Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η ιστορία της "Εύας" των Πατρών- Ο "μύθος" του μαγαζιού που διεκδικεί ο Δήμος- Πέρασαν από εκεί ακόμη και πρωθυπουργοί

Η ιστορία της "Εύας" των Πατρώ...

Από το βιβλίο "Ιστορίες Εστίασης στην Πάτρα του 20ου αιώνα" της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου (ΣΚΕΑΝΑ, το δόντι)

Ο Δήμος Πατρέων βρίσκεται σε συνεννόηση με την οικογένεια Κατσαΐτη, ώστε να του παραχωρηθεί ο χώρος της ιστορικής ψαροταβέρνας Εύα και να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπλασης της περιοχής με πρόθεση να μετατρέψει το κτίριο σε τοπικό διοικητήριο όπου θα στεγαστούν υπηρεσίες όπως το ΚΕΠ  και με  δεύτερο σενάριο να ενοικιαστεί ο χώρος για να λειτουργήσει ξανά κατάστημα εστίασης. Οι απόψεις σε σχέση με τις προθέσεις διίστανται. Αλλά δεν είναι της παρούσης.

Πάμε να δούμε ποιο είναι το κτίριο της Εύας... Και ποιοί πέρασαν από εκεί...

Ένα παραμύθι χωρίς απαγορευμένο καρπό

Τρία γράμματα, μια περιοχή, ένα παραμύθι χωρίς απαγορευμένο καρπό, αλλά με τη δική του Εύα, σε έναν παράδεισο «αλιευμένο» με πολυτελή ...δίχτυα. Το μαγαζί των Ιτεών έδωσε το όνομά του σε μια στάση του αστικού ΚΤΕΛ και μια καλή δόση γκουρμέ λάμψης σε μια γενιά:  αυτή που κατέφθανε στις αρχές του ’70 καλοντυμένη πάνω σε τέσσερις ρόδες, για να απολαύσει αστική κουζίνα σε ένα εξίσου αστικό περιβάλλον.

Οικοδεσπότης, ο Σπύρος Κατσαϊτης από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, ο γιος του επιπλοποιού που αρνήθηκε να συνεχίσει την επαγγελματική παράδοση και βρέθηκε να δουλεύει από τα έντεκά του χρόνια στο εστιατόριο Μajestic στην Αγίου Νικολάου, αρπάζοντας με γρήγορες ματιές, μυστικά της μαγειρικής από μάστορες όπως ο περίφημος Μαραλέτος και από άλλους λιγότερο γνωστούς, πλην σπουδαγμένους στην Βιέννη.

Χάρη στον Στέφανο Φουντουλάκη βρέθηκε στην σχολή La fontanelle στο Βεβέ της Ελβετίας, όπου εντρύφησε  στη μαγειρική, το σερβίρισμα, το στρώσιμο του τραπεζιού και την διακόσμηση ενός μπουφέ.  

Μετά από πεντέμισι χρόνια, ο Σπύρος Κατσαϊτης επέστρεψε στην Πάτρα με περγαμηνές. Ήταν πλέον μετρ και ως τέτοιος έδωσε το «παρών» σε δεξιώσεις στο Βοσινάκη και σε εγκαίνια όπως αυτό του εργοστασίου Σαρμά, ενώ ήταν  αυτός που επιμελήθηκε το γεύμα του βασιλικού ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης όταν αυτοί επισκέφθηκαν την Πάτρα.

Το όνομά του είχε αρχίσει να αποκτά μεγάλο κύρος στο χώρο της εστίασης και το 1973  αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα ανοίγοντας στην Παραλία Πατρών την «Εύα» από την οποία θα περνούσαν πολλά «βαριά» πορτοφόλια, χωρίς να είναι ωστόσο απαγορευτική και για τους μικροαστούς οικογενειάρχες για τους οποίους υπήρχε ειδική μέριμνα.

 Ο «μύθος» λέει ότι μάλιστα  τον λογαριασμό τον έκανε με το αμάξι που πήγαινες. Δηλαδή «τι έχει αυτός; Φιατάκι; Μην του πάρω πολλά».

Ή «Εύα» ήτανε το καλύτερο και ακριβότερο εστιατόριο της πόλης. Η πιο διάσημη ψαροταβέρνα της εποχής της, η οποία εισήγαγε καινοτόμες γεύσεις, όπως πουλάδα Μιλανέζα, χέλια σε αλουμινόχαρτο στη χόβολη, ρυζοσαλάτα, μελιτζανάκι φέτα, τσιπούρες από το Μεσολόγγι με σέλινο ή ρύζι αυγοκοφτό, συκώτια σκλεπούς λεμονάτα  και άλλες εξεζητημένες συνταγές με κρέας, ψάρι και κυνήγι, όπως τσίχλες πιλάφι, λαγό σαλμί, αγριογούρουνο με κόκκινη πιπεριά...

 

Μακέτα της Εύας από το τεχνικό γραφείο Κ...

Μακέτα της Εύας από το τεχνικό γραφείο Κουτσαντώνη (αρχείο αδελφών Κατσαϊτη).

Πρόσκληση για γνωριμία με τη νέα ΕΥΑ, με...

Πρόσκληση για γνωριμία με τη νέα ΕΥΑ, μετά μουσικής και guest star τον Τόνυ Μαρούδα (αρχείο αδελφών Κατσαϊτη).

Γενική άποψη του μαγαζιού (αρχείο αδελφώ...

Γενική άποψη του μαγαζιού (αρχείο αδελφών Κατσαϊτη).

Ο Σπύρος Κατσαϊτης στην εξέδρα μπροστά α...

Ο Σπύρος Κατσαϊτης στην εξέδρα μπροστά από την ΕΥΑ (αρχείο αδελφών Κατσαϊτη).

Η αρχή έγινε  στη μέση του πουθενά.

«Όταν άνοιξε το μαγαζί, γύρω ήταν ερημιά και είχε βάλτο. Ωστόσο το ‘70 έκαναν μπάνιο τα καλοκαίρια πολλές οικογένειες, γίνονταν και λασπόλουτρα  ενώ απέναντι ήταν και το  ξενοδοχείο Γιώτης, οι πελάτες του οποίου έτρωγαν στην «Εύα», λέει η κόρη του Αλέκα.

«Ήταν πολύ καλός στα ψάρια ο μπαμπάς, πήγαινε σχεδόν κάθε μέρα στο Μεσολόγγι, είχε ειδίκευση σε αυτό και τα ήθελε ολόφρεσκα. Θυμάμαι ένα  διάδρομο με μια πολύ μεγάλη βιτρίνα γεμάτη πάγο και μέσα αστακούς, τεράστιες γάμπαρες, σφυρίδες, ξιφίες.... Έκανε ένα υπέροχο μπουργέτο. Είχε και μαγειρευτό φαγητό και κρέατα, αλλά τα καλύτερά του ήταν τα ψάρια, εκεί ήταν ασυναγώνιστος. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όταν ήμουν παιδί ήταν η τεράστια πλάκα στην οποία έψηνε. Θα ήταν και 4 τετραγωνικά.»

Λαδόπουλος, Σπηλιόπουλος, Σαρμάς, Μαστρογιαννόπουλος , Στράτος, Κατσάμπας, ήταν μεταξύ των σταθερών πελατών του καθώς το μαγαζί απευθυνόταν κυρίως στη μεγαλοαστική τάξη, ενώ είχε  αποκλειστικά κρασιά της Achaia Clauss. H Pirelli  έκανε εκεί όλα τα τραπέζια της, όπως και η Πειραϊκή Πατραϊκή.

«Έφερναν και πολύ κόσμο από την Αθήνα και το εξωτερικό, που ήταν φιλοξενούμενοί τους».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και πλήθος πολιτικών και καλλιτεχνών είχαν υποπέσει στο... αμάρτημα της «Εύας», ενώ δεν είχαν λείψει και τα gossip.

«Μέσα στο μαγαζί  είχε γίνει ένας πολύ  μεγάλος καυγάς μεταξύ Αλίκης  Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Είχανε τσακωθεί άσχημα και οι γύρω θαμώνες σχολίαζαν για καιρό το πόσο καταπιεστικός και απότομος ήταν ο Παπαμιχαήλ».

Η «Εύα» λειτουργούσε χειμώνα- καλοκαίρι ενώ ήταν αρκετές και οι μουσικές βραδιές πάντα εναρμονισμένες με το  ιδιαίτερα αριστοκρατικό της περιβάλλον.

Όπως θυμούνται οι θαμώνες, η  πιο συνήθης διαδρομή, ήταν τότε η διαδρομή Εύα- Παριζιάννα- Villy΄s Park. Έτρωγαν στην πρώτη και ακολούθως διασκέδαζαν στα μεγάλα κέντρα. Μαζί τους και ο Σπύρος Κατσαϊτης, ο οποίος  ήταν ένας άνθρωπος που δούλευε πολύ σκληρά όλη μέρα.

Τη νύχτα, η κούραση εξαφανιζόταν και τη θέση της έπαιρνε ένας απίθανος γλεντζές που «σάρωνε»  στις πίστες. «Όπου πηγαίναμε τον έβαζαν πρώτο τραπέζι. Ο πιο καλός του φίλος ήταν  ο Πανούλης Κοτοπούλης».

Οι  κόρες του θυμούνται τον καημό του για το γεγονός ότι δεν είχε καταστεί, παρά τις πολλές υποσχέσεις, δυνατό να απεμπλακεί νομικά ένα κομμάτι του μαγαζιού του που ήταν στον αιγιαλό.

«Είχαν πάει ακόμη και μπουλντόζες να το γκρεμίσουν».

 Η «Εύα» έκλεισε το 1987. Είχε προλάβει να «σηματοδοτήσει» μια ολόκληρη περιοχή. Η φωτεινή ταμπέλα της μπορεί να έσβησε μετά από 15 χρόνια εντυπωσιακής πορείας, αλλά καθώς περνάς από εκεί, νιώθεις ακόμη ότι σε ακολουθεί η μαρμαρυγή του άστρου της.

 «Ο πατέρας μου ούτε τότε   το έβαλε κάτω. Πήγαινε και σε φίλους του και σε βίλες για να ετοιμάζει τραπέζια, αλλά και σε γνωστούς  του που είχαν καταστήματα. Όπως στην αρχή».

Το μαγαζί τη δεκαετία του ΄70 (αρχείο αδ...

Το μαγαζί τη δεκαετία του ΄70 (αρχείο αδελφών Κατσαϊτη).

Θερινές εργασίες δίπλα στα ηλιοτρόπια (α...

Θερινές εργασίες δίπλα στα ηλιοτρόπια (αρχείο αδελφών Κατσαϊτη).

Ο Σπύρος Κατσαϊτης σε ένα από τα απίθανα...

Ο Σπύρος Κατσαϊτης σε ένα από τα απίθανα ζεϊμπέκικα που είχαν αφήσει εποχή (αρχείο αδελφών Κατσαϊτη).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις