Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Η Ρωσία "αντεπιτίθεται" στη Δύση: "Θα πληρώσετε ακριβά την ενέργεια"

Η Ρωσία "αντεπιτίθεται" στη Δύ...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της Ρωσίας, η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα οδηγήσει την ΕΕ να πληρώνει τουλάχιστον τα τριπλάσια για πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές για την ενέργεια μετά τις κυρώσεις που επέβαλε σε βάρος της Ρωσίας για την Ουκρανία. Όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Νικολάι Κόμπρινετς, η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, αλλά είναι και έτοιμη για σκληρή αντιπαράθεση στον τομέα, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να σημάνει αυτή η αντιπαράθεση. Ο ίδιος δήλωσε πως η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα οδηγήσει την ΕΕ να πληρώνει τουλάχιστον τα τριπλάσια για πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό.

«Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επωφεληθεί απ’ αυτό – έχουμε πιο ανθεκτικές στο χρόνο προμήθειες και πιο γερά νεύρα», δήλωσε ο Κόμπρινετς μιλώντας στο Ιντερφάξ.

 

Νέες κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ σε Ρωσία

Στο μεταξύ οι κυρώσεις από την Ευρωπαική Ένωση και τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας ενισχύθηκαν και άλλο με στόχο γονατίσει η ρωσική οικονομία και να κοπούν οι πηγές χρηματοδότησης του “βάρβαρου πολέμου” στην Ουκρανία, όπως τον χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον.

Στο κομμάτι της ενέργειας την Τρίτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Η Βρετανία ακολούθησε το παράδειγμά τους σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, ανακοινώνοντας ότι μέχρι τα τέλη του 2022 θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.

Οι Ευρωπαίοι διχάζονται, δεδομένου ότι πολλές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ΕΕ σχεδιάζει ωστόσο επενδύσεις ώστε να περιορίσει κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου φέτος. Απαγορεύει επίσης στους Ευρωπαίους να κάνουν νέες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα-κλειδί για τη Ρωσία.

Η Gazprom, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου, είναι μεταξύ των εταιρειών που δεν μπορούν πλέον να δανείζονται από τις δυτικές αγορές.

Σε μια άλλη, συμβολική κίνηση, ανεστάλη η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2, με τον οποίο θα αυξάνονταν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Η εταιρεία που τον διαχειρίζεται υπέβαλε αίτημα πτώχευσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις