Back to Top
#TAGS Νάσος Νασόπουλος Πανελλήνιες 2021 Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οικολογική Κίνηση Πάτρας: Θετικό παράδειγμα συνεργασίας η παρέμβαση στο Πλατανόδασος Προαστίου

Οικολογική Κίνηση Πάτρας: Θετικό παράδει...

Για την προστασία της μικρής υγροτοπικής περιοχής στη νότια παρόχθια έκταση των εκβολών του Χάραδρου που αποτελεί χώρο αναπαραγωγής αμφιβίων

Η περίφραξη και προστασία από το Δήμο Πατρέων της μικρής υγροτοπικής περιοχής στη νότια παρόχθια έκταση των εκβολών του Χάραδρου που αποτελεί χώρο αναπαραγωγής αμφιβίων, εντός του Πλατανόδασους Προαστείου, αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό παράδειγμα των αποτελεσμάτων της συνεργασίας, οικολογικών οργανώσεων, Δημοτικής αρχής και κατοίκων της περιοχής.

Μετά από επίμονες προσπάθειες μελών της ΟΙΚΙΠΑ – Οικολογική Κίνηση Πάτρας και ιδιαίτερα του Κυριάκου Γαλάνη, καταφέραμε να πείσουμε τη Δημοτική αρχή, ώστε ένα ελάχιστο τμήμα (50x10μ. περίπου) του Πλατανόδασους Προαστείου, να προστατευθεί σαν κόρη οφθαλμού και να διατηρηθεί απαλλαγμένο από την κυκλοφορία οχημάτων, αναφέρει ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και προσθέτει τα εξής:

Και αυτό προκειμένου να υπάρξει η ελαχιστότατη απαιτούμενη περιοχή αναπαραγωγής αμφιβίων στην περιοχή με το γνωστό στους Πατρινούς τοπωνύμιο "Δάφνες".

Η επιτυχής κατάληξη της 2μηνης και πλέον προσπάθειας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την  κατανόηση της πλειοψηφίας των κατοίκων και επισκεπτών/ χρηστών της παραλίας και του Πλατανόδασους, του ίδιου του Δήμαρχου Κώστα Πελετίδη και ιδιαιτέρως του Αντιδήμαρχου Χρήστου Κορδά αλλά βεβαίως και ευαισθητοποιημένων εργαζομένων του Δήμου  τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Σε καθημερινή σχεδόν βάση και όσο διαρκούσε η αναπαραγωγική δραστηριότητα των αμφιβίων, φροντίζαμε ακόμη και για την πληρότητα με νερό των υδατοσυλλογών της περιοχής αλλά και για την ενημέρωση των συνεργείων του Δήμου, ώστε οι παρεμβάσεις τους να μην προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στους μικρούς φυσικούς και τεχνητούς υγροτόπους, φράζοντας στην αρχή με αυτοσχέδια μέσα την ευαίσθητη περιοχή προκειμένου να μην κυκλοφορούν οχήματα.

Η τοποθέτηση απ’ τη Δημοτική αρχή της μόνιμης ξύλινης καλαίσθητης περίφραξης στο χώρο αυτό, μας γεμίζει με ικανοποίηση και αναβαθμίζει σημαντικά την περιοχή του Πλατανόδασους αφού καταφέρνει να συνδυάσει την αναψυχή των συμπολιτών μας με την προστασία της εκεί πανίδας.

Ελπίζουμε κι αναμένουμε παρόμοια ανταπόκριση για την μόνιμη διακοπή της πρόσβασης οχημάτων και στην βόρεια πλευρά της εκβολής του ποταμού, στην παραλία του Καστελόκαμπου, ώστε να προστατευθεί στο διηνεκές και το εκεί μικρής έκτασης ενδιαίτημα-«μαιευτήριο»-των αμφιβίων από την έτσι κι αλλιώς παράνομη διέλευση παντός τύπου οχημάτων που κατευθύνονται στην παραλία.

Να σημειώσουμε πως τα αμφίβια είναι τα σπονδυλωτά που εξαφανίζονται με τον ταχύτερο ρυθμό λόγω καταστροφής των βιοτόπων τους από τον άνθρωπο. Οι υπηρετούντες στους κρατικούς κι αυτοδιοικητικούς θεσμούς οφείλουν να παραβλέπουν κάποιους που απερίσκεπτα κι εγωιστικά επιμένουν «Να καθαριστεί το Πλατανόδασος για να εξαφανιστούν τα κουνούπια και να μην μας φαν τα φίδια»  και να προχωρούν σε ήπιες παρεμβάσεις σε υγροτοπικά και ποτάμια οικοσυστήματα και πάντα μετά από ενδελεχείς και αξιόπιστες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αναμένουμε από τη δημοτική αρχή με το ίδιο πνεύμα και διάθεση συνεργασίας, να φροντίσει και για την αποκατάσταση της υγροτοπικής περιοχής που αυθαίρετα ισοπέδωσε, μπροστά από το πάρκινγκ της Πλαζ, σύμφωνα με τις υποδείξεις και της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΔΕ που πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή, αναφέρει τέλος η Οικολογική Κίνηση Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις