Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη στις Γραμμές Τέχνης

Πάτρα: Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Δήμο Αβδε...

Το τριήμερο 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2021 - Θα προβληθούν και ταινίες του όπως "Το Δέντρο που πληγώναμε"

Οι Γραμμές Τέχνης στην οδό Μαιζώνος 271 μετά την Παπαφλέσσα, στην Πάτρα, έχουν τη χαρά και την τιμή όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, να φιλοξενούν στις 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2021 τον πολυβραβευμένο και διακεκριμένο σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου Δήμο Αβδελιώδη, δημιουργό ταινιών όπως «Η Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων», στο πλαίσιο αφιερώματος που διοργανώνουν για το σημαντικό δημιουργό.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου Ευριπίδη «Ικέτιδες, από τη συνείδηση στην αυτογνωσία και τη δημοκρατία», σε μετάφραση – απόδοση και σχόλια Δήμου Αβδελιώδη και επιμέλεια Βίκυς Γκούγια (εκδόσεις Καμηλοπάρδαλη 2020). Για τη συγκεκριμένη μεταφραστική εργασία και για τη σύνδεσή της με τη θεωρητική αντιμετώπιση του κ. Αβδελιώδη των κλασικών κειμένων και του λόγου γενικότερα, θα μιλήσουν οι κυρίες: Μίνα Πετροπούλου, Φιλόλογος-Δρ Κοινωνιολογίας-κριτικός Λογοτεχνίας, Κατερίνα Πλακούδα, Φιλόλογος-Δρ Γλωσσολογίας και Μαίρη Σιδηρά, Φιλόλογος με MSC στη Λογοτεχνία.

*Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Κρίστη Κουνινιώτη, δημοσιογράφος, πολιτιστική συντάκτρια στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» που θα συζητήσει με τον σκηνοθέτη σχετικά με τη συγκεκριμένη μεταφραστική εργασία, αλλά και γενικότερα για την καλλιτεχνική του πορεία, τη μέθοδο και τα πιστεύω του.

Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 21:00 θα προβληθούν, κατά σειρά, οι ταινίες: Το Δέντρο που πληγώναμε (1987) και η μικρού μήκους Αθέμιτος ανταγωνισμός (1982) και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στις 21:00 θα προβληθεί η ταινία «Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» (1999) κι ομοίως θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

*Ο Δήμος Αβδελιώδης σφραγίζει επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες το πολιτιστικό μας πρόσωπο με την ευγενή του εμμονή στην αξιακή συγκρότηση και δράση της Τέχνης. Παρά την ιδιαίτερη εικαστική γλώσσα των ταινιών και των παραστάσεών του, γλώσσα δραστική, αλφαβητάρι ομορφιάς και ίδιον σκηνοθετικής ευφυίας, είναι ο λόγος που, κατά τον ίδιο, αισθητοποιεί τη σημασία, που μας ευφραίνει με τα μουσικά του κύματα και τους σημαίνοντες τονισμούς του. Ο λόγος που στα μεγάλα και ως εκ τούτου κλασικά κείμενα ενέχει εσωτερικά τα κλειδιά της σημασιοδότησης και της απήχησής του, τα οποία ο σκηνοθέτης, ο ηθοποιός και ο αναγνώστης οφείλουν να σεβαστούν, προκειμένου μα αναδειχθούν η δυναμική του νοήματος και η ομορφιά της εγγενούς μουσικότητάς του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture