Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Απόψε στο ναό Αγ. Νικολάου Πατρών ιερά αγρυπνία

Απόψε στο ναό Αγ. Νικολάου Πατρών ιερά αγρυπνία

Για τον Άγιο Νεομάρτυρα Κωνσταντίνο τον εξ Αγαρηνών, τη μνήμη του οποίου τιμά η εκκλησία μας στις 2 Ιουνίου

Τον Άγιο Νεομάρτυρα Κωνσταντίνο τον εξ Αγαρηνών που μαρτύρησε στις 2 Ιουνίου 1819 δια απαγχονισμού από τους Τούρκους, τιμά η εκκλησία μας την Τετάρτη 2 Ιουνίου και απόψε Τρίτη, παραμονή της εορτής στις 20.30 θα τελεστεί ιερά αγρυπνία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πατρών έως περίπου τα μεσάνυχτα.

Ο Άγιος Νεομάρτυρας Κωνσταντίνος εξ Αγαρηνών καταγόταν από το χωριό Ψιλομέτωπο της Μυτιλήνης από γονείς Μουσουλμάνους και απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη. Όπως γράφει η Wikipedia, σε ηλικία δεκαπέντε ετών τον Κωνσταντίνο τον δηλητηρίασε μια Τουρκάλα και έμεινε τυφλός και κατάκοιτος επί τρία έτη. Θεραπεύτηκε όμως, όταν πλύθηκε σε ένα αγίασμα, όπως μια Χριστιανή πρότεινε στη μητέρα του. Κατόπιν πήγε στη Σμύρνη, για να εργαστεί σε ένα οπωροπωλείο. Συχνά, λόγω του επαγγέλματός του, πήγαινε στη Μητρόπολη, όπου παρακολουθούσε ωφέλιμες συζητήσεις και χριστιανικά αναγνώσματα.

Έτσι άναψε στην καρδιά του η επιθυμία να γίνει Χριστιανός. Πήγε στο Άγιον Όρος και εκμυστηρεύτηκε το σχέδιο του σε μοναχούς, οι οποίοι όμως τον παρέπεμψαν στον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε', εξόριστο τότε στη Μονή Ιβήρων. Με την καθοδήγηση του Πατριάρχη, αφού ετοιμάστηκε στη Σκήτη των Καυσοκαλυβίων, βαπτίστηκε.

Στη συνέχεια μετέβη στη Μαγνησία της Μ. Ασίας για να μεταστρέψει και τα άλλα αδέλφια του. Περνώντας από το Αϊβαλί, αναγνωρίστηκε από έναν Τούρκο, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον αγά. Ομολόγησε ότι ήταν τουρκικής καταγωγής και είχε βαπτιστεί χριστιανός. Τότε τον μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου αφού τον βασάνισαν στη συνέχεια, τον απαγχόνισαν στις 2 Ιουνίου 1819.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις