Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο χάρτης των εκλογών του ΚΙΝΑΛ: Τι πήραν οι υποψήφιοι ανά περιφέρεια

Ο χάρτης των εκλογών του ΚΙΝΑΛ: Τι πήραν...

Όλα όσα έγιναν στη χθεσινή διαδικασία και τι αναμένεται στο β' γύρο

Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ είχαν πολλές εκπλήξεις αλλά και πολλές ανατροπές. Οι πολίτες, έδειξαν κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να συμμετέχουν σε αυτή την δημοκρατική διαδικασία. Το ένα ρεκόρ συμμετοχής διαδεχόταν το άλλο με το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη να μένει άφωνο και η μια παράταση να διαδέχεται την άλλη.

Την διαδικασία με τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η αθρόα συμμετοχή των πολιτών αλλά και το δίδυμο που προέκυψε για τον δεύτερο γύρο πρέπει να αναλυθούν ενδελεχώς για την επόμενη μέρα. Έτσι, όσοι ψήφισαν την Κυριακή θα πρέπει στις 12/12 να επιλέξουν ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΚΙΝΑΛ - Οι μονομάχοι του β΄γύρου- Πρώτος ο Ανδρουλάκης με ευρύ προβάδισμα- Ο Παπανδρέου στη δεύτερη θέση- "Το ΠΑΣΟΚ απόψε επιστρέφει"

Η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη με μεγάλο προβάδισμα από τον δεύτερο και τον τρίτο, προκάλεσε παγωμάρα κυρίως στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, όπου θεωρούσαν ότι στο τέλος της βραδιάς ο πρώην πρωθυπουργός θα ήταν πρώτος.

Κερδισμένο πάντως από όλα όσα έγιναν είναι ξεκάθαρα το ίδιο το ΚΙΝΑΛ που απέδειξε, όπως λένε αναλυτές, ότι είναι ένα κόμμα που είναι ζωντανό και θα παίξει κομβικό ρόλο στις εθνικές εκλογές.

Από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, οι στενοί του συνεργάτες επέμεναν μέχρι αργά ότι όλα θα κρίνονταν μέχρι την τελευταία ψήφο. Τελικά, λίγο μετά τη 01:20 έκανε δήλωση παραδοχής του αποτελέσματος.

Η εβδομάδα που ξεκινάει θα είναι ίσως η πιο κρίσιμη για το ΚΙΝΑΛ και η επόμενη Κυριακή θα δείξει αν τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένη η δημοκρατική παράταξη είναι ακόμα ανθεκτικά όσον αφορά το βασικό ζητούμενο που είναι η ενότητα.

Πρωτιά Λοβέρδου στην Αττική, σάρωσε στην περιφέρεια ο Ανδρουλάκης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου πέρασαν στον β’ γύρο, αλλά στην Αττική την πρωτιά τους την πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ σάρωσε στην Κρήτη και σε πολλές περιφέρειες.

Στην Αττική, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος πήρε 33,3%, με τον Γιώργο Παπανδρέου δεύτερο με 29,39% και τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη με 27,9%.

Στον δήμο Αθηναίων, την πρωτιά πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου με 30,36%, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να είναι δεύτερος με 28,69% και τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη με 27,81%.

Στον Πειραιά, ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν πρώτος με σχεδόν 32%, και τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου να ακολουθούν.

Στην Κρήτη, ο Νίκος Ανδρουλάκης σάρωσε με 61,38%. Ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,69% και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 10,07%.

Στην Κεντρική Ελλάδα, πρώτος ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 35%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 31,23% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,36%.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε 37,13%, δεύτερος ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,76% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 22,03%.

Η Θεσσαλία ήταν άλλη μια περιφέρεια όπου ο Νίκος Ανδρουλάκη κέρδισε καθαρά με 36,37%, με τον Γιώργο Παπανδρέου να ακολουθεί με 29,45% και τον Ανδρέα Λοβέρδο να ακολουθεί με 23,1%.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, επίσης ήταν πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 35,69%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 28,83% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28,66%.

Και στα νησιά ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν πρώτος με 55,07%, ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,27% και μετά ο Ανδρέας Λοβέρδος με 15,61%.

Στο Βόρειο Αιγαίο, πρώτος ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,07%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 33,93% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 20,95%.

Στην Ήπειρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε με 39,22%, δεύτερος ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου με 32,7% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 19,42%.

Στην Πελοπόννησο, πρώτος ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,1%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,68% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,39%.

Στη Δυτική Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναμενόταν, ήταν πρώτος με ποσοστό μεγαλύτερο του 38%, τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί με 33% και τον Ανδρέα Λοβέρδο να λαμβάνει 21%. 

Είναι πασιφανές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει συμμαχίες προς τον δεύτερο γύρο- όχι όμως απαραίτητα και δηλώσεις στήριξης της πρότασής του είτε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, είτε από τους κ.κ. Χρηστίδη, Γερουλάνο και Καστανίδη. Στελέχη που στήριξαν την μακροχρόνια διαδρομή του στο κόμμα από τις νεότερες γενιές -και όχι μόνο- σημειώνουν την αναφορά του στην παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά και εκτιμούν ότι το κάλεσμα θα είναι άνοιγμα προς όλες τις δυνάμεις για το νέο ξεκίνημα: στους «γεννηματικούς» και σε όλους όσοι τάσσονται υπέρ της επιχείρησης ανασύνταξης του χώρου.

Το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη «σφραγιστεί». Σήμερα ωστόσο πρόκειται να περιγράψει τις βασικές κατευθύνσεις στα στελέχη του επιτελείου του, τα οποία θεωρούν αδιαμφισβήτητη τη νίκη του και αυτονόητη τη γραμμή πλοήγησης στις προκλήσεις των επόμενων ημερών. Θα επικαιροποιήσει το πρόγραμμα της απευθείας επικοινωνίας με τους πολίτες- δεν αποκλείεται νέος κύκλος περιοδειών- και θα επιμείνει όπως όλα δείχνουν στη θέση του για την διεξαγωγή ενός ντιμπέϊτ και προς τον δεύτερο γύρο, αναμένοντας και την απόφαση του κ. Παπανδρέου.

Έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος τον συνεχάρη για τη νίκη του, επιμένοντας στην ανάγκη διατήρησης του κλίματος ενότητας και πολιτικού πολιτισμού για τις προσεχείς πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε την απόφαση για το κάλεσμα στο δεύτερο γύρο παρά το σαφές προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη, που σύμφωνα με κάποιους θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Πρόκειται για εισήγηση που ακούστηκε από στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του στη λογική να αποφύγει μια ακόμη μάχη που έχει ήδη κριθεί. Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως δεν άφησε χθες το βράδυ περιθώρια στους συνομιλητές του για την ανάπτυξη μιας συζήτησης με δύο σενάρια. Επέλεξε το πρώτο και όπως λένε πληροφορίες, σκοπεύει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά στην κατεύθυνση ανάδειξης της προοδευτικής ταυτότητας της παράταξης. «Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου, υποστηρικτές του οποίου σπεύδουν να επισημάνουν ότι το στοίχημα του Κινήματος Αλλαγής θα κριθεί σε πολλά επίπεδα, εντός και εκτός βουλής, κάθε μέρα.

Οι ίδιοι άνθρωποι εννοούν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την πορεία της παράταξης κι ότι μέχρι την Κυριακή θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να αναπτύξουν και να περιγράψουν τα σχέδιά τους για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την κατάθεση κυβερνητικού προοδευτικού προγράμματος.

Θα απαντήσει θετικά ο κ. Παπανδρέου σε μια πρόταση για ντιμπέϊτ με το Νίκο Ανδρουλάκη;

Στενοί του συνεργάτες εξηγούν ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα απαντηθούν όλα τα σχετικά με την προεκλογική μάχη ερωτήματα, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν και είναι πάντα υπέρ ενός γόνιμου διαλόγου για τα μείζονα ζητήματα. Το σίγουρο είναι ότι το χθεσινό αποτέλεσμα «πάγωσε» τα στελέχη και τους βουλευτές του «παπανδρεϊκού» μπλοκ που ανέμεναν προβάδισμα του κ. Παπανδρέου στον πρώτο γύρο, το οποίο θα είχε κλειδώσει από τη μαζική συμμετοχή. Κάτι που δεν συνέβη, «παγώνοντας» την αισιοδοξία και τον αρχικό ενθουσιασμό τους για την έκβαση της μάχης που σηματοδότησε με την «επιστροφή» του ο κ. Παπανδρέου στο πεδίο των εσωκομματικών αναμετρήσεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις