Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: «Η φρατζόλα των 350 γραμ., θα έπρεπε ήδη να πωλείται 1.50 ευρώ για να επιβιώσουμε»- Στα όριά τους οι αρτοποιοί

Πάτρα: «Η φρατζόλα των 350 γραμ., θα έπρ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν διπλασιαστεί

Αυξήσεις «ψήνονται» ήδη στην τιμή του ψωμιού υπό το φόβο έλλειψης σιτηρών, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα σιταριού παγκοσμίως, ενώ η Ουκρανία συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών στις εξαγωγές του. Προς το παρόν, οι αρτοποιοί τηρούν στάση αναμονής για να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και προειδοποιούν ότι είναι αδύνατον να απορροφήσουν νέες αυξήσεις.

«Ακόμα το ψωμί δεν έχει πάρει αύξηση, ωστόσο η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την τιμή και ίσως την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξει ανατίμηση και θα πρέπει να γίνει» τονίζει στο thebest.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Πάτρας, Επαμεινώνδας Ανδρεόπουλος.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι τιμές στα άλευρα έχουν διπλασιαστεί, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις έχουν καταγραφεί και στις πρώτες ύλες:  «Οι αυξήσεις θα έρθουν γιατί το αλεύρι έχει πάρει αύξηση περίπου 95% με 100% και περιμένουμε ότι θα μεγαλώσει. Το σουσάμι από 1.60 το κιλό, πλέον ρο παραλαμβάνουμε με 2.90 το κιλό. Στο ηλιέλαιο η τιμή έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Σε όλες τις πρώτες ύλες, οι αυξήσεις είναι σχεδόν 100% επάνω. Η ενέργεια έχει σπάσει το φράγμα, ένας φούρνος που πλήρωνε για ρεύμα 1.000 ευρώ, τώρα του έρχεται ο λογαριασμός 2.800 ευρώ, και από αυτά τα 1.500 ευρώ είναι η ρήτρα προσαρμογής».

Ο κ. Ανδρεόπουλος, ξεκαθαρίζει δε ότι ο κλάδος δεν έχει περιθώρια να απορροφήσει τις νέες αυξήσεις των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους:  «Το σκηνικό που ζούμε είναι εφιαλτικό. Δεν ξέρουμε αν αύριο θα μπορέσουμε να παραμείνουμε ανοικτοί και αν άμεσα δεν γίνει κάτι, δεν αποκλείω ότι θα έχουμε λουκέτα ακόμα και στους φούρνους. Η εκτίμηση μου είναι ότι η φρατζόλα των 350 γραμμαρίων, θα έπρεπε ήδη να πωλείται 1.50 ευρώ προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Τα έξοδα  της παραγωγής είναι τόσο υψηλά που με το 1 ευρώ, μπαίνουμε μέσα. Και από την άλλη έχουν μηδενιστεί οι πωλήσεις σε βουτήματα, μπισκότα, γλυκά και άλλα σνακς αφού και οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα. Περιορίζονται στο ψωμί και στο γάλα».  

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται, αν δεν αλλάξει το σκηνικό των  ανατιμήσεων στα σιτηρά, που θα φέρει αυξήσεις στα προϊόντα τους, οι αρτοποιοί  να σταματήσουν την παραγωγή αρτοπαρασκευασμάτων για κάποιες ημέρες την εβδομάδα αλλά και κάποιες να μην πωλούν καθόλου ψωμί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις