19 οι νοσηλευτές δούλευαν και 6 μέρες κρατώντας το ρεπό τους.

«Είχαμε φαινόμενα σε κλινική 50 ασθενών να υπάρχουν στη βάρδια μόλις 2 νοσηλευτές. Οι ΜΕΘ covid σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ για κάθε κρεβάτι ασθενούς με covid 19 θα πρέπει να έχουν 4 νοσηλευτές, ωστόσο την περίοδο των Χριστουγέννων που μας πέρασε, είχαμε φτάσει στο σημείο για 9 κρεβάτια covid 19, να έχουμε διαθέσιμους 18 νοσηλευτές ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν 36», είπε στο thebest.gr ο κ. Στελλάτος κάνοντας μάλιστα και έναν εύστοχο παραλληλισμό με έναν δάσκαλο που για να μπορέσει να αποδώσει και να κάνει σωστά το εκπαιδευτικό του έργο θα πρέπει η τάξη του να έχει το πολύ μέχρι 20 -22 μαθητές!

Τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν έχουν γίνει καθόλου προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανέφερε ο κ. Στελλάτος όταν κάθε χρόνο πανελλαδικά συνταξιοδοτούνται τουλάχιστον 1500 άτομα. Αυτό σημαίνει πως τα 2-3 τελευταία χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 4.500 εργαζόμενοι.

Ειδικά τα τελευταία δυόμιση χρόνια με τον covid 19, έδειξαν την μεγάλη αναγκαιότητα και αξία του έργου του νοσηλευτή.

«Μας ηρωοποίησαν από μία πλευρά χειροκροτώντας μας, ωστόσο από την άλλη πλευρά οι νοσηλευτές που εργάζονται και έχουν προσληφθεί πριν το 2011 που άλλαξε ο ασφαλιστικός φορέας και πλέον υπαγόμαστε στον ΕΦΚΑ, δεν δικαιούνται να λαμβάνουν το επίδομα για τα βαρέα και ανθυγιεινά, που αποτελεί από τα βασικά αιτήματα και διεκδικήσεις του κλάδου μας. Η πολιτεία την περίοδο του covid είχε υποσχεθεί πως έβλεπε θετικά το αίτημα μας ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Κι όλα αυτά όταν στους νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα αναγνωρίζεται και καταβάλλεται το συγκεκριμένο επίδομα, γεγονός οξύμωρο», ανέφερε ο κ. Στελλάτος διευκρινίζοντας πως οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων που διορίστηκαν από το 2011 και έπειτα, δικαιούνται και παίρνουν το επίδομα αυτό.

Ο χειμώνας που πέρασε ήταν δύσκολος, με την κατάσταση με τον covid και με έναν υπολογίσιμο αριθμό εργαζομένων που τέθηκαν από το Υπουργείο Υγείας σε αναστολή καθώς δεν είχαν εμβολιαστεί. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Στελλάτος, οι νοσηλευτές δεν έσκυψαν το κεφάλι και δεν το έβαλαν κάτω παλεύοντας να παρέχουν αξιοπρεπείς νοσηλείες σε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες, κάτι που έχει αναγνωρίσει και εκτιμά η ελληνική κοινωνία.

Τέλος ο κ. Στελλάτος ανέφερε στο thebest.gr πως η φετινή 12η Μαΐου βρίσκει το νοσηλευτικό προσωπικό να διαχειρίζεται για 3η χρονιά την πανδημία και να είναι αντιμέτωπο με τις διαχρονικές παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δίνοντας παράλληλα καθημερινά τη μάχη του και παρέχοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον συνάνθρωπο κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας.      

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις