Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Σπύρος Πετρουλάκης: Ο συγγραφέας που μας έμαθε τι σημαίνει «Σασμός», έρχεται στην Πάτρα και μιλάει στο thebest

Σπύρος Πετρουλάκης: Ο συγγραφέας που μας...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Αυτή η πόλη είναι ένας προορισμός που με τραβάει»

Με τη μεταφορά του «Σασμού» στη μικρή οθόνη να έχει κερδίσει από την πρώτη στιγμή το τηλεοπτικό κοινό, ο επιτυχημένος συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης έρχεται απόψε στην Πάτρα προκειμένου να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου και να συναντήσει τους αναγνώστες του (βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά του Βιβλίου»).

Λίγο πριν την επίσκεψή του μίλησε στο thebest.gr για τη σχέση του με την πόλη, για το βιβλίο «Σασμός», για την επιτυχία που γνωρίζει πλέον και ως τηλεοπτική σειρά, για  τις αλλαγές που  έφερε η επιτυχία αλλά και τα επόμενα σχέδια του.

«Πάντα η Πάτρα είναι ένας προορισμός που με τραβάει. Όχι μόνο σαν  συγγραφέα, αλλά και σαν άνθρωπο. Έχω φίλους και αναγνώστες φυσικά. Την αγαπώ αυτή την πόλη και την επισκέπτομαι από παιδί. Αγαπώ τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής.

Όπως κάθε πόλη, έτσι και η Πάτρα, έχει τους ανθρώπους που αγαπούν πολύ την ανάγνωση. Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν είναι αναγνώστες. Εύχομαι και μέσα από το σήριαλ να προκύψουν και νέοι αναγνώστες, σε όλη την Ελλάδα,  που θα διαβάζουν όλους του Έλληνες συγγραφείς που είναι ένα δυνατό χαρτί για τον πολιτισμό.  Κρίνοντας από το «Σασμό», μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να διαβάζει βιβλία, να κάνει την αρχή λόγω της τηλεοπτικής μεταφοράς» λέει .

Στόχος μου όταν έγραφα αυτό το βιβλίο, ήταν να μιλήσω για την αγάπη. Για το πώς τελειώνει μία βεντέτα. Ο κόσμος ήξερε μόνο τη λέξη «βεντέτα»

Πλέον όλη η Ελλάδα γνωρίζει πλέον τι σημαίνει «σασμός» εξαιτίας τηε σειράς… Πώς αισθάνεστε γι΄αυτό;

Για μένα είναι τεράστια επιτυχία ότι όλη η Ελλάδα πλέον γνωρίζει το αντίθετο της βεντέτας. Στόχος μου όταν έγραφα αυτό το βιβλίο, ήταν να μιλήσω για την αγάπη. Για το πώς τελειώνει μία βεντέτα. Ο κόσμος ήξερε μόνο τη λέξη «βεντέτα». Εμένα, ως Κρητικό και ως άνθρωπο που μου αρέσει να κάνω το καλό, με ενοχλούσε. Ήρθε μία πολύ ευτυχής συγκυρία για εμένα και το βιβλίο μου και έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα η λέξη «σασμός». Χάρηκα πολύ γιατί πήρε άλλη αξία και το έργο μου. Το βιβλίο μου προβλήθηκε σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, και μέσα από αυτό έρχονται πολλές προτάσεις για διάφορα πράγματα, για τα βιβλία  κι εμένα. Όπως καταλαβαίνεις, αυτό με ικανοποιεί, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι΄αυτό που συμβαίνει.

Ποια ήταν η αγωνία σας σε σχέση με αυτό το εγχείρημα;

Η αγωνία μου ήταν και παραμένει να αποδοθεί σωστά η ψυχή της Κρήτης, το ύφος και το ήθος του βιβλίου μου. Όλο αυτό έχει ανταπόκριση σε πολύ κόσμο γιατί καθημερινά απευθύνεται σε εκατομμύρια τηλεθεατές. Είναι ένα τεράστιο νούμερο και είναι μεγάλη η ευθύνη και για μένα και για όλους τους ανθρώπους που παλεύουν γι΄αυτό το εγχείρημα, που λέγεται «τηλεοπτικός σασμός».

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα έβλεπα τους ήρωές μου να ζωντανεύουν στη μικρή οθόνη. Δεν είχα ποτέ τολμήσει να το κυνηγήσω ως όνειρο, δεν είχα στείλει ποτέ βιβλία μου σε τηλεοπτικούς παραγωγούς, παρότι συχνά άκουγα ότι όλα μου τα βιβλία θα μπορούσαν να γίνουν σήριαλ ή κινηματογραφική ταινία.

Δε μου αρέσουν πολύ τα «φώτα» και θέλω να δουλεύω στο σπίτι μου, στη γωνιά μου. Θέλω να φτιάχνω τις ιστορίες μου. Είμαι συγγραφέας και τίποτα άλλο

Άλλαξε αυτή η επιτυχία την καθημερινότητά σας;

Σίγουρα αλλάζουν τα πράγματα και η καθημερινότητα γιατί είναι πολλές οι απαιτήσεις πια. Η εμφάνισή μου στο σήριαλ ήταν μία παρακίνηση του σκηνοθέτη, του Κώστα Κωστόπουλου. Μου είπε ότι ήθελε να είμαι σε μία με δύο σκηνές, για γούρι. Δε νομίζω ότι θα εμφανιστώ περισσότερο. Η δουλειά μου είναι διαφορετική. Δε μου αρέσουν πολύ τα «φώτα» και θέλω να δουλεύω στο σπίτι μου, στη γωνιά μου. Θέλω να φτιάχνω τις ιστορίες μου. Είμαι συγγραφέας και τίποτα άλλο. Δεν προσπαθώ να είμαι ούτε ηθοποιός, ούτε μουσικός. Κάθε πράγμα έχει το δικό του χρόνο και μοίρα...

Ο σκηνοθέτης ήταν ο καταλύτης. Όταν με πλησίασε και μου είπε το όραμα που είχε για το «Σασμό» δε μπορούσα να αρνηθώ. Με μεγάλη χαρά και αγωνία είπα το «ναι» περιμένοντας να δω να γίνονται αυτά που μου είχε πει. Βλέπουμε σπουδαίους ηθοποιούς στους ρόλους. Υπάρχουν γνήσιες ερμηνείες και ο κόσμος ταυτίζεται με τους ήρωες σε σημείο που λένε για τη Μαρία Τζομπανάκη ότι είναι κακιά για παράδειγμα. Είναι γοητευτικό αυτό γιατί δείχνει ότι το κοινό έχει δεθεί με τη σειρά.

Υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ασφαλιστικά μέτρα κατά της σειράς... 

Αυτό που ακούστηκε για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της σειράς, ήταν άνευ λόγου. Αυτός ο άνθρωπος το μόνο που προτάσσει είναι η χρήση ενός μικρού ονόματος.  Οι σεναριογράφοι ονόμασαν την ηρωίδα που υποδύεται η Μαρία Τζομπανάκη, Καλλιόπη. Στο βιβλίο δεν υπάρχει αυτό το όνομα. Δεν μπορείς όμως να κάνεις ασφαλιστικά μέτρα και να ζητάς χρήματα γι΄αυτό το λόγο. 

Θα έχουν άλλη κατάξηξη οι ήρωες από αυτή που βλέπουμε στο βιβλίο; 

Αυτά που έχετε διαβάσει στο βιβλίο, θα γίνουν. Όλα τα γεγονότα του βιβλίου θα τα δούμε στην οθόνη μας είτε είναι θετικά είτε αρνητικά.

Τι μπορείτε να προδώσετε για το επόμενο βιβλίο σας; 

Είμαι πιστός στο ραντεβού που έχω κάθε χρόνο με τους αναγνώστες μου. Τον Απρίλιο του 2022 θα κυκλοφορήσει το 9ο μυθιστόρημα μου. Γι άλλη μια φορά θα ταξιδέψω τους αναγνώστες μου στην Κρήτη που τόσο αγαπώ, στα Χανιά και τη Σμύρνη.

Η ιστορία του μυθιστορήματος «Σασμός» μάς μεταφέρει στην Κρήτη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα. Οι βεντέτες εκεί -ή «τα οικογενειακά» όπως ονομάζονταν παλαιότερα- ανοιγοκλείνουν ακόμα και σήμερα, δημιουργώντας έναν αέναο κύκλο αντεκδίκησης, με θύματα ανθρώπους των οποίων το σφάλμα δεν είναι άλλο παρά μόνο το επώνυμό τους. Το αντίδοτο της βεντέτας είναι ο σασμός, το σιάξιμο, που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του βιβλίου.

Στη σειρά παίζουν οι ηθοποιοί Μαρία Τζομπανάκη, Ορφέας Αυγουστίδης, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Λάλος, Τάσος Νούσιας,Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη, Μαρία Πρωτόπαππα, Κώστας Νικούλι αλλά και ο Πατρινός Δημήτρης Γεωργαλάς. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture