Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Προβληματίζουν οι αλλεπάλληλοι μεγάλοι σεισμοί-Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Προβληματίζουν οι αλλεπάλληλοι μεγάλοι σ...

Προβληματισμός για την «ασυνήθιστη» σεισμικά χρονιά

Αισθητή μέχρι το Κάιρο και και την Κύπρο έγινε η χθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση, που έβγαλε τους κατοίκους της Κρήτης στους δρόμους, λίγες μόλις ημέρες μετά τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου μεγέθους 5,8 ρίχτερ.

Kρητικοί μιλούν στο thebest.gr για τον σεισμό 6,3 Ρίχτερ που αναστάτωσε το νησί από το Ηράκλειο μέχρι την Ιεράπετρα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, έχει ήδη ξεκαθαρίσει - όπως και πλήθος άλλων επιστημόνων - πως ο σεισμός των 6,3 ρίχτερ ανοιχτά του Λασιθίου δεν συνδέεται με τη σεισμική δόνηση του Αρκαλοχωρίου, ενώ έχει εκφράσει και την εκτίμηση πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, «αν και πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα για να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία», που όπως διευκρινίζει θα είναι «πλούσια».

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης διεμήνυε χθες, μιλώντας στον Alpha, πως «δεν έχω δει πολλούς μετασεισμούς», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η περιοχή μπορεί να δώσει μετασεισμό έως και 5,4 Ρίχτερ.

Μάλιστα, δεν απέκλειε το επίκεντρο να είναι πιο κοντά σε παράκτιες περιοχές, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσαν να γίνουν πιο αισθητοί και ενδεχομένως να προκαλέσουν ζημιές σε παλαιά και ετοιμόρροπα κτίρια.  

Προβήματισμός για γενικότερη σεισμική διέγερση στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο νέος σεισμός στην Κρήτη προκαλεί ανησυχία και ανοίγει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο γενικότερης σεισμικής διέγερσης στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο κάνει λόγο για μία «ασυνήθιστη» σεισμικά χρονιά, που διανύουμε, επισημαίνοντας πως στους 10 μήνες του 2021 έχουν καταγραφεί τέσσερις σεισμοί της τάξεως των 6 Ρίχτερ:

6,3 και 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα τον Μάρτιο,
5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου και
6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Σητείας στις 12 Οκτωβρίου.

Αν και κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο - το 1995 οπότε είχαν συμβεί σεισμοί σε Αρναία Χαλκιδικής, Κοζάνη-Γρεβενά και Αίγιο - εντούτοις πρόκειται για φαινόμενο που μελετάται από τους σεισμολόγους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ελλάδα, Θανάση Γκανά, άλλωστε, κάθε χρόνο σημειώνεται ένας σεισμός κοντά ή περισσότερο από 6 Ρίχτερ και φέτος έχουμε τέσσερις.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει (σ.σ. βάσει στατιστικής) το φαινόμενο» να συμβεί και πέμπτος σεισμός κοντά ή πάνω από αυτό το μέγεθος, σχολιάζει σχετικά στον Ελεύθερο Τύπο.

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: «Μάλλον ήταν ο κύριος» λέει ο Άκης Τσελέντης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις