Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επένδυση Χιονοδρομικού: Ραγδαίες εξελίξεις- Δεκτή η προσφυγή κατά της Περιφέρειας

Επένδυση Χιονοδρομικού: Ραγδαίες εξελίξε...

Το σκεπτικό της απόφασης

Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών με την απόφαση που εκδόθηκε χθες Δευτέρα 3 Ιανουαρίου κάνει δεκτή την ένσταση η οποία κατατέθηκε πρόσφατα από πολυεθνική κατασκευαστική κατά του διαγωνισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έργο «Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων».
Το σκεπτικό της απόφασης φαίνεται ότι δικαιώνει τους ισχυρισμούς εταιρείας «Doppelmayr» ότι η διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τη μεγάλη εργολαβία των 18,3 εκατ. ευρώ περιέχει "φωτογραφικές" διατάξεις.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ
Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Νοέμβριο μετά την λήξη του διαγωνισμού, η Περιφέρεια έλαβε δύο προσφορές για την ανακατασκευή των δύο μεγάλων παλαιάς τεχνολογίας αναβατήρων του Χιονοδρομικού, 'Αχιλλέα' και 'Στύγα' αλλά και την εγκατάσταση ενός τρίτου, νέου αναβατήρα, ο οποίος θα ονομάζεται 'Άρτεμις ΙΙ'.
Οι προσφορές ήταν των εταιρειών Γ. Νουλίκας (συνεργασία με την Ιταλική Leitner) και της εταιρείας ΑΚΤΙΣ - Τσαλαπόρτας ΑΤΕ . Το άνοιγμα των προτάσεών τους όμως «πάγωσε» καθώς μια 3η εταιρεία, η «Doppelmayr» κατέθεσε την ένστασή της.
Στην 400 σελίδων προσφυγή της η εταιρεία «Doppelmayr» θεωρεί ότι, αν και η ίδια έχει τα εχέγγυα να κατασκευάσει το συγκεκριμένο έργο (πιστοποιήσεις, τζίρους, προϋπηρεσία), στα πλαίσια της διακήρυξης, μπήκαν συγκεκριμένοι όροι στο διαγωνισμό.
Μετά την εξέλιξη αυτή η «Doppelmayr» η οποία απείχε από τον διαγωνισμό, μπαίνει και πάλι στο «παιχνίδι» για τη διεκδίκηση της μεγάλης εργολαβίας στο Χελμό. Από την πλευρά της η Περιφέρεια, εφόσον επιθυμεί να μην γυρίσει πίσω το έργο, θα πρέπει να προσφύγει με ένστασή της πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

IΣΤΟΡΙΚΟ
Η Ανεξάρτητη Αρχή συνεδρίασε προκειμένου να εκδώσει την απόφασή της στις 17/12/2022. Η ένσταση της «Doppelmayr» κατατέθηκε νωρίτερα, στις 8 Νοεμβρίου πριν καν λήξει περίοδος κατάθεσης των προσφορών (είχε καθοριστεί για τις 19 του ίδιου μήνα).
Η συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης της ΠΔΕ για το άνοιγμα των προσφορών είχε προσδιοριστεί για τις 25 Νοεμβρίου. Από τις 15 Νοεμβρίου ήδη το Νομικό Τμήμα της Περιφέρειας είχε ήδη απαντήσει στην ένσταση ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής ενώ στις 22 του ίδιου μήνα είχε καταφθάσει στην Αρχή και νέο υπόμνημα εκ μέρους της προσφεύγουσας, κατά του διεθνούς διαγωνισμού της ΠΔΕ, εταιρείας.
Με το σκηνικό να έχει ήδη στηθεί για την έως τέλους αντιπαράθεση όπως φαίνεται, η επιτροπή αποφάσισε να παγώσει την αποσφράγιση των προσφορών για τα τέλη αυτού του μήνα Ιανουαρίου.
Δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη -αρχική- αποσφράγιση των προσφορών, στις 23/11/2021 η Περιφέρεια απάντησε και στο συμπληρωματικό υπόμνημα της προσφεύγουσας εταιρείας η οποία όμως, ανταπάντησε, με νεότερο υπόμνημα στις 6 Δεκεμβρίου 2021.
Μετά την μεσολάβηση των γιορτών η Ανεξάρτητη Αρχή εξέδωσε την απόφασή της η οποία στις 146 σελίδες της αποτελεί καταπέλτη για τον τρόπο με τον οποίο τέθηκαν οι όροι του διαγωνισμού…
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Η απόφαση δικαιώνει την προδικαστική προσφυγή την οποία κατέθεσε η εταιρεία «Doppelmayr» υποστηρίζοντας ότι δεν κατέβηκε στο διαγωνισμό διότι η διακήρυξη περιελάμβανε όρο που την απέκλειε.
Σύμφωνα με την προσφυγή, ο διαγωνισμός περιέχει κριτήριο τεχνικής επάρκειας το οποίο αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών. Αναφέρει συγκεκριμένα η διακήρυξη της ΠΔΕ ότι «η κατασκευάστρια εταιρεία των αναβατήρων θα πρέπει να διαθέτει εξουσιοδοτημένο συνεργείο στην Ελλάδα ώστε να είναι δυνατή η άμεση, επί τόπου, υποστήριξη σε ενδεχόμενα προβλήματα ή σφάλματα τα οποία θα προκύψουν και δεν θα μπορούν να λυθούν εξ’ αποστάσεως…»
Προσδιορίζεται μάλιστα στη διακήρυξη για το «εξουσιοδοτημένο συνεργείο» ότι «η διάρκεια της συνεργασίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 ετών και θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και την λήξη της περιόδου εγγύησης των αναβατήρων, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι και το 2023».
Και ότι «το συνεργείο αυτό θα πρέπει να βρίσκεται στην Ελλάδα και να έχει μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό με δεκαετή τουλάχιστον απασχόληση, να διαθέτει επαγγελματικά οχήματα ήδη πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης και κτιριακές εκτάσεις στην Ελλάδα με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα…»

ΈΩΛΟΙ ΟΡΟΙ...
«Η διακήρυξη δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως πρόβλεψη και υποχρέωση του αναδόχου μετά τη λήξη της υπό εγγύηση λειτουργίας και κατά συνέπεια ουδόλως συνδέεται η μετά την εγγύηση καλή λειτουργία των αναβατήρων… Εάν πράγματι τούτο αποτελούσε «υψίστης σημασίας παράγοντα για την επιτυχή πορεία του χιονοδρομικού», όπως αναφέρεται, τότε η αναθέτουσα αρχή όφειλε να είχε προβλέψει στη διακήρυξη την υποχρέωση τεχνικής υποστήριξης του χιονοδρομικού και μετά την λήξη της υπό εγγύηση λειτουργίας και μάλιστα θα έπρεπε να αποτελεί η διάρκεια της τεχνικής υποστήριξης και κριτήριο βαθμολόγησης, το οποίο να αξιολογείται σε συνδυασμό με το κόστος της τεχνικής υποστήριξης των προσφερόμενων αναβατήρων» αναφέρεται στην υπ. αρίθμ 4/2022 απόφαση του 2ου κλιμακίου της Αρχη Εξετασης Προδικαστικων Προσφυγων (Α.Ε.Π.Π.)
«Αλυσιτελώς προβάλλεται από την αναθέτουσα αρχή ότι η μη ύπαρξη συνεργείου στην Ελλάδα θα επιμηκύνει δυσανάλογα το χρόνο αποκατάστασης της όποιας βλάβης, αφού ούτε το συνεργείο στην Ελλάδα θα έχει οποιαδήποτε υποχρέωση ανταπόκρισης εντός συγκεκριμένου μέγιστου χρόνου και μάλιστα δεν θα έχει την υποχρέωση αυτή ούτε καν κατά το χρονικό διάστημα της υπό εγγύηση λειτουργίας, πολλώ μάλλον δεν την έχει μετά την διετή εγγύηση, αφού για το μετά τη διετή υπό εγγύηση λειτουργία δεν προβλέπει η διακήρυξη απολύτως καμία υποχρέωση» συνεχίζει στην απόφασή της η Α.Ε.Π.Π.
Αναφέροντας ότι, αν γινόταν δεκτός ο όρος της συγκεκριμένης διακήρυξης, το Χιονοδρομικό δεν θα είχε την απαραίτητη κάλυψη τόσο για την περίοδο της διετίας μετά την παράδοση και λειτουργία του νέου εξοπλισμού αλλά και μεταγενέστερα.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις