Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο γρίφος της γιορτής του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα για φέτος- Αναμονή για το παζάρι- Οι εκτιμήσεις

Ο γρίφος της γιορτής του Αγίου Ανδρέα στ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Από την επιδημιολογική εικόνα της πόλης θα εξαρτηθούν οι εορτασμοί

Άγνωστο παραμένει το αν και το πώς θα γιορτάσει η Πάτρα τον Πολιούχο της, Άγιο Ανδρέα, σε 25 μέρες από τώρα. Με τα  κρούσματα ωστόσο να ανεβαίνουν και τις νοσηλείες να αυξάνονται στην Αχαΐα, το να γιορτάσει η πόλη χωρίς μέτρα φαντάζει ακατόρθωτο, ιδίως μετά τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου.

Πατρών Χρυσόστομος: Να προσερχόμαστε στους ναούς, ιδίως στον Άγιο Ανδρέα, με αίσθημα ευθύνης

Ο Δήμος Πατρέων, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr,  έχει στείλει έγγραφο στο Υπουργείο πολιτικής Προστασίας έτσι ώστε να υπάρξει η έγκριση και να δοθούν άδειες και να γίνει το καθιερωμένο παζάρι. Ωστόσο ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στην περιοχή καθιστά δύσκολη την πραγματοποίηση του.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ημέρα του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα «κρούει» και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο thebest.gr.  Εξηγεί πως οι Πατρινοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα μέτρα ατομικής προστασίας και ότι η επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών θα καθορίσει το αν και πώς η Πάτρα θα γιορτάσει τον πολιούχο της.

Αν η επιδημιολογική κατάσταση στην Πάτρα επιβαρυνθεί, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τιε εκδηλώσεις, τους εορτασμούς και τις συμπεριφορές μας...

«Όπως ξέρουμε  η γιορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα είναι μεγάλη,  πρέπει όμως να την ελέγξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην έχουμε προβλήματα. Θα υπάρξει συζήτηση σχετικά με αυτό. Πέρσι τα είχαμε καταφέρει, υπήρξε από όλους σωστή αντιμετώπιση, από το Δήμο, από την Εκκλησία, από όλους τους φορείς. Έχουμε μπροστά μας 25 μέρες για να δούμε την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η περιοχή.

Αν αυτή επιβαρυνθεί, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις εκδηλώσεις, τους εορτασμούς και τις συμπεριφορές μας. Υπάρχουν πολλά σενάρια, δεν θα μπω στη διαδικασία πρόβλεψης αριθμού κρουσμάτων, όμως θα πω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να φτάσουμε για παράδειγμα στα 10.000 και 15.000 κρούσματα, υπάρχει ο κίνδυνος, και αν υπάρξει η διασπορά είναι δύσκολο να μαζευτεί. Θα πρέπει να φτάσουμε με καλά δεδομένα στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα για να μπορέσουμε να είμαστε όπως πρέπει. Διαφορετικά θα είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε αντάξιο εορτασμό. Ας προσέξουμε αυτές τις μέρες για να κρατηθούμε σε ένα καλό επίπεδο» λέει ο κ. Γώγος.

Όπως τονίζει «αυτή τη στιγμή υπάρχει σαφέστατα μία έξαρση της πανδημίας. Τα τεστ που γίνονται είναι πολλά ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει σε ένα σημείο που δεν ξεπερνά το 4 (νούμερο που είχαμε στο δεύτερο και τρίτο κύμα). Αντικειμενικά όμως τα κρούσματα είναι πολλά και φέρνουν πολλές νοσηλείες. Καταγράφεται πίεση στο σύστημα υγείας και αυτό είναι ένας σκληρός δείκτης που μας καθοδηγεί και μας δείχνει προς τα πού πρέπει να κινηθούμε και ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε.

Το πρώτο και εξαιρετικά σημαντικό μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να προχωρήσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι εμβολιασμοί στους άνω των 80 έχουν οριζοντιωθεί. Υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης σε αυτές τις ηλικίες οι οποίες είναι και οι πιο δύσκολες. Σαφέστατα πρέπει να υπάρξει χρήση μέτρων ατομικής προστασίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μάσκα, δυστυχώς βλέπω ότι η χρήση της έχει μειωθεί ή και σε πολλές περιπτώσεις έχει εξαφανιστεί. Η μάσκα είναι ένα ισχυρότατο εργαλείο σε πανδημίες και προβλήματα δημόσιας υγείας,

Πρέπει λοιπόν να επανέλθει, για να μην πω παντού, σίγουρα όπου υπάρχει κυκλοφορία και συνωστισμός. Τελευταία, όπως είναι λογικό, ο κόσμος έχει χαλαρώσει και τα πράγματα είναι δύσκολα. Αυτή τη στιγμή η μεγάλη προσπάθεια είναι να λειτουργήσουν τα δύο νοσοκομεία μας στην Πάτρα και ως non covid νοσοκομεία. Δεν πρέπει να έχουμε σύστημα υγείας ενός νοσήματος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις