Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πόσοι «Στάθηδες» βρίσκονται εκεί έξω; - «Τα στόματα να ανοίξουν»

Πόσοι «Στάθηδες» βρίσκονται εκεί έξω; - ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η βιομηχανία της πορνογραφίας

Πόσοι «Στάθηδες» βρίσκονται εκεί έξω; Πόσοι «Στάθηδες» υπάρχουν στην διπλανή μας πόρτα; Δυστυχώς είναι πολλοί και το ερωτικό «παιχνίδι» έχει μετατραπεί σε βίαιη απειλή που δυναμώνει μέσα από την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας. «Τα στόματα να ανοίξουν» επεσήμανε στο thebest.gr o βουλευτής Αχαΐας και εγκληματολόγος  Άγγελος Τσιγκρής.

Τι είναι, όμως, το revenge porn, που μας «χτύπησε» την… πόρτα τις τελευταίες ημέρες; Ο κ. Άγγελος Τσιγκρής, μας εξηγεί: «Το revenge porn είναι μια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία είναι ιδιαιτέρως σοβαρή για το λόγο ότι δεν επιτρέπει την αντίσταση του θύματος. Στα περισσότερα σεξουαλικά εγκλήματα, όπως για παράδειγμα ο βιασμός, το θύμα είναι παρών. Σε τέτοιου τύπου όμως σεξουαλικές επιθέσεις το θύμα απουσίαζε». Και ανέλυσε: «Πρόκειται για μια μορφή πορνογραφίας, η οποία στις μέρες μας είναι κυρίαρχη, είναι χιλιάδες τα έντυπα αλλά και μια ολόκληρη βιομηχανία στημένη γύρω από το πορνογραφικό θέαμα, στο οποίο η χειρότερη μορφή δεν είναι συγκεκριμένη. Υπάρχουν πορνογραφικά θεάματα που αφορούν ακόμα και παιδιά, που γίνονται με παράνομο τρόπο, με απαγωγές των θυμάτων και με ακραία σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών που συμμετέχουν».

«Το θύμα είναι θύμα και η ευθύνη είναι του δράστη»

Ο μόνος που ευθύνεται είναι ο δράστης, τόνισε ο κ. Τσιγκρής και κάλεσε τα θύματα να βγουν να μιλήσουν: «Τα θύματα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να ανοίξουν στα στόματα και να φωνάξουν δυνατά, να ξέρουν ότι δεν είναι στίγμα αυτό το ζήτημα και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη ότι αυτές οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα αυτών των κακοποιητικών συμπεριφορών, είναι θύματα μια ακραίας εγκληματικής πράξης και ο μόνος που ευθύνεται γι’ αυτό είναι ο δράστης του εγκλήματος και όχι το θύμα. Σε κάθε περίπτωση, τα θύματα, ο καλύτερος τρόπος για να αντιδράσουν είναι να απευθυνθούν άμεσα στη δικαιοσύνη».

 

Η διαπαιδαγώγηση

«Όλη αυτή η διαδικασία με την σεξουαλική εγκληματικότητα προκύπτει ως αποτέλεσμα των διπλών κριτηρίων κοινωνικής ηθικής με την οποία διαπαιδαγωγούνται τα δυο φύλα. Το κυρίαρχο στερεότυπο της αρρενωπότητας που έχει σχέση με τη βία, την επιθετικότητα και το στερεότυπο της ειρηνόφιλης συμπεριφοράς που πολλές φορές φαίνεται «ύποπτη» ακόμα και θηλυπρεπής. Αυτά τα δυο κριτήρια κοινωνικής ηθικής, ευθύνονται εν πολλοίς για την εκδήλωση περιστατικών σεξουαλικής βίας» λέει σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση.

Το στίγμα στην κοινωνία και ο «σκοτεινός αρθμός»

Ο κ. Άγγελος Τσιγρής, αναφέρθηκε, στα σεξουαλικά εγκλήματα και το στίγμα που δεν θα έπρεπε η κοινωνία να αφήνει στα θύματα: «Τα σεξουαλικά εγκλήματα έχουν τεράστιο σκοτεινό αριθμό, και τι εννοώ: δεν καταγγέλλονται στην Αστυνομία και δεν φτάνουν ποτέ στη δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να λύσουμε και αυτό πρέπει να λυθεί πρώτα απ’ όλα από τα θύματα τα ίδια, που πρέπει να λάβουν την πρωτοβουλία την συγκεκριμένη  και δεύτερον πρέπει να αλλάξει και η στάση όλων μας απέναντι στα θύματα έτσι ώστε να μην στιγματίζονται για δεύτερη φορά και να μην θυματοποιούνται και πάλι. Γιατί, εδώ, υπάρχει ένα παράδοξο, τα σεξουαλικά εγκλήματα είναι τα μοναδικά εγκλήματα που ψάχνουμε να βρούμε ευθύνη του θύματος, σε κανένα άλλο έγκλημα το θύμα δεν θεωρείται υπεύθυνο για όσα υπέστη».  

Η ενοποίηση της νομοθεσίας και το διαδίκτυο

Αναφερόμενος, ο κ. Τσικρής, στην προσέγγιση της νομοθεσίας, σε τέτοιου είδους εγκλήματα, έκανε σαφές το εξής: «Το ζήτημα με την πορνογραφία είναι ακόμα σοβαρότερο στις μέρες μας γιατί το διαδίκτυο είναι σε ένα μεγάλο του κομμάτι ανεξέλεγκτο και υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα στην ενοποίηση της νομοθεσίας των εθνικών κρατών αλλά και των υπερεθνικών οργανισμών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση. Γιατί ως γνωστόν το διαδίκτυο δεν έχει σύνορα, είναι παγκόσμιο. Εδώ χρειάζεται μια γενικότερη πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα ενοποίηση τις εθνικές νομοθεσίες, σαν μια ευρύτερη  σύσταση για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις