Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τζάκρη: 70 εκ. ευρώ για Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Τζάκρη: 70 εκ. ευρώ για Μονάδες Διαχείρι...

"Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω ούτε για την Κερατέα, ούτε για άλλη περιοχή"

Μολονότι οι δυναμικές διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κερατέας που δεν αποδέχονται την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή τους, μονοπωλούν την επικαιρότητα, καθώς οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζονται, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων το Γραμματικό και η Φυλή στην Αττική, το σχέδιο για την κατασκευή ανάλογων χώρων προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε υλοποίηση του μεγαλύτερου και πλέον φιλόδοξου προγράμματος επενδύσεων στη διαχείριση τους, σε σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Είναι γνωστό ότι στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, παρά τις χρόνιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, από διάφορες κυβερνήσεις, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, ούτε σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες υποδομές, ούτε σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ανακύκλωσης που έχουν επιτευχθεί. Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε την ΕΕ, ύστερα από την επιβολή σειράς προστίμων για τις παράνομες χωματερές, να δώσει προθεσμία έως το τέλος του χρόνου, να δρομολογηθεί η κατασκευή των ΧΥΤΥ σε πολλές περιφέρειες.

Με αφετηρία τη δημοπράτηση του έργου ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, στη Κοζάνη, έργο προϋπολογισμού 110 εκ. € και τη δημοπράτηση, μέχρι τέλος Μαϊου, του αντίστοιχου έργου ΣΔΙΤ της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 350 εκ. €, η κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι θα προχωρήσει τον σχεδιασμό, παρά τις μεμονωμένες αντιδράσεις, που εμφανίζονται.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στην Κερατέα ούτε σ΄άλλη περιοχή, αφού και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανάψει το "πράσινο φώς" καθώς θεωρεί πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων διότι, εκτός των άλλων, κάνει πράξη ένα σημαντικό μέρος της πράσινης ανάπτυξης και επιλύεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα που ακόμα μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 2-3.000 νέες θέσεις εργασίας. Σε περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ από νέες επενδύσεις, οι επενδύσεις στις υποδομές απορριμμάτων είναι πραγματικά εθνικής σημασίας από κάθε άποψη», δηλώνει η αρμόδια υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη.

Βουλευτές και κομματικά στελέχη από το υπόλοιπο Αττικής, άνθρωποι που γνωρίζουν τις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή της Κερατέας, παρατηρούν ότι η συνένωση λόγω "Καλλικράτη" του δήμου της περιοχής με το Λαύριο, δεν ήταν η ενδεδειγμένη προοπτική, λόγω τοπικών αντιδικιών, και εφόσον είχε γίνει διαφορετική χωροταξία, τα προβλήματα, που έχουν ανακύψει τώρα, θα μπορούσαν πιο εύκολα να αντιμετωπιστούν.

Παρά ταύτα, κατά τη διετία 2011 - 2012 στον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών αναμένονται, επίσης, τα ακόλουθα μεγάλα έργα:

* Οι μονάδες επεξεργασίας της Αττικής, σε Γραμματικό και Φυλή, προϋπολογισμού σχεδόν 350 εκ. €, που θα επιλύσουν οριστικά το οξύ πρόβλημα διαχείρισης των 2 εκ. τόνων απορριμμάτων, που παράγονται στην Αττική.

* Οι μονάδες επεξεργασίας της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, έργα απολύτως ώριμα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 70 εκ. ευρώ.

* Τα έργα των αποκαταστάσεων των χωματερών, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2012, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια και θα φτάσουν στο ύψος των 150 εκ. €, στο σύνολό τους.

* Τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, έργα τα οποία πρόκειται να φτάσουν κοντά στα 70-80 εκ. €.

Όταν υλοποιηθούν αυτά τα έργα, οι συνολικές επενδύσεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και παράλληλα θα έχουν τεθεί τα θεμέλια για μία ευρωπαϊκών προδιαγραφών διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα διαθέσιμα κονδύλια για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, μέσω του ΕΣΠΑ, ανέρχονται σε 430 εκ. ευρώ. Η κ. Τζάκρη τονίζει ότι «για να καλύψουμε αυτό το χάσμα, με δεδομένο ότι μέχρι το 2020 η χώρα πρέπει να έχει υλοποιήσει πολύ υψηλούς στόχους ανακύκλωσης και να εκτρέπει σχεδόν το 75% των οργανικών αποβλήτων από την ταφή, είναι σαφές ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ πρέπει να αξιοποιηθούν για να προσελκύσουν εξίσου σημαντικές δαπάνες και επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι και οι ιδιώτες θα σηκώσουν ένα σημαντικό μέρος των ρίσκων».

Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση είναι ότι για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων συνδυάζεται με καθημερινό μάνατζμεντ, χωρίς απλή γραφειοκρατική διεκπεραίωση εγγράφων και μελετών.

«Η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη για να μην ανταποκριθούμε σε αυτή. Με την υλοποίηση του "Καλλικράτη" και το ξεπέρασμα του κατακερματισμού των δήμων, με τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών Φορέων Διαχείρισης, με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την επιστράτευση των πλέον σύγχρονων μορφών υλοποίησης έργων, δουλεύοντας σκληρά και σε καθημερινή βάση η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, όχι απλά να σχεδιάσει, αλλά να εφαρμόσει τις αναγκαίες αλλαγές», επισημαίνει η υφυπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις