Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τα χειροκροτήματα δεν φροντίζουν το νοσηλευτικό προσωπικό  

Τα χειροκροτήματα δεν φροντίζουν το νοση...

Της Αγγελικής Τσονάκα

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή/-τριας, πολλοί θα σπεύσουν να ευχαριστήσουν το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει με αυτοθυσία, από πέρυσι, έναν μεγάλο αγώνα κατά της πανδημίας, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Ένα «ευχαριστώ» όμως, λόγω της συγκεκριμένης ημέρας, που θα μείνει μόνο στα λόγια, δεν είναι μόνο πολύ λίγο, είναι και πολύ υποκριτικό. Οι νοσηλευτές/τριες δεν έχουν ανάγκη από λόγια, τσάι και συμπάθεια, ο αγώνας τους δεν ανταμείβεται με ανούσια χειροκροτήματα στα μπαλκόνια.

Χρειάζονται μια έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη, η οποία θα αντικατοπτρίζεται, κυρίως, στην αύξηση των πενιχρών αποδοχών τους και στην πρόσληψη προσωπικού, που κρίνεται απαραίτητη για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενός Συστήματος που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά, ιδιαίτερα στην κορύφωση του κάθε κύματος του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, η προσφορά των νοσηλευτών/τριών δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί, γιατί είναι διαχρονική. Ισχύει και σήμερα εν μέσω πανδημίας, όπως ίσχυε φυσικά και παλαιότερα, όταν υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας απαξίωναν συστηματικά το έργο και την προσφορά τους, στο πλαίσιο μιας απαράδεκτης και μεθοδικής απαξίωσης του ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως κυβέρνηση, προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενίσχυσε τη χρηματοδότηση για τα δεδουλευμένα τους, ενώ έβαλε τέλος σε περικοπές και καθυστερήσεις. Επιπλέον, αύξησε κατά 20% το ωρομίσθιο τους και κατοχύρωσε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Είναι τώρα η σειρά της κυβέρνησης των «αρίστων», πρωτίστως ως ηθική υποχρέωση, να περάσει από τα ωραία, τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα, στις πράξεις. Οφείλει μεταξύ άλλων, να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, εννοείται με μόνιμες προσλήψεις, εντάσσοντας παράλληλα το νοσηλευτικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κάτι που θα έπρεπε να είναι απολύτως αυτονόητο.

 

*Η Αγγελική Τσονάκα είναι μέλος του Συντονιστικού Οργάνου της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις