Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Παν. Μπουρδάλα, «Όταν παιδεία & ποίηση συναντούν την επανάσταση 1821- Ανάμεσα στα βουνά και την Κέρτεζη»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Παν. Μπουρδά...

Απόψε το βράδυ, στο Λιθογραφείο

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα με τίτλο «Όταν παιδεία & ποίηση συναντούν την επανάσταση 1821- Ανάμεσα στα βουνά και την Κέρτεζη», σε μια όμορφη εκδήλωση που πραγματποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο θέατρο Λιθογραφείον, Μαιζώνος 172β, από το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι» και τις εκδόσεις Αρμός,

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Γεώργιος Βασ. Μάρκου, δικηγόρος Πατρών, MSc Εγκληματολογίας – «Paris X Nanterre» και Ελισάβετ Καπαγερίδου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός - χημικός, μέλος ΔΣ του ΕΣΥΝ Πάτρας, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ – Οξυγόνο, συγγραφέας. και ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Γιάννης Μαντάς, δημοσιογράφος, μαθηματικός, ενώ χαιρέτισε η Ντίνα Μπελερή, φιλόλογος, μέλος του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας.

 

 

Ο Γιώργος Μάρκου μίλησε στο thebest.gr για το βιβλίο αλλά και για εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν ενδιαφέρον.

Όπως εξηγεί, «για το συγκεκριμένο βιβλίο που κυκλοφορεί εδώ και έξι μήνες, έχω γράψει τον πρόλογο. Είμαι Καλαβρυτινός και το βιβλίο αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα μου, την Κέρτεζη. Διαπραγματεύεται το ιστορικό κομμάτι της συμμετοχής της Κέρτεζης και των ανθρώπων της, στην Επανάσταση του 1821. Ταυτόχρονα κάνει και μία καταγραφή στη δημοτική ποίηση και τραγούδια, τα οποία συναρτώνται με την επαναστατική περίοδο στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Επιπλέον το βιβλίο παρουσιάζει το εξής ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Κάνει μία πολύ καλή παρουσίαση ενός πραγματικού ήρωα του 1821 που είναι από την Κέρτεζη και λέγεται Αναγνώστης Στριφτόμπολας. Ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε γράμματα και μέχρι να ξεκινήσει η επανάσταση ήταν δάσκαλος των παιδιών των Ελλήνων. Την αγάπη του για το διάβασμα την απέδειξε όταν, δεν ξέρουμε πώς, ενώ είχε βαπτιστεί Δημήτρης, ονομάστηκε Αναγνώστης, επειδή διάβαζε πολύ. Έμεινε έτσι στην ιστορία. Σκοτώθηκε πολύ νωρίς στο πεδίο της μάχης, στο Λεβίδι. Είχε μαζί του τον 14χρονο γιό του ο οποίος επέζησε και μετά την επανάσταση απέκτησε κάποιες δημόσιες θέσεις της και έγραψε κάποια κείμενα για τον πατέρα του. Είναι από τους ήρωες που αξίζει να προβάλλονται.

Να υπογραμμίσω ότι  ο Παναγιώτης Μπούρδαλας είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος, από τα Καλάβρυτα. Είναι θεολόγος και φυσικός, ήταν εκπαιδευτικός όλη του ζωή και ως συνταξιούχος ασχολείται με τη λαογραφία και την ιστορία της περιοχής της Αχαΐας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture