Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Ζωγραφικό έργο της Γεωργίας Παράσχη Σκούρα κοσμεί την αφίσα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2021

Ζωγραφικό έργο της Γεωργίας Παράσχη Σκού...

Πρόκειται για το έργο, «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα» που αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης μετά από δωρεά της δημιουργού

Ο χώρος των εικαστικών αποτέλεσε φέτος την πηγή έμπνευσης για την δημιουργία της κεντρικής αφίσας του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας που ξεκινά σε λίγες μέρες. Η επιλογή ενός εικαστικού έργου ως κυρίαρχου στοιχείου της αφίσας, σηματοδοτεί παράλληλα και την ένταξη των εικαστικών ως ενότητας στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

Το εικαστικό μέρος της αφίσας, είναι δημιουργία της Πατρινής ζωγράφου Γεωργίας Παράσχη Σκούρα. Το συγκεκριμένο έργο, «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα», διαστάσεων 1,10Χ1,10 εκ, αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης μετά από δωρεά της δημιουργού.

Ο πίνακας αυτός σύμφωνα με την εικαστικό, είναι μια διαφορετική ματιά επάνω στο έργο του Βερμέερ "Κοπέλα καθισμένη στο βιργινάλι" (1670-75). Πιστεύοντας ότι η τέχνη δεν λησμονείται αλλά ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από τη συλλογική μνήμη,  η Γεωργία Παράσχη εμπνέεται από τα graffiti των σύγχρονων πόλεων και την εξοικειώνει μετασχηματίζοντας την.

Αξιοποιώντας την μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης και Βιβλιοθήκης, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, έχει ήδη μέσα από την ενότητα «Τέχνη στην πόλη - Τέχνη για την πόλη», παρουσιάσει έργα την μόνιμης συλλογής μέσω των υπαίθριων εκθέσεων, στις ενότητες Χριστούγεννα 2020 και Καρναβάλι 2021,  επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο  την διάχυση της τέχνης στο δημόσιο χώρο και την καθημερινή ζωή.

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας ευχαριστεί σε ανακοίνωση του την κ. Παράσχη  για την ευγενή παραχώρηση της δημιουργίας της  ως εικαστικό μέρος  της κεντρικής αφίσας του θεσμού.

Ξεκίνημα με «Άρμα Θέσπιδος» και Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Οι φετινές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας ξεκινούν στις 24 Ιουνίου 2021 με το έργο «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων» από το «Άρμα Θέσπιδος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο. Η παράσταση στηρίζεται στα κείμενα του Διονύσιου Σολωμού: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «'Ύμνος  στην Ελευθερία», καθώς και στα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού Σπυρομήλιου. Η παράσταση θα ανέβει στις 24 και 25 Ιουνίου στις 9 το βράδυ.

Η παράσταση, «Ελευθερία. Ο Ύμνος των Ελλήνων», είναι μια παράσταση επικού θεάτρου καθώς βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η δραματική επεξεργασία και η σκηνοθεσία του έργου  στοχεύουν σε μια διαυγή αναπαράσταση των γεγονότων, με  μια πλήρη ψυχοσωματική συμμετοχή των ηθοποιών.  Στο έργο υπάρχουν χαρακτήρες  που, όπως και στα πραγματικά γεγονότα, ο κάθε άνθρωπος, έτσι και ο κάθε χαρακτήρας, δοκιμάζεται διαφορετικά από την σκληρή πραγματικότητα αλλά όλοι στο τέλος καταλήγουν στην πιο  γενναία πράξη.

Πέντε ηθοποιοί επί σκηνής ζωντανεύουν τις μεγάλες στιγμές της δεύτερης πολιορκίας  του Μεσολογγίου. Βασισμένοι στην συνταρακτική περιγραφή των γεγονότων από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Σπύρου Μήλιου (Σπυρομήλιου) που έζησε  την πολιορκία μέσα από τα τείχη, οι ηθοποιοί της παράστασης αφηγούνται και αναπαριστούν όλη την  ένδοξη και ηρωική αντίσταση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου  μέχρι τον αποκλεισμό του από το οθωμανικό στόλο.

Στις 5 Ιουλίου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσει στο Κάστρο του Ρίου την Οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Σε μια Αθήνα στον απόηχο των Βαλκανικών Πολέμων και στη δίνη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, μια σειρά από διασκεδαστικές παρεξηγήσεις προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίο, όμως, εκείνη δεν θυμάται οπτικά. Ο Χαρμίδης επισκέπτεται τη Βιβίκα στο σπίτι όπου μένει με τον σύζυγό της και στο οποίο φιλοξενεί, συμπτωματικά, τη φίλη της, Κική…

Ο Γιώργος Αραβίδης θα διευθύνει την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture