Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Έγινε σύσκεψη για τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

Πάτρα: Έγινε σύσκεψη για τις εκδηλώσεις ...

Παρουσία της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Κ. Γεροπαναγιώτη - Μέσα από το πρόγραμμα θα επιχειρηθεί η προσέγγιση μιας από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, αποτέλεσαν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Κατερίνας Γεροπαναγιώτη, την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου 2022 στα γραφεία του Οργανισμού, με την συμμετοχή εκπροσώπων συνδέσμων, πολιτιστικών και εκπολιτιστικών συλλόγων της Πάτρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ρίου «Ζωοδόχος Πηγή», Νίκος Κορωναίος, από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων ο ταμίας Γρηγόρης Συμεωνίδης, η πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναγία η Γηροκομίτισσα», Μαρία Δεληγιάννη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φάρος Ποντίων Πατρών» Δημήτρης Αντωνιάδης και το μέλος στην Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, Κωνσταντίνα Παπάκου.

H πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού επεσήμανε ότι φέτος 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης στόχος είναι, η διαμόρφωση ενός προγράμματος εκδηλώσεων μέσα από το οποίο θα επιχειρείται η προσέγγιση μιας από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, τις συνέπειες της οποίας πλήρωσε ο λαός της, με το βίαιο ξεκλήρισμα και την προσφυγιά.

Η κ. Γεροπαναγιώτη υπογράμμισε ότι ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου, πλήρωσε τους ανταγωνισμούς και το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής από τους ισχυρούς και τους κατέχοντες τον πλούτο. Την προσφυγιά  συνεχίζουν να τη βιώνουν οι λαοί μέχρι  σήμερα. Η πόλη της Πάτρας και το λιμάνι της αποτελούν χρόνια τώρα προορισμό για χιλιάδες ξεριζωμένους. 

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε σχετική ενημέρωση στους εκπροσώπους των  φορέων, ότι στο πλαίσιο τόσο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2022», όσο και των υπολοίπων δράσεων των δομών του Οργανισμού, πρόκειται να υπάρξουν εκδηλώσεις για την προσφυγιά, όπως  αφιερώματα, χορωδιακά και χορευτικά ανταμώματα, μουσικές παραστάσεις καθώς και εκθέσεις με αντίστοιχο θέμα. Επίσης οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενημερώθηκαν για την πρόθεση διοργάνωσης ενός διεθνούς συμποσίου γλυπτικής, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, με θέμα «1922 – 2022, προσφυγιά» ενώ από την κ. Γεροπαναγιώτη τονίστηκε «η απαράδεκτη προχρηματοδότηση από την πολιτεία».

Εκ μέρους των εκπροσώπων, κατατέθηκε πλήθος προτάσεων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στις γειτονιές και ανάδειξης των προσφυγικών συνοικισμών. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην περιοχή με την έλευση των προσφύγων.

Από τις δομές του Πολιτιστικού Οργανισμού συμμετείχαν, η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνα Κούρου, η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου και ο υπεύθυνος του Χορευτικού Χρήστος Γιαννόπουλος, οι οποίοι εμπλούτισαν με τις απόψεις και τις προτάσεις τους τη συζήτηση.

Ακόμα στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνάντηση.

Στο τέλος της σύσκεψης από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων παραδόθηκαν στους εκπροσώπους των εκπολιτιστικών συλλόγων βιβλία που έχει εκδώσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός, όπως το βιβλίο του Παναγιώτη Σαλαμαλίκη, «Το δημοτικό τραγούδι στην Αχαΐα», για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture