Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Πατρινή Χριστίνα Γιούρτη μοιράζεται στο thebest την ιστορία της: Δεν είπα ποτέ «γιατί σ' εμένα»

Φωτογραφίες: Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Φωτογραφίες: Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Την συναντήσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Είναι από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες κατάματα και με ένα πλατύ χαμόγελο. Στα 31 της έμαθε ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ λίγο αργότερα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Πρόσφατα  η οικογένεια της πάλεψε με τον κορωνοϊό βιώνοντας μάλιστα και μία τραγική απώλεια.

Παρόλα αυτά η Πατρινή Χριστίνα Γιούρτη, που πολλοί ίσως γνωρίζουν από τις ραδιοφωνικές της εκπομπές, με αισιοδοξία και όρεξη, χαίρεται την κάθε στιγμή. «Σημασία έχει να ζήσουμε πριν πεθάνουμε» λέει. Δεν είναι από τους ανθρώπους που αναρωτιούνται «γιατί σε μένα» μπροστά σε μία αναποδιά ενώ οι περιπέτειες που έχει περάσει την έμαθαν πολλά. «Όταν βλέπω έναν άνθρωπο που σφύζει από υγεία, λέω "τι ωραίο πράγμα να είσαι υγιής"». Δεν το ζηλεύω, το χαίρομαι. Νιώθω καλά και έμαθα ότι κάθε μέρα, πρέπει να την ζεις...» αναφέρει χωρίς να αποχωριστεί το χαμόγελο της. 

Την συναντήσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, μέσω της Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δ.Ελλάδας και μοιράστηκε τη δική της ιστορία, μιλώντας στο thebest.gr…

Δεν είπα ποτέ «Γιατί σ' εμένα». Μου κλήρωσε. Και σε εμένα. Έτσι το δέχθηκα...

Πότε και πώς μπήκε η σκλήρυνση κατά πλάκας στη ζωή σου;

Ήταν το 2002 και ήμουν 31 χρονών. Μετά από έναν έντονο πονοκέφαλο, αισθάνθηκα ότι η δεξιά  πλευρά του προσώπου μου έχει αρχίσει και ανεβαίνει, να πηγαίνει προς τα πάνω. Όλοι το χαρακτήρισαν ως ψύξη. «Δεν είναι ανάγκη να χαμογελάς συνέχεια, κόφτο» μου έλεγαν.

Αυτό όμως ήταν ένα σύμπτωμα πάνω στο οποίο ένας γιατρός θα έπρεπε να σταθεί περισσότερο. Παλιότερα, ενώ κάποια στιγμή δεν έβλεπα καλά, θεώρησα ότι έβλεπα διπλά επειδή είχε καύσωνα κι ήμουν κουρασμένη. Όλα τα συμπτώματα που μου εμφανίζονταν κατά καιρούς, τα απέδιδα σε κούραση κι έλεγα ότι απλώς πρέπει να χαλαρώσω τους ρυθμούς της δουλειάς. Υπήρξε ένας γιατρός όμως στο νοσοκομείο που δεν είδε ψύξη και είπε ότι πρέπει να νοσηλευτώ για να ξεκαθαριστεί τι είναι αυτό που συνέβαινε. Ήξερε βέβαια τι είναι, εκκρεμούσε όμως να γίνει μία μαγνητική και μία σειρά εξετάσεων που δεν γνώριζα και τελικά βρέθηκα απέναντι τους.

Πήγα όρθια, με μια λοξή αίσθηση στο δεξί μέρος του προσώπου, πάρεση προσωπικού λέγεται, και πολλές φορές μένει, δεν το ξεπερνάς. Με φαρμακολογία και κορτιζόνη, πέρασε μετά από τρεις μήνες. Ωστόσο μέσα στο νοσοκομείο ήρθε μία ανημποριά. Ενώ είχα κάνει παρακέντηση, θεώρησα ότι μπορούσα να  βοηθάω άλλους ασθενείς που δεν είχαν συνοδεία. Στο τέλος δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι, κοιμόμουν κάθε μισή ώρα.

Μετά ήρθε η διάγνωση… Πώς την αντιμετώπισες;

Έμεινα 22 μέρες στο νοσοκομείο και η κάθε μία είχε κάτι καινούργιο που έδειχνε ότι αυτή είναι η διάγνωση. Μου το ανακοίνωσε ο κ. Ελούλ. Δεν είπα ποτέ «Γιατί σ' εμένα». Μου κλήρωσε. Και σε εμένα. Έτσι το δέχθηκα. Πολλές φορές ακούω πράγματα για εμένα, σαν να μην είναι για εμένα. Είναι κάτι μαγικό. Δεν μου άρεσε γιατί φοβόμουν το ανήμπορο.

Έχουν περάσει 19 χρόνια και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί δεν μου έχει συμβεί κάτι που να με κάνει ανήμπορη. Αντιθέτως έχω καταφέρει να βοηθήσω δικούς μου ανθρώπους που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.

Πώς αντέδρασε στο άκουσμα της  είδησης η οικογένεια σου;

Η αδελφή μου κλονίστηκε, είμαστε πολύ δεμένες. Στη μητέρα μου, είπα ότι έχω υπερκόπωση και γι΄αυτό είμαι στο νοσοκομείο. Δεν της είπαμε τι συνέβαινε, ήθελα να την προστατέψω.

Κάποια στιγμή άκουσα την ερώτηση, «είναι κολλητικό;». Μου το είπε κάποιος στο μαγαζί που εργαζόμουν, με κοίταξε με λύπηση και άρχισα να σκέφτομαι πως αν είχα κάποιο κινητικό πρόβλημα, θα έβαζε τα κλάματα...

Ήσουν και πολύ νέα όταν εμφανίστηκε η ασθένεια…

Συμβαίνει σε μία παραγωγική ηλικία να μάθεις ένα τέτοιο νέο. Μπορεί να έχεις αποφασίσει να κάνεις πράγματα στη ζωή σου, να παντρευτείς, να κάνεις οικογένεια. Ήταν ένα σοκ γιατί είχα βάλει τη ζωή μου σε μία τάξη. Βρισκόμουν σε μία σχέση που σκεφτόμουν ότι μπορούσε να προχωρήσει. Είχαν ησυχάσεi όλα, όμως πάντα παρεμβάλλεται η ζωή.

Ανατράπηκε η ζωή σου μετά την ασθένεια;

Έγιναν ανατροπές και από εμένα και από ανθρώπους δίπλα μου. Η σχέση που είχα ίσως δεν ήταν να μείνει ποτέ. Έχω πολύ καλούς φίλους και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για εμένα.  Εργαζόμουν σε κεντρικό καφέ για 8,5 χρόνια και μέσα σε κόσμο. Υπερκινητικά και κουραστικά πράγματα. Ταυτόχρονα ασχολούμουν και με το ραδιόφωνο, ήμουν σε διάφορους σταθμούς. Δεν άφησα τίποτα. Έκανα μόνο ένα διάλλειμα γιατί δεν ήθελα να κυκλοφορώ σαν «κουασιμόδος».

Από εκεί και πέρα, η φαρμακευτική αγωγή με έκανε να νιώθω ανήμπορη. Στην πορεία των χρόνων έκανα τις δικές μου «ατασθαλίες», συμβαίνει καμιά φορά όταν έχεις ένα χρόνιο πρόβλημα να μην ακολουθείς ακριβώς την αγωγή σου. Το πέρασα κι εγώ. Ήμουν τυχερή. Αισθάνομαι ότι κάτι με φυλάει.

Μιλούσες για την ασθένεια;

Ναι. Μιλούσα σε κάποιους. Κάποια στιγμή άκουσα την ερώτηση, «είναι κολλητικό;». Μου το είπε κάποιος στο μαγαζί που εργαζόμουν, με κοίταξε με λύπηση και άρχισα να σκέφτομαι πως αν είχα κάποιο κινητικό πρόβλημα, θα έβαζε τα κλάματα.

Αν προέκυπτε ένα κινητικό πρόβλημα, πώς θα το αντιμετώπιζες;

Εκείνο το διάστημα, θα με πείραζε πολύ. Δεν ήθελα ποτέ να εξαρτώμαι από άλλους και να ζητάω βοήθεια για απλά καθημερινά πράγματα που τα βαριέσαι αλλά όταν σου λείψουν τα εκτιμάς.

Όταν βλέπω έναν άνθρωπο που σφύζει από υγεία, λέω «τι ωραίο πράγμα να είσαι υγιής». Δεν το ζηλεύω, το χαίρομαι. Νιώθω καλά και έμαθα ότι κάθε μέρα, πρέπει να την ζεις...

Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση σε σχέση με την σκλήρυνση κατά πλάκας;

Νομίζω ότι με το πέρασμα των χρόνων έχει αλλάξει κάτι. Γνωρίζει ο κόσμος ότι δεν γίνεσαι απαραίτητα ανάπηρος εξαιτίας της ασθένειας. Όμως αυτή η ασθένεια δηλώνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Με βλέπεις χαρούμενη, χαμογελαστή, αλλά σήμερα σηκώθηκα με ένα μούδιασμα. Συνεχίζεις όμως, κάνεις πράγματα. Ένας πονοκέφαλος που έρχεται και φεύγει σου δείχνει ότι πρέπει να χαλαρώσεις. Αν τα φάρμακα είναι το 35% για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το υπόλοιπο είναι, η ψυχολογία μου.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία; Υπάρχουν πράγματα που άλλαξαν στον τρόπο της σκέψης σου;

Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό, σε όλα τα πράγματα. Προσπαθώ να μην στρεσάρομαι. Ένα βασικό που κατάλαβα είναι ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι για τα ίδια πράγματα. Για παράδειγμα, αν εγώ δεν έχω κάνει οικογένεια, αφού υπήρχαν οι προϋποθέσεις και τελικά για κάποιο λόγο εξαφανίστηκαν, σημαίνει ότι δεν έπρεπε να κάνω.

Μετά κλήθηκες να αντιμετωπίσεις άλλη μία περιπέτεια υγείας…

Το 2017, έκανα εξετάσεις και διαγνώστηκα με καρκίνο, στο στήθος και στους λεμφαδένες. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχεις ένα αυτοάνοσο νόσημα, δε θα εμφανιστεί και κάτι άλλο. Εκεί είπα ότι εγώ δεν σεβάστηκα τον εαυτό μου, ότι κάτι δεν έκανα καλά. Άφησα πίσω εξετάσεις που έπρεπε να γίνουν. Υπήρχε ένα έντονο στρες λόγω αναδουλειάς που με άφησε εκτεθειμένη. Δεν με πρόσεξα πολύ, δεν με αγάπησα. Αυτό ήταν το μάθημα. «Πρέπει να με αγαπήσω και να με φροντίσω». Είμαι δοτικός άνθρωπος και αν έβλεπα  ότι δικοί μου χρειάζονται βοήθεια, με άφηνα πίσω. Έπρεπε να κάνω τις εξετάσεις που κάνει κάθε γυναίκα, κάθε χρόνο, δεν τις έκανα. Είχα καθυστερήσει δύο χρόνια.

Αισθάνθηκες ότι σε αδίκησε η ζωή;

Όχι. Είπα, «μέχρι εδώ ήταν». Το είπα στη χειρουργό μου και μου απάντησε αυτό που ήθελα να ακούσω, «Κόψε τις ανοησίες, αυτά τα λένε οι σκληρυντικοί». Δεν το πίστευα αυτό που είπα 100%. ‘Ήθελα να ακούσω την απάντηση που πήρα. Από εκεί και πέρα, άκουσα και τι θα ακολουθούσε.

Τρόμαξες;

Όχι. Και ούτε τότε είπα κάτι στη μητέρα μου. Είπα ότι θα πήγαινα να δουλέψω σε κάποιο νησί. Δεν ήθελα να με βλέπουν. Δεν ένιωσα δυνατή όταν είδα ότι έλειπαν τα μαλλιά μου. Τραβούσα όμως φωτογραφίες, κρατούσα ένα κομμάτι, γιατί δεν ήθελα να ξεχαστώ. Είναι σημαντικό, να θυμάμαι να μην ξεχάσω. 

Όταν βλέπω έναν άνθρωπο που σφύζει από υγεία, λέω «τι ωραίο πράγμα να είσαι υγιής». Δεν το ζηλεύω, το χαίρομαι. Νιώθω καλά και έμαθα ότι κάθε μέρα, πρέπει να την ζεις. Όταν προγραμματίζω κάτι, δεν γίνεται ποτέ. Δεν είναι κατάρα. Στον περισσότερο κόσμο συμβαίνει.

Σημασία έχει να ζήσουμε πριν πεθάνουμε...

Όταν ήρθε η πανδημία, τι σκέφτηκες;

Πρόσεχα και για εμένα και για τους δικούς μου. Δεν πίστευα ότι θα κολλήσω. Τελικά 20 Φεβρουαρίου βρέθηκα θετική στον κορωνοϊό. Πρώτος νόσησε ο γαμπρός μου, μετά η αδελφή μου.

Για την αδελφή μου φοβήθηκα, γιατί είναι διαβητική κι έφυγε από το σπίτι με ασθενοφόρο, με χαμηλό οξυγόνο. Ο γαμπρός μου ήταν ήδη διασωληνωμένος. Είχα τη φροντίδα της μαμάς μου την οποία κόλλησα εγώ. Όσο περνούσαν οι μέρες δεν είχα γεύση, είχα φοβερό πονοκέφαλο. Δεν μπορούσα να σταθώ, να φροντίσω την μητέρα μου. Έκανα σκέψεις άσχημες. Δεν έχω κλάψει ποτέ περισσότερο στη ζωή μου.  Οι τρεις μας τα καταφέραμε, αλλά χάσαμε τον γαμπρό μου. Πάλεψε 1,5 μήνα αλλά δεν τα κατάφερε. Στεναχωριέμαι που πρέπει κάποιοι να συναντηθούν με τον ιό για να τον πιστέψουν. Όποιος λέει ότι δεν υπάρχει, υπάρχει.

Τι περιμένεις από εδώ και πέρα;

Να κάνω το εμβόλιο, να επισκεφθώ την ανιψιά μου στην Γερμανία, να κάνω ταξίδια, να δημιουργήσω αναμνήσεις. Πάντα κοιτάζω να βρω κέρδος από το χάσιμο. Δεν είναι ανάγκη να γκρινιάζεις για αυτό που σου συνέβη. Κάθε μέρα που ζεις, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Θυμάμαι μία Δευτέρα, πριν ένα χρόνο, είπα καλή εβδομάδα στην αδελφή μου και χωριστήκαμε. Μετά από δέκα λεπτά κάποιος παραβίασε ένα στοπ και βρέθηκα με σπασμένο ισχίο.  Εγώ σκέφτηκα ότι κέρδισα την «καλή εβδομάδα» γιατί δεν έπαθα κάτι χειρότερο.

Να είμαστε θετικοί, σε απλά πράγματα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μην παρκάρουν στις θέσεις ΑμεΑ, να δίνουν προτεραιότητα στον άνθρωπο που περπατά με μπαστούνι, να μην είναι νευρικοί. Κι αν κάποιος «κόλλησε» στο φανάρι, δεν πειράζει,  είναι επειδή ίσως ταξίδεψε λίγο το μυαλό του. Σημασία έχει να ζήσουμε πριν πεθάνουμε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Π.Σ. είναι η ετήσια εκστρατεία του Κινήματος των Ανθρώπων που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση και για τη στήριξη και τη σύνδεση των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με αυτήν παγκοσμίως. Είναι μια μέρα για να γιορτάσουμε την παγκόσμια αλληλεγγύη και την ελπίδα για το μέλλον.

Το 2009, η Διεθνής Ομοσπονδία Πολλαπλής Σκλήρυνσης – Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) και τα μέλη της, ξεκίνησαν την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα MS.

Το 2021 εορτάζεται για δέκατη τρίτη φορά σε όλο τον κόσμο και θα κάνει και πάλι έκκληση για υποστήριξη για 2,5 εκατ. ανθρώπους σ’ όλον κόσμο που πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας-Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Από ΣΚΠ-Π.Σ. νοσεί μισό εκατομμύριο στην Ε.Ε., ενώ στη χώρα μας η ΠΣ εκτιμάται ότι έχει πλήξει τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδες άτομα. Γεωγραφικά, η συχνότητα της πάθησης φαίνεται να αυξάνεται όσο απομακρυνόμαστε από τον Ισημερινό.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Π.Σ. σηματοδοτείται επίσημα στις 30 Μαΐου.

Εκδηλώσεις και καμπάνιες πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Συγκεντρώνει την παγκόσμια κοινότητα των κρατών μελών για να μοιραστούν ιστορίες, να ευαισθητοποιήσουν και να κάνουν εκστρατεία με και για όλους που έχουν προσβληθεί από Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η φετινή εκστρατεία έχει να κάνει με την οικοδόμηση σύνδεσης κοινότητας, αυτο-σύνδεσης και συνδέσεων με ποιοτική φροντίδα.

Το σύνθημα της καμπάνιας είναι “I Connect, We Connect” και η ετικέτα #MSConnections και έχει να κάνει με την οικοδόμηση της κοινοτικής σύνδεσης, της αυτο-σύνδεσης και τις συνδέσεις για ποιοτική φροντίδα.
Αυτή η εκστρατεία, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με μέλη του παγκόσμιου κινήματος MSIF, θα προκαλέσει να εξαλειφθούν κοινωνικά εμπόδια που αφήνουν τα άτομα με ΠΣ, να αισθάνονται μοναχικά και κοινωνικά απομονωμένα.

Είναι μια ευκαιρία να υποστηρίξουμε καλύτερες υπηρεσίες, να επιβραβεύσουμε τα δίκτυα υποστήριξης και να υπερασπιστούμε την αυτο-φροντίδα.

Το MS Connections είναι ευέλικτο για άτομα και οργανισμούς να επιτύχουν μια ποικιλία στόχων, όπως:

Κατάργηση στα προκλητικά κοινωνικά εμπόδια και το στίγμα που δημιουργούν στα άτομα που πλήττονται από ΠΣ να αισθάνονται μοναχικά και απομονωμένα,
Χτίζοντας κοινότητες που υποστηρίζουν και καλλιεργούν άτομα που πάσχουν από ΠΣ,
Προώθηση της αυτο-φροντίδας και της υγιούς διαβίωσης με ΠΣ,
Διεκδίκηση λήψης αποφάσεων για καλύτερες υπηρεσίες και αποτελεσματική θεραπεία για άτομα με ΠΣ.
Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την ΠΣ στις 30 Μαΐου 2021, να ενημερώσουμε την κοινότητα για το Σωματείο με την επωνυμία «Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, Δυτικής Ελλάδας» (ΕΕΑΣΚΠ), που υφίσταται από το 1992 στην πόλη της Πάτρας και καλύπτει γεωγραφικά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και για τη νόσο ΣΚΠ-ΠΣ.

  • Τι είναι η ΣΚΠ-ΠΣ;

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μία από τις πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές και αιτία αναπηρίας σε νεαρούς ενήλικες.

Υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι με ΠΣ σε όλο τον κόσμο. Είναι πιθανό ότι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι παραμένουν αδιάγνωστοι και πολλές ζωές επηρεάζονται έμμεσα, μέσω φροντίδας για κάποιον με ΣΚΠ-ΠΣ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ΠΣ διαγιγνώσκονται μεταξύ των ηλικιών 22 και 31, με πολύ περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες με ποσοστό 70% προς 30% περίπου.

Η αιτία της ΠΣ δεν είναι ακόμη γνωστή και ακόμη δεν υπάρχει ιάσιμη θεραπεία, αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν μερικές μορφές της ΣΚΠ και υπάρχουν επίσης πολλές φαρμακευτικές και εναλλακτικές θεραπείες για τη διαχείριση και βελτίωση των συμπτωμάτων.

Η σοβαρότητα της πορείας της ΠΣ, καθώς και τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλουν μεταξύ των ατόμων που πάσχουν. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αστάθεια, προβλήματα ισορροπίας, ζάλη, τρέμουλο, διαταραχές όρασης, κατάθλιψη, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ορθοκυστικά προβλήματα, πόνος, φαγούρα, υποπαλαισθησία, υπαισθησία, δυσκαταποσία, δυσαρθρία, αδυναμία ή ανικανότητα ενός ή και των δύο άκρων, προβλήματα μνήμης-συγκέντρωσης κ.ά.

Κρίσιμη στην αντιμετώπιση της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας.

Για μερικούς ανθρώπους, η Π.Σ. χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης (που σημαίνει ότι η κατάσταση του πάσχοντα είναι καλύτερη για λίγο καιρό, αλλά σε άλλη περίοδο να μην είναι λόγω υποτροπής), ενώ για άλλους έχει ένα προοδευτικό σχέδιο (που σημαίνει ότι η κατάσταση του πάσχοντα συνεχώς επιδεινώνεται με το χρόνο). Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται και να φαίνονται υγιείς για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ άλλοι μπορεί να είναι εξασθενημένα σοβαρά πολύ γρήγορα.
Η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, οσφυονωτιαία παρακέντηση, εξετάσεις προκλητών δυναμικών όρασης και ακοής, μυελογραφία και φυσικά νευρολογική εξέταση.

Η ΠΣ κάνει τη ζωή απρόβλεπτη για τον καθένα.

Η ΠΣ δεν είναι μεταδοτική, ούτε κληρονομική ασθένεια, ούτε θανατηφόρος μα ούτε και ψυχική διαταραχή.

Οι Άνθρωποι με ΣΚΠ θα πρέπει να μεταγγίζονται συνεχώς με Δύναμη Ψυχής και να αντιμετωπίζουν τη νέα κατάσταση με ρεαλισμό και ευελιξία.

Μήνυμα της ΕΕΑΣΚΠ 

Στην ΕΕΑΣΚΠ έχουμε την πρόθεση και τη διάθεση να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε όπου μας χρειαστούν τα ΑμΣΚΠ και η οικογένειά τους.
Σκοποί μας είναι η έγκριτη ενημέρωση για την ΣΚΠ-ΠΣ, η διάδοση πνεύματος αλληλεγγύης, η συμπαράσταση με την παροχή ηθικής και υλικής υποστήριξης και η ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μελών, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Συνεργαζόμαστε με ειδικούς γιατρούς καθώς και με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και φυσιοθεραπευτές για παροχή υπηρεσιών στα μέλη μας καθώς και επιστημονικής στήριξης του σωματείου μας.
Ενημερώνουμε τους πάσχοντες για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.
Διοργανώνουμε ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για επιστημονική-ιατρική ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, μεθόδων και επιστημονικών μελετών.
Αναπτύσσουμε εθελοντικές Ομάδες Στήριξης που πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις σε όσους χρήζουν παροδική ή μόνιμη φροντίδα.
Λειτουργούμε ομάδα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης που παρέχει ψυχολογική και ευρύτερη στήριξη σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο στα μέλη μας, υπό την εποπτεία ψυχιάτρου και ομάδας ειδικών.
Διοργανώνουμε Εκδηλώσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας προωθώντας τους στόχους του σωματείου μας.
Κάνουμε Διαβήματα σε Υπηρεσίες και Φορείς της Πολιτείας για την προάσπιση και διεκδίκηση των ηθικών και υλικών συμφερόντων των ΑμΣΚΠ.
Αν θέλει να έρθει κάποιος στην ΕΕΑΣΚΠ, είτε γιατί πάσχει από ΣΚΠ-ΠΣ, είτε κάποιος συγγενής ή φίλος του βιώνει τη νόσο ή αν θέλει να στηρίξει την προσπάθεια μας, ή αν ακόμα θέλει να ενημερώνεται σωστά και υπεύθυνα γύρω από τη ΣΚΠ-ΠΣ, τότε τον περιμένουμε, γιατί όλοι μαζί «ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ» και να μην ξεχνά: για οτιδήποτε χρειάζεται

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ-ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΑΣΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ WORLD MS DAY 2021

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης (WORLD MS DAY 2021), το Σωματείο «Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα», συμμετέχει στην Παγκόσμια κινητοποίηση με τις εξής δράσεις:
Θα καλλιεργήσουμε το κλίμα διαδικτυακής συμμετοχής και θα ενημερώσουμε για τον αντίκτυπο της ΠΣ στη ζωή μας, ευαισθητοποιώντας αλλά και απαιτώντας το σεβασμό στις διεκδικήσεις κοινωνικών παροχών και εξασφάλισης της αξιοπρεπούς διαβίωσής μας.

Την Κυριακή 30 Μαΐου 2021–Παγκόσμια Ημέρα ΠΣ, θα είμαστε στην Πάτρα στην Πλατεία Γεωργίου από τις 8:00 μ.μ. έως τις 10:00μ.μ., μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το οποίο θα φωταγωγηθεί με τα χρώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων. Όσοι όσες επιθυμείτε, μπορείτε να συμμετάσχετε λαμβάνοντας υπόψη τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Επίσης θα φωταγωγηθούν τα κτήρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 
Η Ημέρα θα αποτελέσει αφορμή για να ασκηθούν και πάλι πιέσεις στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, ώστε να γίνουν θετικές αλλαγές για τα άτομα που επηρεάζονται από την ΠΣ και
Θα αποσταλούν στην Πολιτεία και τους αρμόδιους Υπουργούς, επιστολές με τις χρόνιες διεκδικήσεις των ΑμΣΚΠ.
Τη Δευτέρα 31 Μαΐου ώρα 18:00 θα υλοποιηθεί διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με διακεκριμένους ομιλητές, η οποία θα μεταδοθεί ελεύθερα και από τα κοινωνικά δίκτυα.
Οι εκδηλώσεις τελούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Δήμου Πατρέων και της ΠΟΜΑμεΑ Δ. Ε. & Ν.Ι.Ν.
Η Ημερίδα υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Φαρμaκευτικής Εταιρίας «Γένεσις Φάρμα» και της εταιρίας Αναστάσιος Μαυρογένης Α.Ε. – Coloplast.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις