Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι γίνεται με τα έργα της Πάτρας;  Μακρύς ο δρόμος για παραλιακό μέτωπο, αποτεφρωτήριο, ποδηλατόδρομο και ανάπλαση

Τι γίνεται με τα έργα της Πάτρας;  Μακρύ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

 Άλλα σε στάση αναμονής, άλλα σημειωτόν και άλλα με ορίζοντα 6μηνίας, καλώς εχόντων των πραγμάτων

Αρκετός είναι όπως φαίνεται ο χρόνος που απαιτείται  μέχρι να υλοποιηθούν κάποια από τα μεγάλα έργα που αναμένεται να γίνουν στην Πάτρα.  Το παραλιακό μέτωπο και το αποτεφρωτήριο είναι δύο από αυτά, ο ποδηλατόδρομος είναι ένα έργο για το οποίο οι Πατρινοί ακούνε εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι υπάρχει εμπλοκή και με την ανάπλαση της πόλης.

Τι γίνεται τελικά; Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; Το thebest.gr απευθύνθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού κ. Χρήστο Κορδά και έλαβε τις παρακάτω απαντήσεις:  

Το παραλιακό μέτωπο

Μπορεί τον περασμένο Σεπτέμβριο να πραγματοποιήθηκε έκθεση με τις αρχιτεκτονικές μελέτες που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας όμως η υλοποίηση του έργου φαίνεται πως είναι αρκετά μακριά.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest. gr ο κ. Κορδάς, «για το παραλιακό μέτωπο έχουμε ολοκληρώσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και αναμένουμε τις μελέτες και στη συνέχεια το έργο. Για να ολοκληρωθεί, πρέπει οι μελέτες να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα καθώς ο Δήμος δεν έχει τα χρήματα. Πρόκειται για 3.500.000 ευρώ.  Είμαστε σε συζητήσεις με την Περιφέρεια για να δούμε πώς θα προχωρήσει. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να γίνει προκήρυξη από την Περιφέρεια για την ανάπλαση αυτού του παραλιακού μετώπου που θα περιλαμβάνει τις μελέτες και την κατασκευή. Είμαστε στη διαδικασία να εκδοθούν κάποιες προκηρύξεις από την Περιφέρεια  ή από το κράτος, μέσω καινούργιου ΕΣΠΑ  ώστε να χρηματοδοτηθεί αυτό το στρατηγικής σημασίας για την πόλη μας έργο.  Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει οριστικοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ  ενώ οι μελέτες θα ανατεθούν σε αυτούς που κέρδισαν τα βραδιά στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπως προβλέπει ο νόμος. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ήταν στο πρώτο στάδιο ενώ τώρα μένει να γίνουν οι οριστικές μελέτες, οι μελέτες εφαρμογής και η δημοπράτηση» λέει.

Υπενθυμίζεται ότι η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού έχει αποφασίσει να μην απονεμηθεί πρώτο βραβείο σε κάποιον από τους συμμετέχοντες καθώς ουδείς δεν κατάφερε να δώσει μόνος του καθολική απάντηση στο ζητούμενο όραμα για το παραθαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, ενώ έχουν κριθεί από την επιτροπή ομόφωνα ισότιμες τρεις από τις πέντε μελέτες που είχαν προκριθεί στη β’ φάση του διαγωνισμού στις οποίες και απέδωσε το δεύτερο βραβείο. Αυτό που αναμένεται είναι η συνεργασία των μελετητικών γραφείων που θα δώσει την τελική απάντηση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Το αποτεφρωτήριο

Tο χρέος που είχε  το ΒΙΟΠΑ που παραχώρησε το οικόπεδο στο Δήμο για αυτό το σκοπό, απέναντι σε εργολάβο καθυστέρησε πολύ την πορεία του έργου. «Το οικόπεδο πλέον έχει περάσει στα χέρια του Δήμου, αφού το αγόρασε  ενώ πλέον μένει να γίνουν και εκεί οι οριστικές μελέτες. Θα συνεχίσουμε με τους προηγούμενους μελετητές και θα προκηρύξουμε από την αρχή τη μελέτη με βάση τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ώστε να προχωρήσει το έργο. Υπολογίζεται να έχουμε τις μελέτες σε ενάμιση χρόνο ώστε στη συνέχεια να δημοπρατηθεί» λέει στο thebest.gr ο κ. Κορδάς.

Μένει στις μακέτες το αποτεφρωτήριο της Πάτρας- Γιατί δεν υπάρχει καμία εξέλιξη

Το ποδηλατοδρόμιο

Πρόκειται για ένα έργο που οι Πατρινοί αναμένουν εδώ και αρκετό καιρό και το οποίο ήδη έχει πάρει παρατάσεις με την τελευταία προθεσμία για την παράδοσή του να λήγει σε έξι μήνες περίπου από σήμερα. Όπως αναφέρει ο κ. Κορδάς, «το έργο αυτή τη στιγμή συνεχίζεται κανονικά, παρά τις δυσκολίες. Είναι ένα έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ενώ αυτό τελικά θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο  κύμα της θάλασσας κατά την θεομηνία που μετέτρεψε την πόλη σε μια απέραντη λίμνη, έφτασε μέχρι τα έργα του ποδηλατόδρομου προκαλώντας φθορές. Οι ζημιές που έγιναν όπως είχε αναφέρει ο κ. Κορδάς δεν ήταν μεγάλες. Ωστόσο ο ανάδοχος του έργου έχει ζητήσει αποζημίωση για αυτές και για το θέμα θα αποφανθεί ειδική επιτροπή. Ακόμα δεν έχει αποζημιωθεί.

Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Κορδάς, «το έργο δε θα μείνει πίσω. Ότι  υπάρχει ζημιά, υπάρχει.. αλλά είναι ελάχιστη. Από τα 30 χλμ του έργου,  πρόβλημα υπάρχει στα 30 μέτρα. Το κύμα έφτασε στον ποδηλατόδρομο και χρειάζεται κάποιο τοιχίο για να στυλωθεί, αυτό όμως δεν έχει σχέση με το έργο το οποίο προχωράει. Οι οποίες ζημιές δεν επηρεάζουν τη συνολική εικόνα του. Η προθεσμία  για  παράδοσή του  περίπου λήγει σε έξι μήνες.  Αν δεν προκύψει κάποιο ζήτημα ή κάποιο απρόοπτο, δεν θα έχουμε πρόβλημα στην παράδοσή του».  

Πάτρα: Η κακοκαιρία έφτασε στον ποδηλατόδρομο- Αποζημίωση ζητά ο ανάδοχος του έργου- Πάει πίσω ξανά;

Η ανάπλαση της κάτω πόλης

Λίγες μέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον Δήμο Πατρέων η Κοινοπραξία που θα αναλάμβανε το έργο δήλωσε  ότι το εγκαταλείπει με επιχείρημα τη μεγάλη μεταβολή των τιμών των υλικών σε σχέση με τον χρόνο υποβολής της προσφοράς. Όπως είχε πει ο κ. Κορδάς στο thebest.gr, «γι αυτό το μεγάλο έργο των 11.800.000 ευρώ, ήμασταν στο σημείο όπου περιμέναμε να υπογράψουμε τη σύμβαση. Ο εργολάβος είπε, πριν υπογράψουμε, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω της αύξησης των τιμών στα υλικά. Νομικά είχε το δικαίωμα να το κάνει αυτό. Πλέον το έργο πάει πίσω και θα καθυστερήσει, έξι μήνες». Όπως εξηγεί, «αν όλα πάνε καλά, σε έξι μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και πάλι η διαδικασία. Βλέπουμε ότι για ένα έργο για το οποίο μπορεί να παλεύουμε χρόνια, φτάνουμε στη δημοπράτησή του, προχωράει και τελικά πάλι αναστέλλεται γιατί οι εταιρίες δεν έχουν επαρκή κερδοφορία από το έργο εξαιτίας παραγόντων που δεν εξαρτώνται από το Δήμο. Η αύξηση στις τιμές των υλικών δεν έχει να κάνει με το Δήμο. Αναστέλλεται η πρόοδος μίας πόλης γιατί κάποιος δεν κερδίζει επαρκώς και αυτό είναι κάτι που υπερβαίνει το Δήμο ή την Περιφέρεια. Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, ωστόσο προ το παρόν δεν φαίνεται να κινδυνεύει κάποιο άλλο έργο της Πάτρας  ενώ  μας εγκρίθηκε και το ποσό για την ανάπλαση προσφυγικών που φτάνει τα 11 εκατομμύρια και υπολογίζω μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε εργολάβο».

Πάτρα: Κινδυνεύει να χαθεί το έργο για την ανάπλαση της κάτω πόλης; Το χρονικό της υπόθεσης και η πρόταση του Βασίλη Αϊβαλή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις