Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Το Πολύεδρο της Όλγας Νικολοπούλου και του Κωστή Καπέλα έγινε αισίως 40 ετών και το γιορτάζει -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Το Πολύεδρο της Όλγας Νικολοπούλου και τ...

Το περασμένο Σάββατο 10 Ιουλίου 2021 ήταν η έναρξη των εκδηλώσεων με μία μουσική βραδιά με τους Δημήτρη Φωτόπουλο και Δημήτρη Παππά

Τα σαραντάχρονα του γιορτάζει το Πολύεδρο, στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα, ένας χώρος πολιτισμού που καθιερώθηκε, αγαπήθηκε, αγκαλιάστηκε από τους ανθρώπους της διανόησης και του πνεύματος αλλά και τον κόσμο που «διψούσε» για εκδηλώσεις εικαστικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές συζητήσεις και παρεμβάσεις, συναυλίες, κ.α.

Ήταν στις 10 και 11 Ιουλίου του μακρινού όπως μας φαίνεται σήμερα, έτους 1981 όταν το Πολύεδρο ξεκινούσε τη λειτουργία του με διήμερα τότε εγκαίνια, συνδυάζοντας την γκαλερί, το καφενείο, τον χώρο του βιβλιοπωλείου που αρχικά στεγαζόταν εκεί που σήμερα είναι τα ρούχα, χειροποίητα αντικείμενα καθώς και έπιπλα του Κατοικείν.

Το Πολύεδρο όλα αυτά τα χρόνια έχει φιλοξενήσει στον σκιερό, δροσερό κήπο του και στους εσωτερικούς του χώρους, σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, της λογοτεχνίας, της μουσικής και των εικαστικών όπως η Άλκη Ζέη, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Γιώργος Σαββίδης αλλά και η Ρέα Γαλανάκη, ο Ορχάν Παμούκ, ο Γιώργος Χειμωνάς, η Όλια Λαζαρίδου, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Έκτορας Κακναβάτος, η Μαρία Ευθυμίου, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, η Νένα Βενετσάνου, η Σαβίνα Γιαννάτου, κ.α.

Η εικαστικός Όλγα Νικολοπούλου μαζί με το σύζυγο της Κωστή Καπέλα, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την αρχοντική Σύρο, έστησαν το Πολύεδρο, τον ιδιαίτερο αυτό χώρο που η φήμη του εξαπλώθηκε όχι μόνο στην Αθήνα αλλά πανελλήνια. Όπως είχαμε γράψει στο thebest.gr με αφορμή τότε τα 34 χρόνια λειτουργίας του Πολύεδρου, το ξεκίνημα του χώρου για την ακρίβεια, έγινε από την Πατρινή Όλγα Νικολοπούλου που είναι εικαστικός με σπουδές ζωγραφικής στο εργαστήρι του Βρασίδα Βλαχόπουλου και γραφικών τεχνών στη σχολή Δοξιάδη και μετά από 6 μήνες ήρθε και ο Κωστής Καπέλας. Το Πολύεδρο όταν πρωτοδημιουργήθηκε έμοιαζε με «αξιοθέατο». Ήταν καινοτόμο και πρωτοποριακό σε όλους τους τομείς.

«Η αρχική μου σκέψη ήταν να έστηνα έναν τέτοιο χώρο στην Αθήνα, κάπου στο κέντρο, τελικά όμως επέλεξα να επιστρέψω στην γενέτειρα μου, την Πάτρα. Ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί, από μικρή ήταν πολλά τα ενδιαφέροντα μου. Το συζήτησα με τον Κωστή (ο οποίος με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του από τη Σύρο, είναι γεννημένος στην Αθήνα) και συμφωνήσαμε να το επιχειρήσουμε. Ο Κωστής ήρθε στο Πολύεδρο στο 6μηνο αφότου είχε ξεκινήσει και παραιτήθηκε τότε από μία εταιρεία σιδηρών κατασκευών  όπου δούλευε. Έχει σπουδάσει σχεδιαστής σιδηρών κατασκευών στην σχολή Δοξιάδη όπου και πρωτογνωριστήκαμε», μας είχε πει η Όλγα Νικολοπούλου προσθέτοντας πως η ιδέα για τον χώρο του βιβλιοπωλείου που είναι και το «επίκεντρο» του Πολύεδρου, ήταν του Κωστή Καπέλα.

Τα 40χρονα λοιπόν αυτού του περίφημου χώρου που συνεχίζει παρά τις δυσκολίες, ακμαιότατος και με το νέο «αίμα», την κόρη του Κωστή Καπέλα και της Όλγας Νικολοπούλου, την Λητώ Καπέλα να συμβάλλει με τον τρόπο και τις φρέσκες ιδέες της στο όραμα και τη φιλοσοφία του Πολύεδρου, τιμώνται και γιορτάζονται αυτό το διάστημα με μια σειρά εκδηλώσεων.

Το περασμένο Σάββατο 10 Ιουλίου 2021 που ήταν και η επέτειος, πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εκδηλώσεων με μία συναυλία στις 9 το βράδυ στον κήπο, με δύο σπουδαίους μουσικούς, τον Δημήτρη Φωτόπουλο στο φλάουτο και τον Δημήτρη Παππά στην κιθάρα, ο οποίος έχει συνεργαστεί και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν πολλοί φίλοι του Πολύεδρου που γέμισαν τον κήπο, περιελάμβανε «Λαϊκές Βραζιλιάνικες Μουσικές» του Celso Machado, τη «Μεγάλη Σονάτα» έργο αρ. 85 του Mauro Guiliani, «Τα 5 Κάστρα» σύνθεση του Κυριάκου Τζωρτζινάκη και «Παραδοσιακά και Λαϊκά Τραγούδια της Μικράς Ασίας».

Όσο για το τι έπεται, την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Πολύεδρου, η παρουσίαση του ξεχωριστού λευκώματος, “90+4 χρόνια Μακαρόνια ΜΙΣΚΟ” του Θανάση Κ. Κάππου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλήθεια.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ντίνα Πεταλά, πρώην εργαζόμενη στη ΜΙSKO, ο Φάνης Βγενόπουλος δημοσιογράφος, ο Μάκης Μακρής, Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 στις 21:00 θα γίνει συναυλία από τους Μιχάλη & Παντελή Καλογεράκη όπου και θα παρουσιαστεί η νέα δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο «Ρεμπώτικα» που κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο.

Όσο για την Παρασκευή 16 Ιουλίου στις 20:00 έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση με τη γνωστή Πατρινή συγγραφέα Παναγιώτα Σμυρλή. Αφορμή για τη λογοτεχνική αυτή βραδιά, είναι η πρόσφατη έκδοση του νέου της βιβλίου με τίτλο “Το Γιορντάνι τη Αϊσέ”, από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Το δε Σάββατο 17 Ιουλίου 12:30 το μεσημέρι, το Dansarte της συμπολίτισσας χορογράφου Τατιάνας Λοβέρδου συναντά το Πολύεδρο.

Πιο συγκεκριμένα η Τατιάνα Λοβέρδου με τους χορευτές από το Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte, θα φωτογραφηθούν με ρούχα, καπέλα και κοσμήματα που προτείνει η Όλγα Νικολοπούλου από τη boutique στο Πολύεδρο.

Στη γκαλερί λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με έργα της Όλγας Νικολοπούλου ενώ στο πατάρι του βιβλιοπωλείου, λειτουργεί bazaar βιβλίων με εξαιρετικά χαμηλές τιμές για τους βιβλιόφιλους.

Το Πολύεδρο λοιπόν που συνεχίζει τη μακρά πορεία του, ατενίζει με αισιοδοξία τη νέα εποχή προσπαθώντας να αφήσει πίσω του τόσο την δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης όσο και το διάστημα του ενάμιση χρόνου της πανδημίας που πραγματικά έφερε τα πάνω κάτω και στον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού.

Να προσθέσουμε πως στον κήπο του Πολύεδρου όπου έχουν παρουσιαστεί μέχρι και θεατρικές παραστάσεις, λειτουργεί και εντευκτήριο με δροσερά κοκτέιλ, καφέ, χυμούς και αναψυκτικά.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης.

Οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture