Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Ευρώπη εξετάζει τα καθολικά lockdown - Ο «κόφτης» για ανεμβολίαστους και τα εξτρά μέτρα

Η Ευρώπη εξετάζει τα καθολικά lockdown -...

Στη Γερμανία απορρίφθηκε η πρόταση Μέρκελ για καθολικό Lockdown

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει φτάσει για τα καλά στην Ευρώπη και δείχνει τα «δόντια» του. Ήδη, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ, το 60% κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως καταγράφεται στην Ευρώπη, ενώ το τρίπτυχο για την αντιμετώπισή του είναι σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του «μάσκα, αποστάσεις, εμβολιαστική κάλυψη».

Lockdown και αυστηροποίηση των μέτρων
Μέσα σ' αυτό το κλίμα οι ευρωπαϊκές χώρες δειλά – δειλά η μια μετά την άλλη, εξετάζουν την επαναφορά μέτρων που πολλοί πίστευαν πως έχουν μπει στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως τα lockdown και η απαγόρευση κυκλοφορίας.


Ήδη Αυστρία και Σλοβακία έχουν κάνει το βήμα, επιβάλλοντας εκ νέου lockdown για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Στην Αυστρία το μέτρο προβλέπει πως από το σπίτι του μπορεί κανείς να βγει μόνο για λόγους υγείας, εργασίας και αγοράς τροφίμων, ενώ στη Σλοβακία η ανακοίνωση έκανε λόγο για lockdown δύο εβδομάδων.

Στην Ολλανδία επιλέχθηκε μια πιο ήπια λύση, με τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα εκτός από φαρμακεία και αγορές τροφίμων να κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα. Η Γαλλία εξετάζει πλέον νέα αυστηροποίηση των μέτρων, αλλά δεν έχει μπει ακόμα σε τροχιά lockdown, ενώ στη Γερμανία η εισήγηση για νέο lockdown φέρεται πως ήρθε από την απερχόμενη καγκελάριο Μέρκελ.

Εισήγηση για lockdown από τη Μέρκελ
Καθολικό lockdown, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες της Bild η υπηρεσιακή καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εισήγηση όμως που φέρεται να απορρίφθηκε από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η εισήγηση σύμφωνα με την εφημερίδα έγινε σε έκτακτη συνάντηση που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον υποψήφιο του Σοσιαλδημορκατικού Κόμματος για την καγκελαρία, Όλαφ Σόλτς αλλά και την ηγεσία των Πράσινων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον αρχηγό των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ.

Η πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως έγινε για το διάστημα 25 Νοεμβρίου με 8 Δεκεμβρίου σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας,
Όπως αναφέρει για το ίδιο θέμα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε την αυστηροποίηση των μέτρων, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας. Μια τέτοια απόφαση πάντως, νομικά θα ήταν εφικτό να ληφθεί μόνο μέχρι σήμερα, καθώς αύριο εκπνέει η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η Καγκελάριος «εξήγησε την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης, μιας άνευ προηγουμένου έκτακτης κατάστασης». Η πρότασή της, σύμφωνα με την BILD, απορρίφθηκε και από τα τρία κόμματα.

 

Ο «κόφτης» για ανεμβολίαστους και η «πίεση» της Ευρώπης

Το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες αναλύουν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε εβδομάδα η κατάσταση μπαίνει στο μικροσκόπιο της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Με δεδομένο ότι δεν έχουν αποκλειστεί αλλαγές στα ισχύοντα μέτρα και με τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών να δείχνουν ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ για ακόμη δύο εβδομάδες, είναι πιθανό να δούμε νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους το προσεχές διάστημα.


Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατέψει (και) τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι παρά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων, επιμένουν σθεναρά να μην εμβολιάζονται.

Τα νέα μέτρα -εφόσον ληφθούν τε΄λικά- θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test -που μέχρι σήμερα εισέρχονται «ελεύθερα»- ενώ θα «αποκλειστούν» και από το λιανεμπόριο και θα κάνουν τις αγορές τους μόνο με click away.

Επιπλέον δεν αργεί να έρθει η χρήση υποχρεωτικής διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, καθώς η πρόταση των ειδικών είναι μάλιστα η μία από τις δύο να είναι FFP ή N95.

Παράλληλα εξετάζεται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και στα κομμωτήρια και σε λοιπές υπηρεσίες -μέχρι σήμερα είναι με την επίδειξη αρνητικού rapid test- καθώς λόγω των συνθηκών της συγκεκριμένης εξυπηρέτησης είναι αρκετά στενή η επαφή με τον πελάτη.


Κρίνεται σκόπιμο από μέλη της Επιτροπής, τα μέτρα να είναι άμεσα και στοχευμένα έτσι ώστε η κατάσταση τόσο στο «μέτωπο» των κρουσμάτων όσο σε αυτό του ΕΣΥ να έχει ομαλοποιηθεί μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, που αποτελεί και το μεγάλο crash test.

Συγκεκριμένα:
Σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.

Επιπλέον, συζητείται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τα εμπορικά καταστήματα. Θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.

Τέλος, ως ύστατο μέτρο θεωρείται το rapid test για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κομβική και υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς θα αποδώσουν.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει φτάσει για τα καλά στην Ευρώπη και δείχνει τα «δόντια» του. Ήδη, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ, το 60% κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως καταγράφεται στην Ευρώπη, ενώ το τρίπτυχο για την αντιμετώπισή του είναι σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του «μάσκα, αποστάσεις, εμβολιαστική κάλυψη».

Ημερομηνία – σταθμός η 13η Δεκεμβρίου

Η 13η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία – ορόσημο για την πολιτική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και το πως θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς lockdown. Καταρχήν, γιατί ως αυτή την ημερομηνία θα έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα ο αριθμός των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών που πείστηκαν να κάνουν την 3η δόση του εμβολίου, ώστε να μην δημιουργηθεί «τρύπα» στο «τείχος» ανοσίας που έχει χτιστεί ως σήμερα.

Είναι το… «deadline» που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να κάνουν την τρίτη δόση όσοι έχουν συμπληρώσει έως και επτά μήνες, προκειμένου να συνεχίσει να ισχύει το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού τους και μαζί του… οι «ελευθερίες» τους.

Και όχι μόνο η είσοδος σε κλειστούς χώρους, αλλά ακόμη και τα ταξίδια τους εντός της Ε.Ε., δεδομένου ότι και η Ευρώπη αναμένεται να αποφασίσει την σύνδεση της ισχύος του Green Pass με την τρίτη δόση, όπως είναι και η πρόταση που έκανε ο Πρωθυπουργός στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

‘Έτσι, ως τις 13 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση εκτιμά ότι… «όσοι πιστοί» θα έχουν φροντίσει τον εμβολιασμό τους με την ενισχυτική δόση.

Η 13η Δεκεμβρίου είναι επίσης ορόσημο, γιατί όσοι συμπολίτες μας θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ως τότε (δηλαδή ως το τέλος δηλαδή της 2ης εβδομάδας) θα έχουν «χτίσει» ικανοποιητική ανοσία ως τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, βοηθώντας έτσι στη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις