Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η "Σμύρνη" των μεγάλων προσδοκιών: Πώς είδε την ταινία - προσωπικό όραμα της Μ. Ντενίση ο κριτικός Γ. Ζουμπουλάκης

Η "Σμύρνη" των μεγάλων προσδοκ...

Το φιλμ που λέγεται πως κόστισε πάνω από 4 εκατ. ευρώ, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει μία πλούσια α λα Χόλιγουντ υπερπαραγωγή, αναφέρει στην εφημερίδα Τα Νέα

Για τη «Σμύρνη» των μεγάλων προσδοκιών κάνει λόγο στην κριτική του ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στην εφημερίδα «Τα Νέα» (22/12/2021) αναφορικά με την ταινία σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο της Μιμής Ντενίση και του Μάρτιν Σέρμαν, «Σμύρνη μου Αγαπημένη» που ξεκινά να προβάλλεται και στην Πάτρα από την Πέμπτη 23/12/2021 στην 2η αίθουσα του Πάνθεον και στα Odeon Veso Mare.

Tην ταινία διανέμει η Τanweer.

Πρόκειται για μία μεγάλη παραγωγή φημολογούμενου κόστους που ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που αποτυπώνεται στα επιμελημένα σκηνικά των Ηλία Λεδάκη, Γιάννη Παπαδόπουλου και Μιχάλη Σαμιώτη, στα φροντισμένα στη λεπτομέρεια κοστούμια της Φωτεινής Δήμου και σε άλλους τομείς που συντελούν στην πειστική αναπαράσταση της ατμόσφαιρας της τραγικής εκείνης περιόδου της Μικρασιατικής καταστροφής και της πυρπόλησης και ολοκαυτώματος της άλλοτε κραταιάς και κοσμοπολίτισσας Σμύρνης. Ο κριτικός Γιάννης Ζουμπουλάκης αναφέρει πως η μεταφορά της ιστορίας μίας πλούσιας οικογένειας Ελλήνων της Σμύρνης, της οικογένειας Μπαλτατζή, θυμάτων της καταστροφής της Σμύρνης το ’22, υπήρξε προσωπικό όραμα της Μιμής Ντενίση και το υπηρέτησε με πάθος, στοχεύοντας να αναπαραστήσει πειστικά εκείνες τις τραγικές στιγμές. Η ταινία το κατάφερε και μάλιστα σε όλους τους τομείς, όπως η «κιτρινωπή», ρετρό φωτογραφία του Σίμου Σαρκετζή και το μοντάζ του Λάμπη Χαραλαμπίδη.

Η Μιμή Ντενίση πρωταγωνιστεί επίσης ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Λεωνίδας Κακούρης, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, ο βετεράνος Γιάννης Βογιατζής, ο Τούρκος ηθοποιός Μπουράκ Χακί, κ.α.

Η κινηματογραφική ιστορία της οικογένειας Μπαλτατζή που από τη μία στιγμή στην άλλη είδε την πολυτέλεια στην οποία ζούσε να μετατρέπεται σε στάχτη, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει μία πλούσια α λα Χόλιγουντ υπερπαραγωγή, γράφει ο Γιάννης Ζουμπουλάκης που έδωσε βαθμό 7 στην ταινία (βάζοντας στο πολυδιαφημισμένο νέο Matrix με τον Κιάνου Ριβς, βαθμό 4 χαρακτηρίζοντας το «ξαναζεσταμένο φαγητό»). Ακόμα τονίζει πως και η μίξη των πρωτοφανών οπτικοακουστικών εφέ της καταστροφής με το δράμα της ιστορίας διακρίνεται από μία ευπρόσδεκτη ισορροπία. Για τα εσωτερικά γυρίσματα της Μυτιλήνης χρησιμοποιήθηκε η βίλα Αλεπουδέλη, το σπίτι όπου πέρασε πολύ χρόνο από τη ζωή του ο Νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης ενώ αργότερα στην Αθήνα η παραγωγή προχώρησε σε ένα ακόμη πιο φιλόδοξο βήμα στήνοντας στο Φάληρο σκηνικά που παρουσιάζουν την Σμύρνη των χρόνων 1915-1922, τα οποία χτίστηκαν ειδικά για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας.

Τέλος ο Γιάννης Ζουμπουλάκης που η γνώμη του μετράει, γράφει πως ο μαγικός ρεαλισμός που αποπνέει η σκηνοθεσία του σπουδαγμένου σε σχολή κινηματογράφου της πρώην ΕΣΣΔ, Γρηγόρη Καραντινάκη, είναι διάχυτος στη «Σμύρνη», από την οποία ωστόσο θα μπορούσε να λείπει ένα μέρος από το πρώτο μισό, το οποίο κάπως «ασφυκτιά» μέσα στις δεξιώσεις και τα πάρτι της Σμύρνης που τελικά χρησιμεύουν μόνο ως μία αντανάκλαση της ευμάρειας μέσα στην οποία ζούσε η οικογένεια Μπαλτατζή και πολλές άλλες οικογένειας της Σμύρνης.

Να προσθέσουμε πως και οι αιθουσάρχες περιμένουν πολλά από την προβολή της συγκεκριμένης ταινίας και όλα δείχνουν πως μετά τον "Άνθρωπο του Θεού" για τον Άγιο Νεκτάριο που πλησίασε τα 300.000 εισιτήρια και τα "Καλάβρυτα 1943" που επίσης κινήθηκαν αξιοπρεπώς στα ταμεία προσεγγίζοντας τα 90.000 εισιτήρια, η "Σμύρνη μου αγαπημένη", παραγωγής της Tanweer, έχει όλες τις προδιαγραφές όπως αναφέρει και ο κ. Ζουμπουλάκης, για να γίνει η πρώτη επιτυχία εν μέσω της περιόδου της πανδημίας, και το αξίζει!

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture