Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Γιατί «λιγόστεψε» το λάδι- Πόσο αυξήθηκε η τιμή του στην περιοχή

Αχαΐα: Γιατί «λιγόστεψε» το λάδι- Πόσο α...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Πετρόπουλος

Λιγότερη ήταν η παραγωγή λαδιού στην Αχαΐα τη φετινή χρονιά. Η πανδημία, η κλιματική αλλαγή αλλά και η κακοκαιρία μείωσαν την παραγωγή ενώ παράλληλα αυτή η μείωση έφερε αύξηση στην τιμή του λαδιού.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Θανάσης Πετρόπουλος Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, «το ελαιόλαδο είναι το εθνικό μας προϊόν ενώ η ελαιοκαλλιέργεια η βασική γεωργική καλλιέργεια της περιοχής μας, στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα. Πέρα από αυτό, στην Αχαΐα – λίγο πολύ- όλοι καλλιεργούν ελιές, είτε είναι αγρότες είτε όχι.  Κύριο χαρακτηριστικό και βασικό πλεονέκτημα είναι ότι το 80% του ελαιόλαδου που παράγεται στην Ελλάδα, είναι extra παρθένο, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και του κόσμου γενικότερα όπου αυτό το ποσοστό είναι πού χαμηλότερο».

Όπως εξηγεί, «αυτή τη στιγμή η συλλογή της  φετινής παραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών η διαδικασία έχει μείνει πίσω. Σε σχέση με την παραγωγή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε  από την ευρωπαϊκή ένωση, θα κυμανθεί στους 255.000 τόνους για φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε όμως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο η παραγωγή θα είναι μειωμένη περίπου κατά 20%. Η παραγωγή λοιπόν αναμένεται να φτάσει τους 220.000 τόνους, στη χώρα. Μία καλή χρονιά η παραγωγή κυμαίνεται στους 320.000 τόνους περίπου. Οι μειωμένες ποσότητες οφείλονται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή η οποία επηρεάζει την ελαιοκαλλιέργεια. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μας επηρέασε την καρπόδεση, τον περασμένο Απρίλιο. Επιπλέον είχαμε το καλοκαίρι μία παρατεταμένη η ανομβρία που έπαιξε και αυτή το δικό της ρόλο στη μείωση της παραγωγής της ποσότητας.

  • Οι τιμές ανά περιοχή

Αυτή τη στιγμή η τιμή του ελαιόλαδου είναι κάπως αυξημένη. Ξεκινάει από τα 3 ευρώ το λίτρο και υπάρχουν και περιοχές, όπως η Λακωνία που οι τιμές φτάνουν στα 3.50 ευρώ το λίτρο.  Στη Μεσσηνία φτάνει στα 3.20 ενώ στην Αχαΐα 3-3.50 ευρώ. Οι αυξήσεις είναι οριακές ενώ πέρσι η τιμή του λαδιού ήταν κάτω από τα 3 ευρώ».

Όπως επισημαίνει, «η μείωση της παραγωγής αυξάνει τη ζήτηση και επηρεάζει την τιμή.  Η πλειοψηφία των αγροτών της περιοχής έχει ως κύρια καλλιέργεια την ελιά ενώ η μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους σε λιπάσματα και φάρμακα, θα επηρεάσει το εισόδημά τους. Είναι πολύ δύσκολη χρονιά για τους αγρότες όχι μόνο από τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης που έκανε την εμφάνισή της. Η αύξηση στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα έχει φέρει και αύξηση στο κόστος της καλλιέργειας. Αυτό μετακινείται στο εισόδημα των παραγωγών που δέχονται οικονομικές πιέσεις.  Από την άλλη, η πανδημία έφερε δυσκολία στη μετακίνηση των εμπορευμάτων αλλά και των εργατών Γης».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις