Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μία αποτίμηση της φετινής μετά covid 19 Eurovision - Οι φασαριόζοι Ιταλοί, η αριστοκρατική Γαλλία και η Στεφανία μας

Μία αποτίμηση της φετινής μετά covid 19 ...

Το τραγούδι της Γαλλίας "Voila" που ήρθε 2ο πραγματικά συγκίνησε και σε ανατρίχιαζε

Η πρώτη Eurovision μετά τον «πανικό» με τον covid 19 ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο 22 Μαΐου 2021 χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα και πέρασε στην ιστορία με το τραγούδι της Ιταλίας, «Zitti e buoni» της 4μελούς μπάντας Maneskin με frontman τον Damiano να κατακτά τη νίκη και να φέρνει το διαγωνισμό στην γειτονική μας Ιταλία, 31 χρόνια μετά την προηγούμενη νίκη της με τον Τότο Κουτούνιο τότε. Η συγκεκριμένη συμμετοχή αν και 4η στις βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών, σάρωσε στις ψήφους του κοινού (televoting) όπου πήρε 318 βαθμούς και με 524 σύνολο άφησε 2η την υπέροχη συμμετοχή της Γαλλίας με την Μπάρμπαρα Πραβί με το αλά Εντίθ Πιάφ κομμάτι «Voila – Ορίστε» που συγκέντρωσε 499 πόντους. Γαλλόφωνο ήταν και το εξαιρετικό κομμάτι της Ελβετίας με τον νεαρό Gjon’s tears με το «Tout l’ univers», ο οποίος την Κυριακή το βράδυ μίλησε ιδιαίτερα χαρούμενος με την 3η θέση που κατέκτησε, στο δελτίο ειδήσεων του TV5 ζωντανά από τη Ζυρίχη.

Ο Ελβετός με ρίζες από την Αλβανία παρότι πρώτευσε στις κριτικές επιτροπές με 267 βαθμούς, το κοινό του έδωσε 165 βαθμούς κατατάσσοντας τον 6ο ενώ η συμμετοχή που σίγουρα απογοητεύτηκε ήταν η Destiny της Μάλτας με το «Je me casse» που παρότι ήταν 3η στις βαθμολογίες των επιτροπών, στη ψηφοφορία του κοινού ήταν πολύ χαμηλά, μόλις 14η με 47 βαθμούς (σύνολο μάζεψε 255 βαθμούς και κατετάγη 7η).

Χαρούμενη ήταν στο τέλος η ιδιαίτερη συμμετοχή της Ουκρανίας με το φολκλόρ electropop τραγούδι της με τίτλο «Shum – Θόρυβος» που αν και 9η στις βαθμολογίες των επιτροπών, από τον κόσμο μάζεψε 267 βαθμούς και έτσι ανέβηκε στην τελική 5η θέση ενώ σταθερή ήταν η Ισλανδία με το συμπαθέστατο τραγούδι «10 years» όπου τα 2 από τα 6 μέλη του γκρουπ διαγνώστηκαν με covid 19 κι έτσι και στον τελικό είδαμε το βίντεο από την 2η πρόβα του τραγουδιού στη σκηνή του Ρότερνταμ. Πήραν την 4η θέση με σύνολο 378 βαθμούς ενώ καλά τα πήγε εν τέλει και η Λιθουανία, από τα φαβορί από πέρυσι που η Γιουροβίζιον ματαιώθηκε με τους απίθανους και πολύ ρυθμικούς The Roop με το Discotheque που αν και στις επιτροπές πήγαν μέτρια και ήταν 14οι με τις ψήφους του κόσμου (165) ανέβηκαν στους 220 βαθμούς και πήραν εν τέλει την 8η θέση. Την ίδια ανοδική πορεία χάρη στον κόσμο είχαν και οι ροκάδες Φινλανδοί Blind Channel που από 11οι αναρριχήθηκαν τελικά στην 6η θέση με σύνολο 301 βαθμούς.

Για τη χώρα μας και τη νεαρή Στεφανία Λυμπερακάκη, να πούμε πως ήταν καλύτερη από την εμφάνιση της στον Β’ Ημιτελικό της περασμένης Πέμπτης, απ’ όπου όπως δημοσιοποιήθηκε είχε προκριθεί 6η, και γενικά το καλοδουλεμένο τραγούδι μας «Last Dance» δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τις κριτικές επιτροπές (μας προτίμησαν 15 χώρες, δηλαδή λίγο πιο κάτω από τις μισές και μάλιστα εκτός από το 12άρι της Κύπρου πήραμε και το 12άρι της Γαλλίας) αλλά ούτε και από το κοινό (εδώ πήραμε 12 από Κύπρο και Γεωργία ενώ μας έδωσε και 10 η διοργανώτρια Ολλανδία κάτι που περιμέναμε μιας και η Στεφανία έχει γεννηθεί και ζει στην Ολλανδία).

Το «Last Dance» και η Στεφανία ήταν 10η στις επιτροπές και την ίδια θέση είχαμε και στο televoting και με το σύνολο των 170 βαθμών πήραμε τελικά την 10η θέση (170 συγκέντρωσε και η μπαλάντα της Victoria από τη Βουλγαρία που είχε ωστόσο μικρή απήχηση στο televoting) και έτσι η Ελλάδα, που τη δεκαετία του 2000 είχε σαφέστατα πολύ καλύτερα αποτελέσματα φτάνοντας έως και τη νίκη με την Έλενα Παπαρίζου το 2005, η οποία και εμφανίστηκε στο σπέσιαλ κομμάτι της βραδιάς «Rock the roof» τραγουδώντας το «My number one» πάνω σε μία ταράτσα του Ρότερνταμ (είδαμε ξανά και τα τέρατα, τους Lordi), μπόρεσε να επανέλθει στην πρώτη 10άδα! Είχε να γίνει αυτό από το 2013 και το «Alcohol is free» των Κόζα Μόστρα και του αείμνηστου Αγάθωνα που είχαν καταταγεί 6οι. Έκτοτε μεσολάβησαν 6 συμμετοχές μας, εκ των οποίων οι 2 δεν είχαν μπορέσει να προκριθούν στον τελικό.

Από την άλλη μας βρίσκει σύμφωνους αυτό που είπε ο σπουδαίος συνθέτης και μαέστρος Γιώργος Κατσαρός στο Β’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ που με δικό του τραγούδι, το «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» και με ερμηνεύτρια την Μαρινέλλα πρωτοπήγαμε στην Γιουροβίζιον το 1974, (η Μαρινέλλα ετοιμάζεται να συνεργαστεί με τον Μάριο Φραγκούλη, όπως διαβάσαμε στο περιοδικό Gala). Ο Γιώργος Κατσαρός είπε λοιπόν στον Δημήτρη Μειδάνη πως καλό είναι έστω ένα κουπλέ ή το ρεφρέν του τραγουδιού να είναι στα ελληνικά και να υπάρχει κάτι αναγνωρίσιμο της χώρας μας στο εκάστοτε τραγούδι που στέλνουμε. Ας θυμηθούμε το περίφημο «Die for you» που μας ξαναέβαλε στον «χάρτη» της Γιουροβίζιον το 2001 όταν και πήραμε θριαμβευτικά την 3η θέση. Το τραγούδι είχε και στίχους στα ελληνικά και είχε και ήχο από μπουζούκι.

Δεν θα πούμε περισσότερα, ήταν πράγματι μία καλοοργανωμένη Γιουροβίζιον. Ο Ολλανδός νικητής Ντάνκαν Λόρενς του 2019 δεν επετράπη καθότι διαγνώστηκε με covid 19 να είναι στην βραδιά του τελικού και να τραγουδήσει live αλλά και να δώσει το τρόπαιο στους φασαριόζους Ιταλούς που ήταν στο ξεκίνημα τους μπάντα του δρόμου, ενώ το διπλό μηδέν στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, στον συμπαθή κατά τ’ άλλα James Newman και το «Embers» γράφτηκε στην ιστορία και καλό θα είναι το BBC να ξαναδεί επιτέλους πάλι σοβαρά τη Eurovision όπως έκανε η Γαλλία και σχεδόν άγγιξε τη νίκη. Πάντως ο James Newman έλαβε στο τέλος θερμό χειροκρότημα συμπάθειας απ’ όλους μέσα στην Ahoy arena του Ρότερνταμ.

Και να μην ξεχάσουμε και τη συμμετοχή της Κύπρου με την πολύ καλή Έλενα Τσαγκρινού που υποστήριξε ένα χορευτικό κομμάτι μάλλον του συρμού και τελικά πήρε την 16η θέση. Ίσως και η Κύπρος που πλησίασε τη νίκη με την ασυναγώνιστη Ελένη Φουρέιρα το 2018, να χρειαστεί να στραφεί σε άλλο είδος συμμετοχής το 2022.

Όσο για την τηλεθέαση στην ΕΡΤ σίγουρα θα το πανηγύρισαν το 70% που έπιασε κάποια στιγμή ο διαγωνισμός που σε αριθμούς τηλεθεατών σημαίνει σχεδόν 4,5 εκατομμύρια!

Άντε και του χρόνου και ελπίζουμε χωρίς το άγχος και φόβο του covid 19.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight