Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Όταν το 2018 ο Πατρινός μουσικός Νίκος Δημογιάννης ενορχήστρωσε 2 αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Όταν το 2018 ο Πατρινός μουσικός Νίκος Δ...

Πρόκειται για τα τραγούδια "Τ' Όνειρο καπνός" και "Νύχτα Μαγικιά"

Με αφορμή το θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μας και πνευματικού ανθρώπου Μίκη Θεοδωράκη, ο συμπολίτης μουσικός Νίκος Δημογιάννης ιδιαίτερα συγκινημένος ανέφερε τα εξής:

“Έρχεται η στιγμή κάποτε, σα σημείο - όριο στο χρόνο, που γεννάται η επιθυμία - ανάγκη απόδοσης ενός ευχαριστώ στους ανθρώπους - ήλιους. Σ΄αυτούς που φώτισαν διαδρομές - πορείες μέσα από τα χνάρια που άφησαν από το δικό τους πέρασμα στη ζωή, αφήνοντας  πίσω  έργα ως θησαυρό - παρακαταθήκη. Πορεία τροχιοδεικτική, αλλά όχι από σφαίρες πολέμου, αλλά από άνθη ειρήνης, χνάρια φωτός.

Μια τέτοια στιγμή ήταν η ώθηση να επιλέξω δυο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που με έσπρωξε να τα αγγίξω με την αφή της ενορχήστρωσης, που σέβεται αυτό που αγγίζει, αλλά και εκθέτει όλα αυτά  που δονήθηκαν μέσα μου, κατά το μακρινό και κοντινό παρελθόν μου, αλλά και στο παρόν, από τον ισχυρό  μουσικό λόγο του Μίκη Θεοδωράκη. Έκθεση που έχει την έννοια της απόδοσης τιμής σε αυτόν που επηρέασε με το λόγο του, είτε αυτός ο λόγος εκφράστηκε μέσα από νότες, είτε μέσα από λέξεις καθώς αυτά τα δύο βρίσκονταν πάντα σε απόλυτη αλληλεξάρτηση και αλληλοέκφραση.

Σε αυτόν που ως ”ήλιος της Δικαιοσύνης νοητός” ακόμα και την ύστατη στιγμή, δε διστάζει να παράγει “σπίθες”, ή μάλλον καλύτερα φωτιά, κατά τη γόνιμη τριβή  της σύγκρουσής  του με τη συσκότιση, τη  σύγχυση και τη σήψη.

…σ’ ευχαριστώ  λοιπόν Μίκη!

Ιούνιος 2018, Πάτρα.

*Ο Νίκος Δημογιάννης έχει σπουδάσει Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά στη "Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών" και στο Ωδείο “Φίλιππος Νάκας”.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture