Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο θρυλικός "Παπαφλέσσας" με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ΑΝΤ1 την Παρασκευή το βράδυ

Ο θρυλικός "Παπαφλέσσας" με το...

Η ταινία παραγωγής 1971 παραμένει ίσως η πιο δημοφιλής ελληνική κινηματογραφική ταινία για το 1821

Τι κι αν έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από την πρώτη προβολή της, η ταινία «Παπαφλέσσας», μία ακριβή για την εποχή της κινηματογραφική παραγωγή με κεντρικό πρόσωπο τον θρυλικό αρχιμανδρίτη που έπεσε ηρωικά στο Μανιάκι πολεμώντας το στρατό του Ιμπραήμ, παραμένει ίσως η πιο αντιπροσωπευτική και συνάμα διάσημη ελληνική ταινία που αφορά στο 1821, γι’ αυτό και κάθε χρόνο στον εορτασμό της εθνικής μας επετείου του ’21, κάποιο τηλεοπτικό κανάλι επιλέγει να την προβάλλει. Απ’ όσο είδαμε ο ΑΝΤ1 προβάλλει τον «Παπαφλέσσα» την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022 στις 20.00.

Το φιλμ, συμπαραγωγή του Τζέιμς Πάρις και του στούντιο της Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου και σενάριο του Πάνου Κοντέλη, είχε για πρωταγωνιστή, τον αγέρωχο πραγματικά και στιβαρό Δημήτρη Παπαμιχαήλ, σε μία ερμηνεία που συγκινεί το θεατή. Ιδιαίτερα η σκηνή προς το τέλος που ο Ιμπραήμ δίνει εντολή στους στρατιώτες του, μετά τη μάχη, να βρουν το άψυχο σώμα του Παπαφλέσσα και να το κρατήσουν όρθιο ενώ στη συνέχεια, φιλάει το κεφάλι του Παπαφλέσσα σε ένδειξη σεβασμού, είναι από τις πιο δυνατές της συγκεκριμένης ταινίας.  

Η ταινία είχε τότε κοστίσει 12 εκατ. δραχμές και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, όπως έχει αναφέρει η Κάτια Δανδουλάκη που νεότατη τότε υποδύθηκε την Κατερίνα, υπαρκτό πρόσωπο που είχε αγαπήσει τον Παπαφλέσσα, χρησιμοποιήθηκαν ως κομπάρσοι και πολλοί στρατεύσιμοι που υπηρετούσαν εκείνη την εποχή τη θητεία τους.

Βέβαια οι πιο παρατηρητικοί σινεφίλ είχαν εντοπίσει κάποια λάθη στη χρήση των κομπάρσων στις σκηνές των μαχών.

Η πρεμιέρα του φιλμ είχε γίνει στις 22 Σεπτεμβρίου 1971 και στην πρώτη προβολή της έκοψε σχεδόν 300.000 εισιτήρια (για την ακρίβεια 297.817 εισιτήρια) και είχε μπει στην πρώτη 10άδα ανάμεσα σε 90 ταινίες που είχαν παιχθεί στις αίθουσες εκείνη την σεζόν.

Τον Ιμπραήμ είχε υποδυθεί ο Στέφανος Στρατηγός ενώ ακόμα είχαν παίξει εκτός από τον εξαιρετικό Δημήτρη Παπαμιχαήλ ως Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας), ο Δημήτρης Ιωακειμίδης που είχε κάνει το ρόλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πετυχαίνοντας μάλιστα μία εξαιρετική ομοιότητα, ο Αλέκος Αλεξανδράκης τον Κανέλλο Δεληγιάννη, ο Άγγελος Αντωνόπουλος τον Νικόλαο Σκουφά, ο Σταύρος Ξενίδης, ο Μάκης Ρευματάς είχε παίξει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ο Χρήστος Πολίτης τον Δημήτριο Υψηλάντη, ο Θόδωρος Μορίδης τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, κ.α.

Στην ταινία αυτή λοιπόν που παρά και κάποιες αντιδράσεις που είχαν υπάρξει όταν πήρε βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (είχε πάρει τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Αρτιότερης Παραγωγής και Τιμητική διάκριση στον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Διονύση Φωτόπουλο), παρουσιάζεται μία από τις επιφανέστερες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Παπαφλέσσας. Η κήρυξη της Επανάστασης στο Μοριά, στην ιερά μονή της Αγίας Λαύρας, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στις 25 Μαρτίου 1821, η νίκη του Παπαφλέσσα επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια στις 26 Ιουλίου του 1822 και κυρίως ο γεμάτος αυτοθυσία θάνατός του στο Μανιάκι στις 20 Μαΐου 1825 πολεμώντας τις ορδές του Αιγυπτίου Ιμπραήμ Πασά, είναι στο επίκεντρο της ταινίας.

Τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ είχε συνοδεύσει τότε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης η Αλίκη Βουγιουκλάκη, με την οποία ήταν ακόμα παντρεμένοι.

*Η διάρκεια της ταινίας είναι 2 ώρες ενώ η πολύ ωραία μουσική είναι του Κώστα Καπνίση και η διεύθυνση φωτογραφίας του Δημήτρη Παπακωνσταντή.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight