Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Λογαρά είναι γεγονός

Το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Λογαρά είναι γεγονός

Τίτλος του, "Όταν βγήκε απ' τη σκιά" και κυκλοφόρησε στις 29 Νοεμβρίου 2021 από τις εκδόσεις καστανιώτη

Το νέο μυθιστόρημα του Πατρινού συγγραφέα και φιλόλογου Κώστα Λογαρά με τίτλο «Όταν βγήκε απ' τη σκιά» κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Κεντρικός ήρωας ο αρχιτέκτων μηχανικός Ερρίκος Μαλτέζος, υπεύθυνος μιας ομάδας για τη διάνοιξη δρόμων στην ορεινή Μακεδονία, ο οποίος θα γνωρίσει τη Μαρυλλίδα στο απομακρυσμένο Αλτινό και θα γοητευτεί από τον ανεπιτήδευτο χαρακτήρα της. Ερωτευμένη κι εκείνη, θα τον ακολουθήσει στην πόλη Ληθώ της Πελοποννήσου, τον τόπο καταγωγής του.

Χαρακτηριστική μορφή της μεταπολιτευτικής περιόδου ο Μαλτέζος, θα αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα, θα ικανοποιήσει «συγγραφικές» φιλοδοξίες και θα εμπλακεί ενεργά στην πολιτική ζωή, υποστηρίζοντας, θεωρητικά τουλάχιστον, προοδευτικές πεποιθήσεις και ιδέες.

Η αφήγηση καταγράφει την ακόρεστη δίψα του για αναγνώριση και δόξα. Παράλληλα, παρακολουθεί τη δυσκολία της Μαρυλλίδας να προσαρμοστεί στο ασφυκτικό περιβάλλον του νότου∙και να κατανοήσει μια αντίληψη ζωής που είναι έξω από την αρχέγονη δική της. Ο Ερρίκος πετυχαίνει να διαβρώσει την αυθεντικότητα της Μαρυλλίδας και να της επιβάλει την εξουσία του Λόγου.

Στο μυθιστόρημα αντιπαρατίθενται δύο κόσμοι: η αλαζονεία της γνώσης και η γήινη οπτική μιας φυσικής οντότητας. Η Μαρυλλίδα θα παλέψει να βρει τον εαυτό της χάρη στην αμετάβλητη σχέση της με τη γη, τη φύση, το χώμα. Ο Ερρίκος όμως είναι αμφίβολο αν τελικά θα διασωθεί από τον δικό του άγονο κόσμο.

Ο Κώστας Λογαράς έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1950 και ανήκει στις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές όχι μόνο της Πάτρας και της Αχαΐας αλλά και πανελλαδικά. Έχει γράψει ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο.

Το μυθιστόρημα του «Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο» που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2017 και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση αφηγούμενο μία πραγματική ιστορία που είχε συνταράξει την κοινωνία της Πάτρας των αρχών του ’80, τιμήθηκε με το βραβείο The Athens Prize for Literature, ενώ ήταν υποψήφιο και για το Βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού Κλεψύδρα (βραχεία λίστα) καθώς και για το Βραβείο Public στην κατηγορία Ελληνικό Μυθιστόρημα (στα δέκα επικρατέστερα).

Το μυθιστόρημα «Ερημιά στο βλέμμα τους» (2008) εντάχθηκε στη βραχεία λίστα του Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος. Το λιμπρέτο του «Σπίτια της μνήμης, σπίτια της σιωπής» είχε παρουσιαστεί σε μουσική-σκηνοθεσία του αείμνηστου Θάνου Μικρούτσικου το 1988 στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Το θεατρικό του έργο «Η τελευταία μάσκα – Fallimento» είχε ανέβει από τον σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο και τη θεατρική ομάδα Άττις το 2006 στο πλαίσιο της Πάτρας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο παλιό Πτωχοκομείο, στην Ακτή Δυμαίων.

Ο Κώστας Λογαράς από τους Πατρινούς συγγραφείς που πρωτοεμφανίστηκαν στο χώρο των γραμμάτων και του πνεύματος τη δεκαετία του ’70, με την Πάτρα να πρωτοστατεί σε πολλά από τα κείμενα του, συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με τις εφημερίδες Τα Νέα, Το Βήμα και Πελοπόννησος, με το περιοδικό Διαβάζω, με το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο Αναγνώστης, με το protagon.gr κ.α. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Το νέο του μυθιστόρημα σύμφωνα με τις πρώτες εντυπώσεις, ξεχωρίζει για το θέμα του αλλά και για τον εξαίρετο λόγο και περιγραφές του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture