Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πάτρα: Τι θα δούμε στο θέατρο φέτος τα Χριστούγεννα- Όλες οι παραστάσεις των εορτών- Βάλτε τα... καλά σας

Πάτρα: Τι θα δούμε στο θέατρο φέτος τα Χ...
Μαρτάτος Tάκης

Από "Καρυοθραύστη" με το μπαλέτο του ΔΗΠΕΘΕ στο Θέατρο Απόλλων μέχρι "Αγαμέμνονα" στο Λιθογραφείον και Καραγκιόζη με μία πιο σύγχρονη οπτική από τον Χρήστο Καλπουζάνη

Η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φιλοδοξεί φέτος να είναι καλύτερη από την περσινή που είχαμε lockdown και ο κόσμος τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας να σπεύσει να χαρεί θέατρο, σινεμά και μουσική αλλά και ένα ωραίο δείπνο σ’ ένα ρεστοράν ή τον καφέ και το ποτό του.

Το thebest.gr ενόψει των Χριστουγέννων προσπάθησε να συγκεντρώσει και να απαριθμήσει όσα θεατρικά θα υπάρξουν αυτές τις φωτεινές, γιορτινές μέρες στην Πάτρα στην ακόλουθη λίστα. Παραστάσεις που δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους θεατρόφιλους να ξεχαστούν για λίγο, να φορέσουν τα καλά τους και να πάνε στο θέατρο όπως τις καλές, προ covid 19, εποχές.

Η Πάτρα όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε θα έχει αρκετά θεατρικά θεάματα να προσφέρει ξεκινώντας φυσικά από την μεγάλη, κεντρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που δεν είναι άλλη από τον διαχρονικά δημοφιλή «Καρυοθραύστη» με την αριστουργηματική μουσική του Τσαικόφσκι. Η παράσταση ξεκινά τη διαδρομή της από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων και θα μας κρατήσει συντροφιά έως και τουλάχιστον την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022. Μία παράσταση για όλη την οικογένεια με 13 χορευτές του νεοσύστατου μπαλέτου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε χορογραφία του ταλαντούχου Γιάννη Αντωνίου που έχει για χρόνια εργαστεί ως χορευτής και χορογράφος στην Αμερική και με κοστούμια από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το γενικό καλλιτεχνικό πρόσταγμα της φιλόδοξης παράστασης έχει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Λουκάς Θάνος.

Πέρα από τον «Καρυοθραύστη», θεατρικές εκπλήξεις μας περιμένουν στο Θέατρο Όροφως, τη νέα αυτή, όμορφη σκηνή της Πάτρας στην Όθωνος Αμαλίας 112 όπου την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς (30/12) αναμένεται να κάνει πρεμιέρα ένα βραβευμένο Ισπανικό έργο με τίτλο «Μαμά», σε σύμπραξη μάλιστα με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας. Η μετάφραση του έργου της Marta Barcelo που αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα της σύγχρονης σκηνής του Ισπανικού θεάτρου και μιλάει για την πανανθρώπινη σχέση μεταξύ μάνας και παιδιού, είναι της Μαρίας Χατζημανουήλ, η σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη και θα παίζουν οι Ελένη Καραμούζη και Έφη Κεραμίδα.   

Στο Όροφως για τους μικρούς μας φίλους, αναμένεται να συνεχίσει και μέσα στις γιορτές το ταξίδι της η παιδική παράσταση «Ο Ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία» του Robert Fischer, ένα τρυφερό, αλληγορικό παραμύθι σε σκηνοθεσία της Ελένης Καραμούζη ενώ όπως η ίδια η κ. Καραμούζη μας είπε αναμένονται ακόμα ένα μουσικό live, κ.α.

Η διασκευή του μυθιστορήματος «Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη Πανοπλία» είναι της Νάνσυς Χριστοπούλου και παίζουν οι ηθοποιοί: Γεωργία Αντωνοπούλου, Έφη Κεραμίδα και Μαριέττα Σαρρή. Πρωτότυπη μουσική: Άρης Βασιλείου.

Ο «Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία» κατά την εορταστική περίοδο θα παιχθεί τις εξής ημέρες και ώρες:

23, 24, 26, 29, 30 Δεκεμβρίου 2021 και 1, 2 Ιανουαρίου 2022 στις 17:30.

Την Τρίτη 21/12 στις 21.15, στο Όροφως θα παρουσιαστεί «Η Χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις» της Ornela Vorpsi με την Αμαλία Αρσένη σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. Πρόκειται όπως είδαμε, για ένα βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της Ornela Vorpsi, το οποίο ανεβαίνει για 1η φορά στη χώρα μας.

Στο Λιθογραφείον στην Μαιζώνος 172β και Τριών Ναυάρχων, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Αγαμέμνων σαν ένας ωραίος νεκρός» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία του γνωστού Πατρινού ηθοποιού Δημήτρη Γεωργαλά και με τους Πατρινούς ηθοποιούς Γεράσιμο Σοφιανό και Μαρίνα Παντελάκη να παίζουν. Ξεκινά την Παρασκευή 17/12 στις 21.15 και θα παιχθεί έως και τις την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022. Είναι ένα κείμενο ενδοσκόπησης, ωριμότητας και ταπεινότητας όπου ο Αγαμέμνων αφήνει κατά μέρος τον ρόλο του ηγέτη και συνομιλεί με τον άνθρωπο μέσα του και απέναντί του.

Στο Λιθογραφείον επίσης ξεκινά το Σάββατο 18/12 στις 6 το απόγευμα η παράσταση θεάτρου σκιών "Το πνεύμα των Χριστουγέννων" του Χρήστου Καλπουζάνη που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια καινοτόμο προσέγγιση της μεταφοράς κλασσικού παραμυθιού στο κόσμο του θέατρο σκιών.

Βασισμένο στο κλασικό έργο του Charles Dickens "Το Πνεύμα των Χριστουγέννων", «παντρεύει» το αγαπημένο θέατρο σκιών με τη τεχνολογία των animation και των ψηφιακών σκηνικών. Απ’ όσο είδαμε θα υπάρχει παράσταση την 2η μέρα των Χριστουγέννων αλλά και την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η σκηνοθεσία είναι των Μιχάλη Καταραχιά και Χρήστο Καλπουζάνη, ο οποίος έχει γράψει και τη μουσική μαζί και με τον Φαίδωνα Διαμαντόπουλο.

Στο θέατρο Πάνθεον στη Δημ. Γούναρη, είδαμε πως για τα παιδιά αυτή την Κυριακή 19.12.2021 θα παιχθεί στις 11.30 το πρωί και στις 5 το απόγευμα η παράσταση «Τα Χριστούγεννα του Όλιβερ Τουίστ» του Κάρολου Ντίκενς από την Παιδική Σκηνή του γνωστού ηθοποιού Φώτη Σπύρου.

Το έργο έχει ανέβει σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη και διασκευή για το θέατρο, του Φώτη Σπύρου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Μαρία Πολυμεροπούλου, Βιβή Μιτσήτσκα, Κωνσταντίνος Πλώτας, Σπύρος Δασκαλάκης.

Στο θέατρο act στο πάνω μέρος στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, το Μαύρο Θέατρο της Πάτρας και ο καραγκιοζοπαίκτης Κώστας Μακρής θα παρουσιάσουν για τους μικρούς μας φίλους και όχι μόνο την παράσταση «Τα Μπαλωμένα Χριστούγεννα», μια μοναδική παράσταση με γιγαντοφιγούρες  που αναμένεται να συναρπάσει τους θεατές κάθε ηλικίας καθώς πληθώρα από τις κλασικές ατάκες του μπερντέ και οπτικοακουστικά εφέ θα δώσουν μία άλλη διάσταση στο λευκό πανί. Θα παιχθεί την Κυριακή 26/12/2021 στις 17.00 καθώς και στις 29/12 στις 19.00 και την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, 30/12 στις 17.00.

Ακόμα το Μαύρο Θέατρο της Πάτρας θα παρουσιάσει στο θέατρο act και τη γιορτινή παράσταση “Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη”.

Ο γιος του Κώστα Μακρή και συνεχιστής της παράδοσης του θεάτρου σκιών, Μπάμπης Μακρής πρόκειται να ανεβάσει την Πρωτοχρονιά (Σάββατο 1/1/2022 στις 17.00) και την Κυριακή 2/1/2022 στις 19.00 το εορταστικό έργο  “Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη”. Μάλιστα όπως είδαμε, η παράσταση ουσιαστικά θα είναι μια διασκευή του γνωστού και πολυδιαβασμένου διηγήματος με φόντο τα Χριστούγεννα, “Της κοκκώνας το σπίτι” του Σκιαθίτη διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που φιλοδοξεί να συναρπάσει το κοινό όλων των ηλικιών.

Στο act για το μεγαλύτερο κοινό ξεκινά την Κυριακή 19.12.2021 στις 8 το βράδυ η παράσταση «Το Κοντραμπάσο» του Πάτρικ Ζίσκιντ με τον Πατρινό ηθοποιό Δημήτρη Τζαβάρα σε σκηνοθεσία της Μαρίας Καλλιαμβάκου. ένα ατμοσφαιρικό κείμενο του Γερμανού συγγραφέα Πάτρικ Ζίσκιντ, μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στη μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση και ταυτόχρονα, ένας ύμνος για τη μουσική και για τους ανθρώπους που ξέρουν να δίνονται σε αυτό που αγαπούν. θα παιχθεί έως και την Κυριακή 9/1/2022.

Στο Πάνθεον να μην παραλείψουμε πως αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, την Δευτέρα 27/12/2021 στις 19.30 θα παιχθεί η παράσταση «Η Γυναίκα της Πάτρας» με την Ελένη Κοκκίδου σε σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου.  Η εξαιρετική Ελένη Κοκκίδου δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας και «μετουσιώνεται» σε Πανωραία, ερμηνεύοντας τον σπαρακτικό μονόλογο «Η Γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις και εσωτερικές δονήσεις. Μία τολμηρή και συνάμα εκρηκτική παράσταση. Μάλιστα για τον ρόλο αυτό, η Ελένη Κοκκίδου τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας «Κάρολος Κουν» καθώς και με το βραβείο κοινού από το περιοδικό «Αθηνόραμα».

Στο Επίκεντρο+ στην οδό Αγ. Διονυσίου και Νόρμαν, θα παιχθεί & μέσα στις γιορτές η παιδική παράσταση «Το Ξύλινο Σπαθί» του Γιάννη Καλατζόπουλου που έχει σκηνοθετήσει με φαντασία και μεράκι ο Πατρινός ηθοποιός Βασίλης Κόκκαλης.

"Το Ξύλινο σπαθί" είναι ένα γεμάτο ουσία παραμύθι με ρίζες στη Μέση Ανατολή που γράφτηκε ως θέατρο - βαλίτσα από το Γιάννη Καλατζόπουλο και παρουσιάζεται κατ’αυτόν τον τρόπο με τη ματιά του Βασίλη Κόκκαλη, έμπειρου στο είδος αυτό. Παίζουν οι: Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, Ανδρέας Κάτσενος και Ελίνα Σταμοπούλου. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και θα παιχθεί την Κυριακή 19/12 καθώς και την Κυριακή 26/12 στις 16.30.

Στο Επίκεντρο+ στο μεταξύ όπως είπε η Ίλια Ράγκου στο thebest.gr, αναμένεται μέσα στις γιορτές να επιστρέψει η θεατρική επιτυχία «Έρως μονόπτερος ο πλάνης» σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Γεννατά με την ταλαντούχα Πατρινή ηθοποιό Μάρια Φλωράτου που πραγματικά άφησε άριστες εντυπώσεις στο θεατρόφιλο κοινό.

Η Μάρια Φλωράτου ως κομπέρ υποδέχεται το κοινό και κατασκευάζει μια ανάλαφρη και διασκεδαστική παράσταση με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον  Έρωτα. Τα κείμενα είναι της Μάριας Φλωράτου και του Γεράσιμου Γεννατά.

Στο θέατρο act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου και πάλι, για τους μικρούς μας φίλους παίζεται «Η ωραία κοιμωμένη τό ‘σκασε!». Αυτή την Κυριακή 19/12/2021 στις 12 το μεσημέρι ενώ προγραμματίστηκαν και 3 εξτρά γιορτινές παραστάσεις  για τις 27, 28 και 29/12/2021 στις 17.00 το απόγευμα. Η παιδική σκηνή του θεάτρου Act παρουσιάζει την ολοκαίνουργια αυτή θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους που είναι βασισμένη στο γνωστό παραμύθι των Αδερφών Γκριμ, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε ένα διήγημα του Σαρλ Περώ. Με καταιγιστικό χιούμορ και χαρούμενα τραγούδια η παράσταση αφηγείται μια φρέσκια εκδοχή του κλασσικού παραμυθιού. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γεωργία Ηλιοπούλου, το κείμενο και τους στίχους των τραγουδιών ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, υπεύθυνος του act και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Διονύσης Μπάστας. Η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι της Μαρίας Βασιλάκη και η κινησιολογία & οι χορογραφίες της Μαριμίλλης Ασημακοπούλου ενώ οι θεατρικοί φωτισμοί είναι του Ιωάννη Αναστασόπουλου. Το έργο απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και άνω. Παίζουν και τραγουδούν οι:  Άννα Ζιάκκα, Γιώργος Κομνηνόγλου, Νικόλας Τσίχλας και Μαίρη Χρυσανθακοπούλου.

Στις Γραμμές Τέχνης στην Μαιζώνος 271, υπάρχει η επιτυχημένη παράσταση «Τσέχωφ στον κύβο», κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30.

Ανθρώπινα φύλα στον κύβο, έρωτας στον κύβο, βία στον κύβο, σχέσεις στον κύβο, συμπεριφορές στον κύβο, συναισθήματα στον κύβο...

Παίζουν οι: Γιώργος Επιτροπίδης, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Λαμπρινή Ζώτου, Ελευθερία Παναγιωτοπούλου, Δημήτρης Χουρδούμης και ο Θεόδωρος Κανδηλιώτης, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Τέλος στον πολυχώρο πολιτισμού Μηχανουργείο στην οδό Ευμήλου 2-4 πίσω από τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα, στην Πάτρα αυτή την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 στις 22:00 θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση "Ταξίδι με τις Νότες" που θα συνδυάσει το λαϊκό τραγούδι με την απαγγελία ποιημάτων της Πατρινής λογοτέχνη Μάρθας Βασκαντήρα.

Πιάνο-Τραγούδι: Χάρης Πετμεζάς

Τραγούδι : Χριστίνα Βασκαντήρα

Μπουζούκι: Δημοσθένης Ντούκας και απαγγελία ποιημάτων-τραγούδι: Μάρθα Βασκαντήρα.

*Αν παραλείψαμε κάποια θεατρική παράσταση/δρώμενο που ενδεχομένως ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ευχαρίστως να το συμπληρώσουμε στο κείμενο μας.

Ευχή τέλος όλων είναι να κυλήσουν τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο ομαλά και χωρίς απρόοπτη εξέλιξη των συνθηκών της πανδημίας.

Για την παρακολούθηση των παραστάσεων μιας και αφορούν εσωτερικούς χώρους θα χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και για τα παιδιά έως 17 ετών self test των τελευταίων 24 ωρών για την είσοδο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture