Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Συγκλονισμένη" η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από την εικόνα του αντιφρονούντoς Ρόμαν Προτασέβιτς

"Συγκλονισμένη" η Καγκελάριος ...

Επανέλαβε το αίτημα για απελευθέρωσή του

«Συγκλονισμένη» και «ανήσυχη» από την εικόνα του αντιφρονούντος Ρόμαν Προτασέβιτς σε βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και επανέλαβε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις λευκορωσικές αρχές για άμεση απελευθέρωση τόσο του ιδίου όσο και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα. Εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τον ενδεχόμενο ρόλο του Κρεμλίνου στην υπόθεση της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Η κυρία Μέρκελ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε και πάλι «απαράδεκτη» και «άνευ προηγουμένου» τη συμπεριφορά των λευκορωσικών αρχών, καθώς, όπως επισήμανε, με την αναγκαστική προσγείωση που επέβαλαν έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών και οδήγησαν στη σύλληψη του Ρόμαν Προτασέβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα. Τόνισε μάλιστα ότι το θέμα της ασφάλειας της πτήσης θα ετίθετο ακόμη και αν δεν είχαν ακολουθήσει οι συλλήψεις. Για αυτό, πρόσθεσε, ζητήσαμε από τον ICAO να ερευνήσει επειγόντως το ζήτημα και από τους υπουργούς Εξωτερικών των «27» να προσθέσουν κι άλλα πρόσωπα στους καταλόγους με τις κυρώσεις και να αποφασίσουν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις και την απαγόρευση της εισόδου της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρίας στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Αντίστοιχα, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες δεν θα εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον ενδεχόμενο ρόλο του Κρεμλίνου στην υπόθεση του Ρόμαν Προτασέβιτς, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε ότι δεν υπήρχαν εξακριβωμένα στοιχεία και για αυτό ακριβώς δεν υπήρξε και κάποια αξιολόγηση. «Το να διατυπώνουμε φήμες δεν έχει νόημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «είναι γνωστές οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων, αλλά δεν έχουμε αποδείξεις» για ενδεχόμενη ανάμιξη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιστατικό.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα του Ρόμαν Προτασέβιτς σε βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η κυρία Μέρκελ δήλωσε συγκλονισμένη και ανήσυχη και, σε συνδυασμό με όσα έχουν αναφέρει τόσο οι γονείς του όσο και η αρχηγός της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια περί βασανισμού του, τόνισε ότι καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα η ανάγκη απελευθέρωσής του.

Η Καγκελάριος εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον επόμενο μήνα στη Γενεύη. «Μπορούμε να διατηρούμε διαφορετικές απόψεις, αλλά και πάλι να συζητούμε. Τα θέματά μας μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα με τη συζήτηση. Η διπλωματία έχει πιθανότητες μόνο εφόσον συζητούμε μεταξύ μας», τόνισε και υπενθύμισε ότι ανάλογες συναντήσεις πραγματοποιούνταν ακόμη και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις