Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ιάσων Φωτήλας: Ο βουλευτής που έγινε ιδιαίτερος Υπουργού

Ιάσων Φωτήλας: Ο βουλευτής που έγινε ιδι...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Μοναδικό ταλέντο

Τον Ιάσονα Φωτήλα τον γνωρίσαμε το φθινόπωρο του 1984, μαθητές στην Α’ τάξη του Κλασσικού Λυκείου Πατρών, στο συγκρότημα στου Λάγγουρα. Προερχόμασταν και οι δύο από τα σχολεία της Βουδ, εμείς στο 7ο γυμνάσιο, εκείνος στο 3ο (αντίθετη μεταξύ τους βάρδια).

Ο Φωτήλας ήταν -τρόπον τινά- επώνυμος. Όχι τόσο επειδή ήταν δεινός κολυμβητής με τον ΝΟΠ αλλά επειδή ο μπαμπάς του -όπως κι ο παππούς του- ήταν βουλευτής και μάλιστα Υπουργός, νωπά δε ήταν τα γεγονότα της -εν πτήση- απομάκρυνσης του από την Κυβέρνηση του '82 κατ’ εντολήν Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Ιάσονας ήρθε (με πλούσια κατσαρά μαλλιά) στο Κλασσικό με εντολή «αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος», ήτα πολύ ζωηρός δηλαδή έφηβος.

Εκείνη την σχολική περίοδο, 1984-’85, καθόμασταν μαζί στο ίδιο θρανίο και φυσικά κάναμε παρέα, με επισκέψεις στο σπίτι του στην οδό Ασημάκη Φωτήλα, ενθυμούμε προχείρως κάποιο από τα λίγα πάρτι της εποχής  -άριστη οικοδέσποινα η αείμνηστη μητέρα του, Αλίκη.

Η συνπαρξή μας ήταν πρόωρη, καθώς δεν τέλειωσε το Λύκειο στην Πάτρα,  έφυγε οικογενειακώς για την Αθήνα. Ακολούθησαν οι σπουδές στη Νομική, η επιστροφή στην Πάτρα, η κάθοδος στην Πολιτική,  η εκλογή του ως βουλευτής.

Πίσω και πριν από όλα αυτά όμως υπήρχε η αγάπη για το θέατρο. Οσοι τον έχουν δει, από τότε που (συν)ίδρυσε τους «Υποκριτές» μέχρι τον τελευταίο του ρόλο ως κακότυχος Τουμπάκης, που μπλέκει άθελά του στις σκανδαλιές του προϊστάμενού του Υπουργού, επιβεβαιώνουν το ταλέντο του.

Δύσκολος ο ρόλος, πολλά τα λόγια, μιάμιση ώρα έργο, ο Ιάσονας όμως τα καταφέρνει! Έχει μοναδική εκφραστικότητα προσώπου, άλλες φορείς νομίζεις πως βλέπεις τον Αυλωνίτη ή τον Κωνσταντάρα, αλλού σου θυμίζει κάτι από Εξαρχάκο ή Ανδρέα Φειλιππίδη. Ογκωδέστατη παρουσία απογειώνει το έργο μαζί με τη κείνη τη σιγανοπαπαδιά, τον υπουργό Παπαδόπουλο, ρόλο που υπηρετεί μοναδικά ο Τζίμης Πολίτης, που έχει συνεισφέρει και στο κείμενο. Κι αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να τον πλακώσει στις κλοτσιές, όπως στο «Ψύλλοι στ’ αυτιά» που τους πρωτοείδαμε στο θέατρο. Και τότε, και σήμερα, υπό την καθοδήγηση του Μίλτου Νίκα, ναι κι αυτός ήταν μαζί μας στην παλιοπαρέα στο Κλασσικό Λύκειο.

Τα υπόλοιπα κάθε παρασκευοσαββατοκύριακο στο «Επίκεντρο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις