Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Διοικήτρια της Περιφέρειας 2470 του Διεθνούς Ρόταρυ, Μαρίζα Οικονόμου βρέθηκε στη γενέτειρα της, την Πάτρα

Η Διοικήτρια της Περιφέρειας 2470 του Δι...

Μίλησε για 2 μεγάλα έργα των Ροταριανών, τη δημιουργία δομής για τα παιδιά με εισαγγελική εντολή στο Νοσοκομείο Πεντέλης & το Κέντρο για κακοποιημένες γυναίκες που θα γίνει στην Αιγιάλεια

«Η Πάτρα είναι μία σπουδαία πόλη με σπουδαίους ανθρώπους και πολλούς φίλους του Ρόταρυ». Αυτό ανέφερε μιλώντας στους εκπροσώπους των Μέσων ενημέρωσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στο ξενοδοχείο Αστήρ, η Μαρίζα Ν. Οικονόμου, Διοικητής 2021-2022 της Περιφέρειας 2470 του Διεθνούς Rotary, η οποία διατελεί και Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ – Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας.

Η κ. Μαρίζα Οικονόμου εξέφρασε τη μεγάλη χαρά της που βρίσκεται στην Πάτρα, την πόλη καταγωγής της. Ήρθε μετά από πρόσκληση της προέδρου του Ροταριανού Ομίλου Πάτρας Άννας Γουρζή, η οποία και ήταν παρούσα στη συνέντευξη Τύπου μαζί και με την κοσμήτορα του εδώ Ομίλου, Διονυσία Ρόδη.

«Αυτό που εμπνέει όλους τους Ροταριανούς είναι το όραμα, όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μόνιμες αλλαγές εκεί όπου υπάρχει ανάγκη μιας και δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες οι συνάνθρωποι μας», υπογράμμισε η Μαρίζα Οικονόμου προσθέτοντας πως φέτος το Ρόταρυ επικεντρώνεται στα «Παιδιά με εισαγγελική εντολή» καθώς και σ’ ένα ακόμη σημαντικό έργο, τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών με τη δημιουργία μίας δομής στην Αιγιάλεια σε κτίριο που θα δοθεί από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και θα ανακαινίσουν και διαμορφώσουν οι Ροταριανοί όμιλοι.

Η πορεία του συγκεκριμένου έργου που θα αφορά κακοποιημένες γυναίκες απ’ όλη τη χώρα με στόχο να ζήσουν με αξιοπρέπεια και με την ασφάλεια που τους αξίζει, θα εξαρτηθεί από το πότε θα παραδώσει το κτίριο η Περιφέρεια, ωστόσο στόχος είναι η δομή να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022. Θα έχει τη μορφή ενός Κέντρου Υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών όπου θα μπορούν να διαμένουν έως ότου μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν και μεταφερθούν κάπου αλλού.

Μάλιστα όπως μας περιέγραψαν οι κ.κ. Οικονόμου και Γουρζή, στο Κέντρο αυτό, την ευθύνη θα την έχει ο Δήμος Αιγιάλειας που θα είναι και σε συνεργασία και με άλλες αντίστοιχες δομές όπως στο Αγρίνιο ή τη Λάρισα. «Εμείς θα ανακαινίσουμε το κτίριο και σκοπός μας είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση να ζουν την καθημερινότητα τους με αξιοπρέπεια. Το τελευταίο διάστημα βιώσαμε και πληροφορηθήκαμε μέσω των ειδήσεων πολλά τέτοια περιστατικά και πόσα ακόμα κρύβονται πίσω από τις πόρτες», ανέφερε η Μαρίζα Οικονόμου, μία πολύ δραστήρια γυναίκα που επίσης μίλησε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και συγκίνηση και για την άλλη σημαντική προσπάθεια των Ροταριανών, τη δημιουργία ενός ζεστού χώρου που θα μοιάζει σαν μία φοιτητική εστία για τα παιδιά ηλικίας 4 έως 16 ετών, στο Νοσοκομείο Πεντέλης, στην Αθήνα.

Είναι ένα περιφερειακό έργο όλων των Ροταριανών ομίλων και αφορά παιδιά που ο εισαγγελέας ανηλίκων οδηγεί στα 4 παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, το Αγία Σοφία, το Αγλαΐα Κυριακού, το Νοσοκομείο Πεντέλης και το Καραμανδάνειο της Πάτρας. Είναι παιδιά, εξήγησε η Μαρίζα Οικονόμου, που είτε είναι κακοποιημένα από τους γονείς τους, είτε οι γονείς τους δεν έχουν την δυνατότητα να τα μεγαλώσουν ή προέρχονται από γονείς που είναι χρήστες ναρκωτικών ή είναι στη φυλακή.

Στο χώρο αυτό που στόχος είναι να είναι ετοιμοπαράδοτος έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2022 θα υπάρχουν δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια, βιβλιοθήκες και χώροι παιχνιδιών, διαφορετικοί για τα μικρότερα παιδιά και για τα παιδιά από 10 έως 16 χρονών. «Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε αγάπη και τη δύναμη της προοπτικής, να σκεφτούν τα παιδιά πως υπάρχουν άνθρωποι που τα νοιάζονται και πως η ζωή δεν είναι η κακοποίηση», τόνισε η Μαρίζα Οικονόμου υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για έργα που αφορούν όλη τη χώρα. Στη δομή στο Νοσοκομείο Πεντέλης για παράδειγμα θα μπορούν να φιλοξενηθούν παιδιά απ’ όλη τη χώρα με στόχο να οδηγηθούν στο μέλλον σε μία ανάδοχη οικογένεια ή σε έναν άλλο φορέα.

Η Μαρίζα Οικονόμου μας ζήτησε να μην ξεχάσουμε να γράψουμε πως όλα τα έργα ενισχύονται από το Ροταριανό Ίδρυμα που είναι και η καρδιά των εισφορών των μελών και των φίλων του Ρόταρυ.

Πολλοί ακούνε για το Ρόταρυ που αποτελεί μία ιστορική ανθρωπιστική οργάνωση παγκοσμίου βεληνεκούς, ωστόσο δεν ξέρουν πολλά πράγματα γι’ αυτό. Η Μαρίζα Οικονόμου μας θύμισε πως το Ροταριανό έργο ξεκίνησε το μακρινό 1905 από τον οραματιστή Πολ Χάρις στο Σικάγο των ΗΠΑ και πλέον οι Ροταριανοί που σε αριθμό ξεπερνούν το 1,3 εκατ. παγκοσμίως και τους 1300 στη ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Ελλάδας, έχουν συμπληρώσει 116 χρόνια προσφοράς.

Από τα μεγάλα, κυρίαρχα έργα που οι Ροταριανοί στήριξαν ήταν και παραμένει η εξάλειψη της πολυομελίτιδας (η 24η Οκτωβρίου είναι μία μέρα που γιορτάζεται το συγκεκριμένο γεγονός). Οι εμβολιασμοί κατά της πολυομελίτιδας έχουν φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια με τα κρούσματα να είναι πλέον μηδαμινά, μόλις 1 στο Αφγανιστάν και άλλο 1 στο γειτονικό Πακιστάν. Συνάμα το Διεθνές Ρόταρυ επιτελεί σημαντικό έργο και κατά του αναλφαβητισμού, της κλιματικής αλλαγής και της εκστρατείας για καθαρό, πόσιμο νερό ενώ ήταν παρών και όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας του Covid 19 στηρίζοντας το σύστημα υγείας στη χώρα μας με μόνιτορ, αναπνευστήρες, υγειονομικό υλικό, κ.α.

Μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές οι Ροταριανοί φρόντισαν να παραδώσουν 1270 τσάντες με σχολικά είδη σε 27 σχολεία της Βόρειας Εύβοιας και όπως χαρακτηριστικά είπε η Μαρίζα Οικονόμου, «νιώσαμε μία ξεχωριστή χαρά καθώς δώσαμε στα παιδιά αυτά και τις οικογένειες τους μεγάλη χαρά».

Την περίοδο της πανδημίας και της αναγκαστικής επικοινωνίας μέσω της τεχνολογίας και του ιντερνετ, το Ρόταρυ προχώρησε και στην δημιουργία του ψηφιακού του ομίλου. Στην Ελλάδα ουσιαστικά λειτουργούν δύο Ρόταρυ της Νοτίου Ελλάδος που είναι και το πολυπληθέστερο μιας και περιλαμβάνει την Αθήνα και την Αττική, την Πελοπόννησο και τα νησιά όπως η Κρήτη, και της Βορείου Ελλάδος.

Βέβαια το Ρόταρυ υποστηρίζει πάντα και την εκστρατεία για το αίμα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών, έχοντας δημιουργήσει μία Τράπεζα αίματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο στην Αθήνα, ενώ μία διαχρονική προσφορά του Ρόταρυ έχει να κάνει και με το θέμα της μεταμόσχευσης του μυελού των οστών.

«Οι Ροταριανοί είμαστε θα έλεγα επαγγελματίες εθελοντές, είναι η στάση ζωής μας. Έχουμε επιλέξει το πάθος για την ποιότητα ζωής να το κάνουμε δύναμη και δυνατότητα για όλους τους πολίτες και ένας μεγάλος τίτλος τιμής για εμάς είναι αυτός της Ανθρωπιάς με Α κεφαλαίο», τόνισε η Μαρίζα Οικονόμου, η οποία θα παρέμενε το βράδυ της Παρασκευής στην Πάτρα για την εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Πάτρας στην «Ιφιγένεια».

Τέλος η κ. Οικονόμου προανήγγειλε και τη διοργάνωση συναυλιών φιλανθρωπικού χαρακτήρα ώστε να παραδοθούν τα τρέχοντα έργα και να προγραμματιστούν τα επόμενα.

Κείμενο - ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις