Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πέφτουν τα κρούσματα κι έρχεται χαλάρωση των μέτρων - Ποιο θα αρθεί πρώτο

Πέφτουν τα κρούσματα κι έρχεται χαλάρωση...

Ανησυχία για τον αριθμό των θανάτων

Με το βλέμμα στραμμένο στους σκληρές δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αλλά και τους θανάτους που καταγράφονται καθημερινά λόγω επιπλοκών του κοροναϊού βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί οι οποίοι σταθμίζουν όλα τα δεδομένα προκειμένου να δουν εάν τις επόμενες ημέρες θα μπορεί να υπάρξει μια χαλάρωση των μέτρων.

Χθες, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 10.000 ωστόσο ανησυχία προκαλούν οι 95 θάνατοι που καταγράφηκαν καθώς και το ότι 680 ασθενείς νοσηλεύονται διασωσηλωνέμοι.

Όλοι οι ειδικοί πάντως, εκτιμούν ότι το τωρινό πανδημικό κύμα λόγω της Όμικρον φαίνεται ότι βρίσκεται στην κορύφωσή του.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μάλιστα, σε ανάρτησή του αξιοποίησε τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και παρουσίασε την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα.

Δείτε το αποκαλυπτικό γράφημα

Ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε, συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ότι: «Ο εβδομαδιαίος ρυθμός μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για οποιαδήποτε δεδομένη ημερομηνία, αποτυπώνει την ποσοστιαία αλλαγή στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τις τελευταίες 7 ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των προηγούμενων 7 ημερών. Από το γράφημα βλέπουμε πως ο ρυθμός μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη συνεχίζει να μειώνεται.

Αυτό πιθανώς σημαίνει πως το κύμα θα κορυφωθεί σύντομα. Για να συμβεί αυτό, ο εβδομαδιαίος ρυθμός μεταβολής θα πρέπει να πέσει στο 0% (τώρα, σύμφωνα με το γράφημα, βρισκόμαστε στο 17%). Στη συνέχεια, όταν αυτός ο ρυθμός πέσει κάτω από το 0% και έχει δηλαδή αρνητικό πρόσημο, τότε θα δούμε πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα αρχίσει να μειώνεται.

Να μην ξεχνάμε όμως πως ο αντίκτυπος σε εισαγωγές στα νοσοκομεία έχει 2-3 εβδομάδες καθυστέρηση (σε σχέση με το πότε κάποιος κολλάει τον ιό).

Κρατάμε την επιφύλαξη πως τα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι αντιπροσωπευτικά, προσέχουμε, εμβολιαζόμαστε αν δεν έχουμε εμβολιαστεί, και μένουμε αισιόδοξοι».

Αύξηση των νεκρών

Σε δηλώσεις της στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε αρχικά για τη σταθερή αύξηση των νεκρών και τα υψηλά ποσοστά διασωληνώσεων.

«Αυτοί οι δύο δείκτες θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και τις επόμενες μέρες» είπε. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στις ΜΕΘ όλα τα περιστατικά είναι Δέλτα, είναι πολύπλοκα περιστατικά, κάνουν επιπλοκές, και όσο περισσότερο μένουν, είναι και πιο επικίνδυνο και για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».

Πότε θα δούμε το «αποτύπωμα» του ανοίγματος των σχολείων

Στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Αρχικά, ο καθηγητής σε τοποθέτησή του στον ΣΚΑΪ, μίλησε για τα κρούσματα σε σχολεία, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000-80.000 παιδιά, ενεργά κρούσματα».

Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα δούμε το αποτύπωμα του ανοίγματος των σχολείων τις επόμενες ημέρες. «Θα δούμε το αποτύπωμα των σχολείων τις επόμενες ημέρες», ενώ ανέφερε πως παρά τη μικρή επιφύλαξη που κρατά, μήπως είναι πρόσκαιρη η ύφεση στα κρούσματα, υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα έχουμε αποκλιμάκωση, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε 15.000 – 17.000 κρούσματα.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την επιδημιολογική εξέλιξη, καθώς μέσα στο κύμα της «Όμικρον» παραμένει και τη «Δέλτα».

«Το 15% των κρουσμάτων είναι της Δέλτα», είπε χαρακτηριστικά.

Προς χαλάρωση μέτρων

Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει για τα καλά η συζήτηση σχετικά με την χαλάρωση μέτρων με τους ειδικούς να τονίζουν ότι πιθανότατα το πρώτο μέτρο που θα αρθεί είναι η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση.

Η Ματίνα Παγώνη σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι: «Μπορούν να χαλαρώσουν κάποια μέτρα τις επόμενες μέρες, γιατί τα περιστατικά τα γνωρίζουμε και τα διαχειριζόμαστε, και τα περιμέναμε. Νομίζω ότι μέχρι τις 23-24 του μηνός θα έχουμε τους δείκτες αρκετά υψηλούς και αργότερα θα αρχίσει μία σταδιακή μείωση, με αργούς ρυθμούς, όχι αμέσως», ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει «εφόσον δεν έχουμε κάποια άλλη έκπληξη με κάποια άλλη μετάλλαξη».

Για το θέμα των μέτρων, μάλιστα, τοποθετήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Αρχικά, ο υπουργός τόνισε ότι κανονικά θα εφαρμοστούν τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών από αύριο Δευτέρα 17 Ιανουαρίου.

Για το αν θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων για τον κοροναϊό σημείωσε πως «εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα».

Ο Θάνος Πλεύρης εκτίμησε πως μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της «Όμικρον», ενώ τα κρούσματα αυτής της παραλλαγής ανέρχονται στο 90% αν και στις νοσηλείες είναι μισό μισό με τη «Δέλτα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις