Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γώγος: Η μετάλλαξη M ίσως πάρει τη θέση της Δέλτα, «θα είχαμε γλιτώσει αν είχαμε εμβολιαστεί»

Γώγος: Η μετάλλαξη M ίσως πάρει τη θέση ...

Η νέα μετάλλαξη εμφανίστηκε και στην Αχαϊα

Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για τη μετάλλαξη Mu, κρούσματα της οποίας εμφανίστηκαν και στη χώρα μας, καθώς και γενικότερα για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γώγος, τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», σημείωσε.

Αναφορικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό (κάτω από 1%), όμως «υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί. Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Σχετικά με το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δ, ωστόσο δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά το ίδιο για τη νέα μετάλλαξη.

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μu μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα.

Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ θα νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως πριν που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις