Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συγκινήθηκε ο Επίσκοπος Χρύσανθος μιλώντας για τον "Ουρανοδρόμο" Άγιο Γεράσιμο στην Πάτρα

Συγκινήθηκε ο Επίσκοπος Χρύσανθος μιλώντ...

Πολλοί πιστοί από την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 το απόγευμα πέρασαν από τον Ιερό Ναό στην Ακτή Δυμαίων για να προσκυνήσουν τη χάρη του Αγ. Γερασίμου του νέου ασκητού

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και επισημότητα γιόρτασαν και τίμησαν οι Κεφαλλήνες της Πάτρας τον Άγιο Γεράσιμο, τον της Πελοποννήσου βλαστό και της Κεφαλληνίας πολύτιμο θησαυρό, όπως αναφέρει και το σχετικό τροπάριο.

Στον ομώνυμο ιερό ναό στην Ακτή Δυμαίων με τον θαυμάσιο, ολάνθιστο περίβολο τελέστηκε την παραμονή της εορτής, την Τρίτη 19/10/2021 ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος  του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρύσανθου Στελλάτου, ο οποίος και ως γνωστόν έλκει την καταγωγή του από τον Πόρο Κεφαλονιάς. Ο κ. Χρύσανθος παρέστη και το πρωί της Τετάρτης 20/10/2021 στην πανηγυρική, αρχιερατική Θεία λειτουργία στο τέλος της οποίας κήρυξε το Θείο λόγο και μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον Άγιο Γεράσιμο, το νέο ασκητή (κατά κόσμον Γεώργιο Νοταρά) ο οποίος προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια και στην ζωή του ήταν ένας «ουρανοδρόμος» που αφοσιώθηκε στο Θεό και ασκήτεψε εκεί στην κοιλάδα των Ομαλών όπου σήμερα λειτουργεί μεγάλο γυναικείο μοναστήρι και φυλάσσεται το τίμιο λείψανο του.

Εκεί στα πλατάνια που φύτεψε ο Άγιος Γεράσιμος κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου που τιμάται η ανακομιδή του λειψάνου του, όλοι αναφωνούν «Βγαίνει ο Άγιος», είπε ο κ. Χρύσανθος με σπασμένη από τη συγκίνηση, φωνή. Ο Άγιος Γεράσιμος, ο Πολιούχος της νήσου της Κεφαλονιάς, είχε γεννηθεί στα Τρίκαλα Κορινθίας το έτος 1506 και στα εφηβικά του χρόνια όπως θύμισε ο κ. Χρύσανθος, έφυγε από το σπίτι του και το 1527 πήγε στην Ζάκυνθο για να συμπληρώσει τη μόρφωσή του. Αργότερα ο Άγιος Γεράσιμος πήγε στην Ιερουσαλήμ όπου και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό λαμβάνοντας το όνομα Γεράσιμος προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Εκεί έμεινε δώδεκα χρόνια υπηρετώντας στον ιερό ναό της Αναστάσεως. Περιόδευσε στην Αίγυπτο και τη Συρία και το 1559 επέστρεψε στην Κεφαλονιά όπου και ίδρυσε το μοναστήρι του.

Οι προσκυνητές που πηγαίνουν στο μοναστήρι του Αγίου στην κοιλάδα των Ομαλών που ατενίζει τον Αίνο, πραγματικά εκπλήσσονται και εντυπωσιάζονται με το στενό σημείο όπου ο Άγιος Γεράσιμος ασκήτευε και απορούν πως ζούσε. Κι όμως ο Άγιος Γεράσιμος ζούσε σχεδόν θαυματουργικά με τη χάρη του Θεού.

Ο Άγιος Γεράσιμος εκοιμήθη την 15η Αυγούστου του 1579, ωστόσο μιας και εκείνη τη μέρα η χριστιανοσύνη τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, εορτάζεται και τιμάται η μνήμη του στις 20 Οκτωβρίου. Βέβαια όσοι είναι από την Κεφαλονιά ή την επισκέπτονται για διακοπές το καλοκαίρι γνωρίζουν πως στις 15 Αυγούστου το βράδυ και στις 16/8 το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου πανηγυρίζει με πολύ κόσμο να το επισκέπτεται και να προσκυνεί το λείψανο του.

Στον φετινό εορτασμό στην Κεφαλονιά είδαμε να χοροστατεί ο νέος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος Γεωργάτος που έλκει την καταγωγή του από τα Καμιναράτα του Ληξουρίου. Επίσης από την Πάτρα είδαμε να συμμετέχει στις ιερές ακολουθίες ο αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Παρακεντές, τον οποίο και ευχαρίστησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.

Στην Πάτρα να προσθέσουμε πως στις Θείες ακολουθίες είδαμε να είναι παρόντα τα μέλη του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων όπως η πρόεδρος Τζόγια Καππάτου, η γραμματέας Αρίστη Ιγγλέση, η κυρία Ευρώπη Τζούδη, κ.α.

Εντυπωσιακό είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ανακαινισθέντος ιερού ναού, ο οποίος αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη των Πατρών και που, να θυμίσουμε είχε πληγεί από τον σεισμό του 2008 αλλά ανακατασκευάστηκε και πλέον λειτουργεί και πάλι κανονικά υπέρλαμπρος.

Η εικόνα του Αγίου Γερασίμου είχε τοποθετηθεί στον περίβολο και πολλοί Πατρινοί περασαν να ανάψουν το κεράκι τους, να πάρουν ένα κομμάτι άρτο και να ευχηθούν να τους χαρίζει ο Άγιος Γεράσιμος σωματική και πνευματική υγεία.

Ο φετινός εορτασμός ολοκληρώνεται το απόγευμα με τον μεθεόρτιο εσπερινό και την παράκληση.

Στη διάρκεια του εορτασμού τηρήθηκαν τα υγειονομικά μέτρα κατά του covid 19.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις