Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Οι αυξήσεις έφεραν νέο "κύμα" φτώχειας- Παιδιά σε ανάγκη- Μιλούν στο thebest.gr αυτοί που απλώνουν χέρι βοήθειας

Πάτρα: Οι αυξήσεις έφεραν νέο "κύμα...
Μαρτάτος Tάκης

Αυτήν την εικόνα μας μετέφεραν από το Φωτεινό Αστέρι και τους Καραντίνα Helpers που αυτές τις μέρες ετοιμάζουν δέματα με αγαθά αλλά και γεύματα για συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια

Αυξημένες είναι δυστυχώς οι ανάγκες για βοήθεια σε συνανθρώπους μας το φετινό Πάσχα, γεγονός που αποδεικνύουν με τα λεγόμενα τους εκπρόσωποι τόσο από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Το Φωτεινό Αστέρι» που συμπληρώνει 10 χρόνια προσφοράς, όσο και από τους Καραντίνα Helpers που πρωτοσυστάθηκαν πριν από 2 χρόνια στις 22 Μαρτίου από φίλους εθελοντές που θέλησαν να βοηθήσουν όσους είχαν ανάγκη.

Μιλώντας στο thebest.gr ο Χρήστος Σπηλιόπουλος από το Φωτεινό Αστέρι ανέφερε πως είναι καιρό τώρα που οι ανάγκες είναι πολλές και σταδιακά όλο και πληθαίνουν. «Δυστυχώς τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Για παράδειγμα οι λογαριασμοί του ρεύματος που σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και το παράδοξο να έχουν και πρόστιμα για όσους κατανάλωσαν περισσότερες κιλοβατώρες στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν, έχουν “τρελάνει” τον κόσμο. Θα δοθεί τώρα το βοήθημα των 200 ευρώ από το κράτος που όσοι το πάρουν και το έχουν πραγματικά ανάγκη ενδεχομένως να το δώσουν για την κάλυψη του κόστους του ρεύματος», ανέφερε ο κ. Σπηλιόπουλος ο οποίος πρόσθεσε πως στο Φωτεινό Αστέρι που δημιουργήθηκε το 2012 και πλέον το γνωρίζουν σε όλη την Ελλάδα για το έργο του, συγκεντρώνονται προσφορές κυρίως από απλούς ανθρώπους και λιγότερο από εταιρείες εκτός ορισμένων εξαιρέσεων για να βοηθηθούν συνάνθρωποι μας. Ήδη ετοιμάζεται ένα Δέμα αρκετά μεγάλο που θα δοθεί σε οικογένειες και ανθρώπους που είναι της διπλανής πόρτας και έχουν μείνει χωρίς δουλειά και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ακόμα το Φωτεινό Αστέρι το Μεγάλο Σάββατο θα μοιράσει και μαγειρεμένο φαγητό για το Πάσχα ενώ αυτό που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι εδώ και 1 χρόνο πλέον λειτουργεί επί της Βορείου Ηπείρου λίγο πιο πάνω από τα γραφεία του Φωτεινού Αστεριού και Κοινωνική Κουζίνα που εξυπηρετεί 3 φορές την εβδομάδα με 60 γεύματα, άπορες οικογένειες με παιδιά με προβλήματα υγείας. Τα γεύματα περιέχουν είτε ψάρι, είτε κρέας, τυρί, κ.α., τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, και αυτά τα γεύματα είτε έρχονται και τα παίρνουν οι ίδιοι είτε σε ορισμένες περιπτώσεις τα μεταφέρουν οι άνθρωποι του «Φωτεινού Αστεριού».

Η εθελοντική προσφορά του «Φωτεινού Αστεριού» έχει πια εκτιμηθεί όχι μόνο στην Πάτρα αλλά ευρύτερα. Μάλιστα όπως μας είπε ο κ. Σπηλιόπουλος υπάρχει σημαντική βοήθεια και από την Μακεδονία, από περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Κοζάνη που δείχνουν την μεγάλη ευαισθητοποίηση τους να βοηθήσουν.

«Θυμάμαι είχα πάει κάποτε σ’ έναν μεγαλέμπορο για αν συνδράμει και μου είχε πει “μου ζητάς να βοηθήσω τον κάθε τεμπέλη”. Μετά από κάποιο καιρό δέχτηκα ένα τηλεφώνημα και μου είπε “Χρήστο σε παρακαλώ χρειάζομαι βοήθεια να ταΐσω τα παιδιά μου”. Αν δεν βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο τι θα γίνει. Χρειάζεται να φύγουμε από αυτή τη νοοτροπία του να θεωρούμε ότι “ταΐζουμε τεμπέληδες” που την έχουμε περισσότερο εδώ στη νότια Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σπηλιόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως στο Φωτεινό Αστέρι υπάρχει και ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός που βοηθούν σημαντικά στη σκιαγράφηση του προφίλ της κάθε οικογένειας που απευθύνεται για βοήθεια στο Φωτεινό Αστέρι ώστε να ξέρει ακριβώς ποια είναι τα προβλήματα. Βέβαια το ψυχολογικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό με πολλούς γονείς που στρέφονται στο Φωτεινό Αστέρι για βοήθεια να είναι στα πρόθυρα της κατάθλιψης καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και των παιδιών τους.

Είναι αξιοσημείωτο όπως ανέφερε ο κ. Σπηλιόπουλος που παλιότερα ως εθελοντής είχε συνδράμει και στην Ιερά Μητρόπολη Νίκαιας στην Αθήνα, ότι το Φωτεινό Αστέρι έχει βοηθήσει και συμβάλλει στο να μεταφερθούν παιδιά που είχαν ανάγκη ιατρικής βοήθειας σε Ιατρικά Κέντρα της πρωτεύουσας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός παιδιού με σοβαρό πρόβλημα στην όραση που η εξέταση στην οποία υποβλήθηκε στην Αθήνα και η θεραπευτική αγωγή που πήρε και το βοήθησε στη ζωή του, θα κόστιζε υπό κανονικές συνθήκες 2500 ευρώ!

Την ίδια ώρα οι Καραντίνα Helpers που έχουν διαμορφώσει και την αποθήκη τους στην οδό Αράτου 14, στην Πάτρα είναι φίλοι εθελοντές που παρέχουν περιοδική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Το φετινό Πάσχα όπως ανέφεραν στο thebest.gr, η διαφορά είναι τεράστια και οι ανάγκες πολύ μεγαλύτερες. Εκεί που πέρυσι τα παιδάκια που έλαβαν βοήθεια από τους Καραντίνα Helpers ήταν 50 φέτος έχουν ανέλθει στα 81!

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην αφίσα τους, δεν αρκούν οι ευχές για ευτυχισμένο Πάσχα, συλλέγουμε τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη ατομικής υγιεινής,  καθαριστικά, βρεφικά γάλατα, πάνες, κ.α. Στο άτυπο μητρώο που έχουν φτιάξει, βοηθούν στοχευμένα 42 οικογένειες. Συνήθως εξετάζουν πόσα παιδιά είναι στην οικογένεια που έχει ανάγκη, αν υπάρχει ανεργία, έλλειψη εισοδήματος ή και καθόλου εισόδημα, προβλήματα υγείας, κ.α.

Το 90% όσων βοηθούνται είναι από την Πάτρα καθώς και κάποιοι από Αίγιο, Κάτω Αχαΐα και Ακράτα ενώ έχουν βοηθηθεί και περιπτώσεις πιο μακριά σε Ηράκλειο Κρήτης, Ναύπλιο, Άργος ή Γιάννενα όπου την Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022 για παράδειγμα εστάλησαν δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ σε οικογένεια που χρειαζόταν βοήθεια.

Η αποθήκη των Καραντίνα Helpers λειτουργεί εδώ και 6 μήνες. Οι ιδιώτες είναι αυτοί που κυρίως βοηθούν και πιο τακτικά καθώς και κάποιες επιχειρήσεις. Αυτό που έχεο κάνει εντύπωση στους συντονιστές των Καραντίνα Helpers είναι άνθρωποι που στην 1η καραντίνα το 2020 είχαν έρθει και βοηθούσαν τους σκοπούς της εθελοντικής αυτής παρέας, ήρθαν τώρα ζητώντας βοήθεια πλέον για τους ίδιους!

Δίνουμε ξεχωριστή σημασία και βαρύτητα στα παιδιά να πάρουν τη λαμπάδα τους, το πασχαλινό τους αυγό, να μην τους λείψει κάτι γιατί πως θα εξηγήσεις σ’ ένα 5χρονο παιδάκι ότι ο γονιός σου αδυνατεί να σου πάρει κάτι που θέλεις πολύ για το Πάσχα.

Οι Καραντίνα Helpers (www.facebook.com/Karantinahelpers/)παρέχουν λοιπόν τακτική, περιοδική βοήθεια σε τρόφιμα και ρούχα αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις όπως ήταν οι περσινές φωτιές στην Ηλεία.

Τέλος επιστρέφοντας στο Φωτεινό Αστέρι, ο κ. Σπηλιόπουλος μας διευκρίνισε πως ποτέ δεν δίνουν χρήματα στο χέρι αλλά προτιμούν πέρα από τα αγαθά ή το φαγητό μέσω της Κοινωνικής Κουζίνας να βοηθούν διαφορετικά όπως να πάνε στη ΔΕΗ οι ίδιοι και να επανασυνδέσουν το ρεύμα  κάποιας οικογένειας σε μεγάλη οικονομική ανάγκη.  

Αναφορικά με τις ανάγκες όπως είδαμε στην ιστοσελίδα του Φωτεινού Αστεριού, υπάρχει ανάγκη σε ελαιόλαδο, γάλα εβαπορε, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, αλεύρι, δημητριακά και κρέμες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις