Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΑΙΔΙ

/

Πώς βοηθάμε το παιδί μας τον Αύγουστο που σταματάνε οι συνεδρίες λογοθεραπείας και εργοθεραπείας

Πώς βοηθάμε το παιδί μας τον Αύγουστο πο...

Από τον λογοθεραπευτή Νικόλαο Αβραντινή

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, τα σχολεία είναι κλειστά, οι θεραπευτικές συνεδρίες συνεχίζονται, όμως πλησιάζουμε στον Αύγουστο όπου η πλειοψηφία των κέντρων ειδικής αγωγής παραμένει κλειστή το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, αν όχι όλο.

Ένα πολύ σύνηθες ερώτημα που θέτουν πολλοί γονείς είναι: «τι θα κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας τον Αύγουστο που δεν θα παρακολουθεί συνεδρίες;», «αν δεν κάνουμε κάτι θα έχει πισωγύρισμα;»

Για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο παρακολουθούν συνεδρίες, η απάντηση είναι απλή και προέρχεται κυρίως από την εμπειρία μας. «Δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα». Και η εξήγηση είναι απλή. Σε μια εποχή όπου κατά τη διάρκεια της χρονιάς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθούν τα παιδιά σε σχολικές ή εξωσχολικές υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένο και απαιτητικό, ακόμα και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει μια περίοδος ξεκούρασης και αποφόρτισης. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου είναι μια καλή ευκαιρία για το παιδί να είναι παιδί. Να ξεκουραστεί, ακόμα και να «τεμπελιάσει». Αυτό δε σημαίνει ότι ο λόγος και η ομιλία του δεν αναπτύσσεται. Απεναντίας, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι κατά τη διάρκεια της διακοπής από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ο εγκέφαλος αφομοιώνει, παγιώνει και κατακτά πολλά από όσα έχουμε εισάγει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών στα λογοθεραπευτικά ή εργοθεραπευτικά προγράμματα που παρακολούθησε το παιδί. Και τον Σεπτέμβρη όλοι, παιδιά, γονείς και θεραπευτές, είναι πιο ώριμοι, ξεκούραστοι και έτοιμοι να ξεκινήσουν μια δημιουργική χρονιά.

Για τα παιδιά που χρήζουν πιο εξειδικευμένη θεραπευτική παρέμβαση και παρακολουθούν συνεδρίες ειδικής αγωγής, όπως παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, νοητική υστέρηση, σύνδρομα, κλπ, λειτουργικά και μη, η απάντηση διαφοροποιείται αφού είναι απαραίτητο να τηρείται από το οικογενειακό περιβάλλον κάποιο πρόγραμμα οργάνωσης που στηρίζεται στις αρχές του συμπεριφορισμού. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του θεραπευτή σας διότι θα σας προτείνει πρακτικές λύσεις και θα σας δώσει συμβουλές για να μπορεί το παιδί σας να έχει μια πιο ασφαλή, ικανοποιητική και ολοκληρωμένη καθημερινότητα, ανεξάρτητα από το πρόβλημα ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε το παιδί σας να παραμείνει οργανωμένο και να ενταχθεί ομαλά σε θεραπευτικό πλαίσιο τον Σεπτέμβρη που ξεκινούν οι συνεδρίες.

Να έχετε ένα ευχάριστο καλοκαίρι! Καλή ξεκούραση και ραντεβού τον Σεπτέμβρη για μια νέα, δημιουργική εκπαιδευτική χρονιά! 

 

Info

Αβραντινής Νικόλαος, Λογοθεραπευτής, ΜΑ Ειδικής Αγωγής

Κέντρο Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας – Συμβουλευτικής

Φλέμινγκ 5 και Αροανίων (έναντι νοσ. Αγίου Ανδρέα)

Τηλ: 2610 221477

www.avradinis.gr

fb: Αβραντινής Νίκος-Κέντρο Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Συμβουλευτικής

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being