Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Νομικοί σχολιάζουν στο thebest.gr το «λαϊκό δικαστήριο» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Νομικοί σχολιάζουν στο thebest.gr...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, υπό το πρίσμα των ανθρώπων που κινούνται με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου. Που αρχίζουν και που τελειώνουν τα όρια και ποιος τα θέτει τελικά;

 

Η τραγική ιστορία της οικογένειας του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου, έχει κατακλύσει τα Μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης  με τους πάντες να αναζητούν τα αίτια και τους ενόχους για τους θανάτους της Μαλένας, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας, στην Πάτρα. Τρεις νομικοί σχολιάζουν μιλώντας στο thebest.gr την υπόθεση, τον τρόπο με τον οποίο την χειρίζονται τα ΜΜΕ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η κοινωνία.

 Χρήστος Τσόλκας: Η εποχή των λαϊκών δικαστηρίων έχει ευτυχώς περάσει ανεπιστρεπτί

«Η εποχή των λαϊκών δικαστηρίων έχει ευτυχώς περάσει ανεπιστρεπτί από αυτή τη χώρα. Αυτόκλητοι δικαστές και εισαγγελείς που δεν έχουν καμία σχέση το θέμα της απονομής της δικαιοσύνης, περίεργοι ντεντέκτιβ, με πλήρη άγνοια για τον τρόπο συλλογής των στοιχείων, τηλεαστέρες  και επιστήμονες που τα δίνουν όλα στο βωμό της δημοσιότητας και μία κοινωνία διψασμένη για αίμα συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο μόνο σε λάθος μονοπάτια μπορεί να μας οδηγήσει.

Αυτή η υπόθεση πρέπει να αντιμετωπιστεί ψύχραιμα, νηφάλια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από επιστήμονες τους είδους με μοναδικό σκοπό να αποκαλυφθεί η αλήθεια, όποια και να είναι αυτή».

Βασίλης Μάρκου:  Η αλήθεια είναι ένας καθρέφτης που έπεσε από τα χέρια του θεού και έσπασε

«Είναι γεγονός ότι η περίπτωση του θανάτου των τριών παιδιών έχει απασχολήσει επί μακρόν και εκτεταμένα την ελληνική κοινωνία. Με βάση τον προβληματισμό που θέτει το thebest.gr θα ήθελα να κάνω κάποια γενικά σχόλια νομικού περιεχομένου και μπορούν οι αναγνώστες του να καταλάβουν πώς σχετίζονται με την συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν θα έπρεπε η κοινωνική ευαισθησία να έχει ως όριο την υπερβολική ενασχόληση;

Δεν είμαι αντίθετος στον σχολιασμό δικαστικών υποθέσεων ή αποφάσεων από τους πολίτες, όπως δεν είμαι αντίθετος στον σχολιασμό πολιτικών αποφάσεων. Είναι αριστοκρατικού τύπου η αντίληψη ότι αρμόδιοι για αυτά τα θέματα είναι μόνο οι ειδικοί και κατ ‘επέκταση ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν έχει τις «περγαμηνές» ή τα εχέγγυα για να ασκεί και να εξασκεί την κριτική του ικανότητα επάνω τους. Από την άλλη μεριά, για αυτό αναφέρομαι σε όρια, όπως σημειώνει και ο Πέρσης ποιητής Τζελάλ αντ-Ντίν ελ-Ρουμί στο έργο του «Μασναβί»: «Η αλήθεια είναι ένας καθρέφτης που έπεσε από τα χέρια του θεού και έσπασε.

 Ο καθένας μαζεύει ένα κομματάκι και πιστεύει ότι περιέχει όλη την αλήθεια, ενώ η αλήθεια παραμένει σκορπισμένη μέσα στα άπειρα θρύψαλα». Αυτά τα άπειρα θρύψαλα αρμοδιότερος όλων είναι ο δικαστής να τα εντοπίσει, με την βοήθεια όλων των αποδεικτικών μέσων και να τα συγκροτήσει με την πολύχρονη εμπειρία του σε μια λογική συνέχεια. Ο θεσμός των ενόρκων στα βαρύτερης απαξίας εγκλήματα συνδυάζει την αριστοκρατική αρχή του επαΐοντα και την δημοκρατική αρχή του «κοινού περί δικαίου αισθήματος». Η μεγάλη μερίδα των πολιτών γνωρίζει πώς να τηρεί τα όρια και ως ένορκοι θα συντελούσαν επάξια σε μια δίκαιη απόφαση. Πρέπει και τα Μέσα Ενημέρωσης να ακολουθήσουν τον ίδιο κανόνα».

Γιάννης Αποστολόπουλος: Θα πρέπει να περιμένουμε με νηφαλιότητα και σοβαρότητα

 «Είναι απαράδεκτο να προδικάζουμε και να υπάρχει κρίση και λαϊκή ετυμηγορία πριν τις δικαστικές εξελίξεις. Όταν μάλιστα κάποια πράγματα λέγονται από άτομα που είχαν, πριν συνταξιοδοτηθούν, υψηλόβαθμες θέσεις στην ελληνική αστυνομία, και κάνουν λόγο για το έγκλημα του αιώνα, πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις μας και προσεκτικοί. Φανταστείτε να αποδειχθεί στο τέλος ότι οι εμπλεκόμενοι κατά τη λαϊκή ετυμηγορία, δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες που τους προσάπτει το λαϊκό αίσθημα. Θα είναι τραγικό και δραματικό για την πορεία τους. Είμαστε σε πρώιμο στάδιο ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία είναι δύσκολο να συλλεγούν. Θα πρέπει να περιμένουμε με νηφαλιότητα και σοβαρότητα.

Είναι μία υπόθεση που έχει ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και όλα αυτά που γίνονται μας απασχολούν όλους. Είναι όμως νωρίς ενώ τα δεδομένα από τα οποία ξεκινά αυτή η λαϊκή ετυμηγορία είναι έωλα. Ας αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις