Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Όλα όσα συνέβησαν στο επίσημο γεύμα για το Βασιλικό ζεύγος του Βελγίου στο Προεδρικό Μέγαρο

Όλα όσα συνέβησαν στο επίσημο γεύμα για ...

Δείτε ΦΩΤΟ

«Ελλάδα και Βέλγιο μοιράζονται το ίδιο όραμα για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, καθώς και κοινές αντιλήψεις στα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την προσφώνησή της στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντιπροέδρου της Βουλής Αθανάσιου Μπούρα, Υπουργών, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και διπλωματών.

Καλωσορίζοντας και πάλι τον Βασιλιά Φίλιππο και την Βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου, στο πρώτο τους ταξίδι στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, υπενθυμίζοντας ότι συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, σφυρηλατημένους πάνω στις κοινές μας αξίες και αρχές, τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισονομία και ισοπολιτεία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως σημείωσε «Οι σχέσεις μας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, όχι μόνο διμερώς, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών» και συμπλήρωσε ότι «η συνεργασία μας διαπνέεται από πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης και εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την οικονομία και την ενέργεια, ως την πολιτιστική συνεργασία».

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε και την επιθυμία μας για περαιτέρω σύσφιγξη των πολύπλευρων αυτών δεσμών, προς όφελος των λαών μας, καθώς και στην ενδυνάμωση της ήδη ισχυρής ελληνοβελγικής φιλίας, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται και στις Ομάδες Φιλίας που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Αναφερόμενη στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς και σε μία σειρά εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα και στο Βέλγιο, υποστήριξε, ότι στάθηκε αφορμή για να ξαναθυμηθούμε τις ιστορικές στιγμές του ελληνικού έθνους, που συνέβαλαν στη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, του οποίου η μετέπειτα πορεία σηματοδοτήθηκε με την ένταξή του, πριν από 41 χρόνια, στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε εσάς και εσείς γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς». «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε εσάς και εσείς γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς. Το Βέλγιο και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι στο κοινό εγχείρημα μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης» τόνισε ο Βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως είπε «Το Βέλγιο και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι στο κοινό εγχείρημα μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης, μιας Ευρώπης που δημιουργεί κοινωνίες ευημερίας και εξωστρέφειας, που βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης». Υποστήριξε, επίσης, ότι «Τα πρόσφατα γεγονότα μας υπενθύμισαν ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένα τα θεμέλια και τις αξίες αυτές, ότι η διαφύλαξή τους απαιτεί την αμέριστη προσοχή μας και συνεχείς προσπάθειες από μέρους μας».

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι «αυτή η επίσημη επίσκεψη επισημαίνει τη βούλησή μας να εμπλουτίσουμε αυτήν την αληθινή ευρωπαϊκή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας. «Μας παρακινεί να επενδύσουμε στα μεγάλα πεδία της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, τόσο άρρηκτα συνυφασμένα μεταξύ τους» σημείωσε. Αφού ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στη συγκίνηση που ένιωσε το απόγευμα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όταν αντίκρισε την επιγραφή «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος» και τόνισε ότι αισθάνθηκαν πόσο γεμάτος ιστορία ήταν αυτός ο τόπος. «Δίπλα σε αυτήν την επιγραφή, ανακαλύπτουμε όλα τα πεδία μάχης όπου η Ελλάδα και το Βέλγιο, ο ένας στο πλευρό του άλλου, υπεραμύνθηκαν των αξιών της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Σε πολέμους όπου οι στρατιώτες μας έδωσαν τη ζωή τους, για να θυμηθούμε τα λόγια του Θουκυδίδη, στην υπηρεσία ολόκληρου του κόσμου. Στις μέρες μας θα λέγαμε στην υπηρεσία των οικουμενικών αξιών» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις