Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Τριάντα χρόνια πέρασαν από τότε που η "Άνοιξη" με τη Σοφία Βόσσου πήγε στη Γιουροβίζιον

Τριάντα χρόνια πέρασαν από τότε που η &q...

Συγκινημένος ο Ανδρέας Μικρούτσικος θυμήθηκε καλεσμένος στην εκπομπή "Ευτυχείτε", τις στιγμές εκείνες στη Ρώμη το Μάιο του 1991

Tα 30χρονα της γιορτάζει η ελληνική συμμετοχή της Γιουροβίζιον, «Άνοιξη» που είχε ερμηνεύσει η Σοφία Βόσσου ντυμένη από τον Φιλήμονα στη Ρώμη της Ιταλίας με τον συνθέτη του τραγουδιού, Ανδρέα Μικρούτσικο να την συνοδεύει παίζοντας κιθάρα στη σκηνή.

Bellissima Σοφία Βόσσου, με αυτόν τον χαρακτηρισμό είχε υποδεχθεί την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα ο Ιταλός τραγουδιστής και παρουσιαστής Τότο Κουτούνιο που είχε κερδίσει την Γιουροβίζιον του 1990 και είχε φέρει τον δημοφιλή διαγωνισμό για 2η φορά στην Ιταλία (η 1η νίκη ήταν από την Τζιλιόλα Τσινκουέτι το 1964 και το τραγούδι "Non ho l'età"). Ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαΐου 1991 και η Ελλάδα αν και εντυπωσίασε παρά τα λάθη που έγιναν από τον Ιταλό μουσικό στο σόλο σαξόφωνο που είχε το κομμάτι και αλλοίωσε τον ήχο και μελωδία του τραγουδιού, κατέλαβε προς γενική απογοήτευση μόλις την 13η θέση μεταξύ 22 χωρών λαβαίνοντας 36 βαθμούς.

Η Ελλάδα εμφανίστηκε 4η μετά τη Μάλτα κι όπως είπαμε, το τραγούδι μας το είχε παρουσιάσει ο Toto Cutugno με πολύ ένθερμο τρόπο. Ο Χάρης Ανδρεάδης ήταν ο διευθυντής ορχήστρας και για 3 λεπτά, εκεί στη σκηνή του Studio 15 di Cinecittà στη Ρώμη, η Σοφία Βόσσου πλημμύρισε την Ευρώπη με νότες από «Άνοιξη» και γέμισε το χώρο και τους τηλεοπτικούς δέκτες με την δυναμική και υπέροχη φωνή της.

Η «Άνοιξη» μπορεί να μην τα κατάφερε αλλά αγαπήθηκε από τους Έλληνες και όχι μόνο. Μάλιστα σαν οι Ευρωπαίοι να ένιωσαν την αδικία που συνέβη και την αμέσως επόμενη χρονιά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον που φιλοξενήθηκε στη Σουηδία το 1992, η Ελλάδα ήρθε σχεδόν ανέλπιστα στην 5η θέση με την Κλεοπάτρα και το τραγούδι «Όλου του κόσμου η ελπίδα».  

Την συμμετοχή αυτή με τη Σοφία Βόσσου θυμήθηκε και μάλιστα φάνηκε ιδιαίτερα συγκινημένος ο Ανδρέας Μικρούτσικος το πρωί της Τετάρτης 12/5/2021 στην εκπομπή «Ευτυχείτε» της Κατερίνας Καινούργιου.

Αναλυτικά οι βαθμοί που πήρε η «Άνοιξη» ήταν:

10 βαθμοί από την Κύπρο, 5 βαθμοί από την Μάλτα και την Ισπανία, 4 βαθμοί  από Γιουγκοσλαβία και Ισραήλ, 2 βαθμοί από Αυστρία και Ιταλία και 1 βαθμό από Ιρλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία και Βέλγιο.

Τη σκηνοθεσία της εμφάνισης είχε αναλάβει ο Γιώργος Δάμπασης, το styling και το μακιγιάζ της Σοφίας Βόσσου ο Αχιλλέας Χαρίτος και το φόρεμα ήταν σχεδιασμένο από τον Φιλήμονα. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο Χάρης Ανδρεάδης ενώ επί σκηνής ήταν ο Ανδρέας Μικρούτσικος με το μπάσο του, ο Χρήστος Λαγός στα πλήκτρα και ο Γιώργος Καλογερόπουλος στα ντραμς. Νικητήριο τραγούδι ήταν το «Fångad av en stormvin» με την Καρόλα από την Σουηδία.

Η Κύπρος με την Έλενα Πατρόκλου και το κομμάτι «SOS» κατέλαβε την 9η θέση με 60 πόντους.

Τέλος στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου στο Open tv ακούσαμε πως η Έλενα Παπαρίζου που πήγε 2 φορές στη Eurovision (το 2001 με το «Die for you» μαζί και με τον Νίκο Παναγιωτίδη ως Antique και είχε σαρώσει παίρνοντας την 3η θέση και το 2005 που με το «Μy number one» χάρισε τη νίκη στην Ελλάδα) θα επιστρέψει φέτος στη Γιουροβίζιον που φιλοξενείται στο Ρότερνταμ και μαζί και με άλλους νικητές θα κάνουν μία γκεστ εμφάνιση την βραδιά του τελικού στις 22 Μαΐου 2021.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την «Άνοιξη» της Σοφίας Βόσσου έχει το σάιτ του ogaegreece

Στο βίντεο από το "Ευτυχείτε" η εμφάνιση του Ανδρέα Μικρούτσικου είναι περίπου στη 1 ώρα και 23 λεπτά.

Να προσθέσουμε πως ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision το 2001 που ήταν ο 46ος διεξήχθη στις 12 Μαΐου 2001, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, πριν ακριβώς 20 χρόνια, μετά τη νίκη των Αδελφών Όλσεν στο διαγωνισμό του 2000 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας με το τραγούδι "Fly on the Wings of Love". Νικήτρια χώρα το 2001 ήταν η Εσθονία με το κομμάτι "Everybody" που ερμήνευσαν οι Tanel Padar, Dave Benton & 2XL.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight