Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα- Οι καρναβαλιστές για την τελετή έναρξης: «Δεν είχαν κάνει καν πρόβες... Πού είναι το plan b;»

Πάτρα- Οι καρναβαλιστές για την τελετή έ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λένε Πόπη Αλιβιζάτου, Νάντια Κωνσταντινίδη και Πέτρος Ψωμάς

Απογοητευμένοι αλλά και αγανακτισμένοι είναι οι καρναβαλιστές μετά την ανακοίνωση για την αναβολή της τελετής έναρξης του Πατρινού καρναβαλιού. Η ρήξη που έχει επέλθει μεταξύ των πληρωμάτων και του Δήμου και πιο συγκεκριμένα του καρναβαλικού Οργανισμού είναι γνωστή εδώ και καιρό, ωστόσο η αναβολή της τελετής, «ξεχειλίζει» το ποτήρι.

 Πάτρα: Ο covid αναβάλλει την τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού- Κρούσματα στους συντελεστές

Αν μεταφερθεί η ημερομηνία έναρξης, υπάρχει μία ασέβεια απέναντι στο Πατρινό καρναβάλι...

Όπως αναφέρει η Πόπη Αλιβιζάτου, «μας θλίβει ότι η πρόεδρος του οργανισμού που έκανε βαρύγδουπες δηλώσεις για μία έναρξη, δεν σκέφτηκε ότι μέσα στην κατάσταση που ζούμε, δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν δυσκολίες λόγω κορωνοιού. Εμείς οι Καρναβαλιστές σκεφτόμαστε πάντα όλα τα ενδεχόμενα και έχουμε εναλλακτική. Όταν μπαίνεις σε μία διαδικασία δημόσιας προβολής και συμμετοχής , όπως είναι η τελετή έναρξης δεν μπορεί να μη σκέφτεσαι την πιο βασική και ουσιαστική παράμετρο που υπάρχει. Το να νοσήσουν κάποιοι ήταν ένα πιθανό ενδεχόμενο. Θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχουν εναλλακτικές. Αλίμονο αν δεν έχουν παρθεί μέτρα και μην υπάρχουν εναλλακτικές για μία τελετή έναρξης εν μέσω πανδημίας.

Αν μεταφερθεί η ημερομηνία έναρξης, υπάρχει μία ασέβεια απέναντι στο Πατρινό καρναβάλι. Κάποια πράγματα όπως η έναρξη του Καρναβαλιού είναι καθιερωμένα και δεν μπορούμε να τα κάνουμε όποτε θέλουμε. Αν δεν πέφτει Σάββατο, γίνεται το πρώτο Σάββατο μετά τις 17 Ιανουαρίου, εδώ και χρόνια. Αυτό δεν αλλάζει καθώς υπάρχουν κανόνες που είναι γνωστοί, όχι μόνο στην Πάτρα. Μαζί με άλλα πράγματα που έχουν ισοπεδωθεί στο Καρναβάλι, έχουμε και αυτό. Είναι επίσης ασέβεια να γίνονται εκδηλώσεις χωρίς καρναβαλιστές ή να μένουν τα άρματα εκτεθειμένα.Γίνονται κινήσεις που είναι υπόγεια υπονόμευσή του καρναβαλιού μας. Κάποιοι θέλουν να το καταργήσουν ή να το στρέψουν μονομερώς σε πράγματά που δεν υπάρχουν. Το λαϊκό καρναβάλι τα έχει όλα, δεν έχει αποκλεισμούς και στηρίζεται στους Καρναβαλιστές. Δεν μπορείς να τους αφήνεις απέξω» .

Ένας τέτοιος σχεδιασμός ήταν από την αρχή ριψοκίνδυνος για μία περίοδο πανδημίας...

Όπως αναφέρει η Νάντια Κωνσταντινίδη, «είναι λυπηρό που δεν μπορεί να εκτελεστεί μία έναρξη που είχε σχεδιαστεί από ανθρώπους που είναι επαγγελματίες, και που θα έπρεπε να έχουν  μία εμπειρία να ανταπεξέλθουν σε δεδομένες συνθήκες. Θα έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψιν το ενδεχόμενο να νοσήσουν συντελεστές. Από την άλλη καταλαβαίνω ότι ένας σχεδιασμός που βασίζεται στη φυσική παρουσία ανθρώπων, καθιστά αδύνατο το να εκτελεστεί.

Ένας τέτοιος σχεδιασμός ήταν από την αρχή ριψοκίνδυνος για μία περίοδο πανδημίας.  Όταν δεν υπάρχει ένα δεύτερο πλάνο και αντανακλαστικά για να γίνουν αντικαταστάσεις η πόλη μένει χωρίς την εκδήλωση που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη γιορτή της. Η λέξη έναρξη σημαίνει ξεκίνημα. Μεταφέρεται αν χρειαστεί το πρώτο Σάββατο μετά του Αγίου Αντωνίου. Το να μεταφέρουμε την ημερομηνία αργότερα,  δεν έχει νόημα. Αν πρέπει να γίνει μία εκδήλωση, θα πρέπει να ονομαστεί διαφορετικά. Ούτε μπορεί να έχουν γίνει εκδηλώσεις και η έναρξη να γίνει μετά.  Χρειάζεται πού σοβαρή προσέγγιση που θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. Ο σχεδιασμός δεν έγινε με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν.

Είναι δεδομένο ότι όλα είναι ρευστά και αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη, διαφορετική από πέρσι. Τότε βγήκαν κάποιες ιδέες, όμως φέτος θεωρώ ότι τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα και παράξενα. Φυσικά όμως αν προκύψουν ιδέες και πράγματα που μπορούν γίνουν θα είμαστε εκεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καρναβαλιστής που δεν θα κάνει τίποτα.  Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Μακάρι στις αρχές Μάρτη να έχουμε ένα Καρναβάλι με φυσική και ελεγχόμενη παρουσία». 

Η πανδημία είναι πρόσχημα. Απλώς δεν είχε προετοιμαστεί καλά. Η συγκυρία θα ήταν ιδανική για να κάνουμε μία τελετή, διαδικτυακή και τηλεοπτική, για να τη δει όλη η Ελλάδα...

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Ψωμάς, «το ότι δεν γίνεται η έναρξη στην ώρα της, είναι απαράδεκτο. Η πανδημία είναι πρόσχημα. Απλώς δεν είχε προετοιμαστεί καλά. Η συγκυρία θα ήταν ιδανική για να κάνουμε μία τελετή, διαδικτυακή και τηλεοπτική, για να τη δει όλη η Ελλάδα. Δεν ήταν ανάγκη να ήταν ζωντανή, θα μπορούσε να ήταν και μαγνητοσκοπημένη. Χάνεται μια ακόμα ευκαιρία. Το να γίνει η τελετή έναρξης τον Φεβρουάριο είναι άτοπο. Είναι ένα δεύτερο πλήγμα γιατί πέρσι δεν έγινε τελετή λήξης. Είχαμε μία κακή τελετή έναρξης και καθόλου τελετή λήξης. Φέτος δεν γίνεται τελετή έναρξης… Κάποιοι παίζουν με το θεσμό. Η χθεσινή ανακοίνωση είχε δύο σκέλη. Στο ένα αναφέρει ότι νόσησαν κάποιοι συντελεστές και είναι άτοπο. Και να νόσησαν, σε κάποιες μέρες αυτό θα έχει περάσει, πώς αναβάλεις κάτι που είναι 15 μέρες μετά;

Πέρα από αυτό, στο καρναβάλι ισχύει το «ουδείς αναντικατάστατος. Αν αρρώστησε ένας χορευτής μπορεί στη θέση του να μπει κάποιος άλλος. Αν νόσησε ένας παρουσιαστής, μπορεί να μπει στη θέση του κάποιος άλλος. Είναι άτοπο να αναβληθεί μία εκδήλωση επειδή νόσησαν κάποιοι συντελεστές, 15 μέρες πριν. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχουν γίνει καν πρόβες. Αν έχουν γίνει, να έχουμε κανονικά την τελετή όταν αναρρώσουν.

Για το δεύτερο σκέλος της ανακοίνωσης που αναφέρεται στη γενικότερη εικόνα, έχω να πω ότι ακόμα και στον πόλεμο, γινόταν Καρναβάλι. Δεν έχει να κάνει με τη διασκέδαση αλλά με ένα θεσμό, ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που πρέπει να κρατηθεί ζωντανό. Το μόνο θετικό είναι ότι δεν θα γίνει μία πρόχειρη αλλά ακριβή έναρξη, γλιτώνουμε τα χρήματα και το ρεζιλίκι».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις