Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 πανηγύρισε και η ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα Πατρών-Παλαιομονάστηρο

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 πανηγύρισε και ...

Το μοναστήρι έχει πρόσφατα ανακαινιστεί και αριθμεί 19 μοναχές

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 που η εκκλησία μας τιμά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου πανηγύρισε και η ιερά κοινοβιακή Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα Πατρών-Παλαιομονάστηρο που είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους, σε υψόμετρο περίπου 350 μ., κοντά στο χωριό Μπάλα, 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάτρας. Το ιστορικό και γραφικό αυτό μοναστήρι που πανηγυρίζει μαζί με την ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σπάτα, ιδρύθηκε κατά τα τέλη του ΣΤ' - αρχές του Ζ' αιώνος, αλλά μέχρι το 1945 καταστράφηκε πολλές φορές. Μια μαρμάρινη πλάκα στην βόρεια εξωτερική πλευρά του Καθολικού ιστορεί την ανασύσταση του μοναστηριού το έτος 1693.

Στις αρχές του ΙΘ' αιώνος η ερειπωμένη Μονή - κατά την παράδοση καταστράφηκε από τους Τούρκους τον ΙΗ' αιώνα - προσαρτήθηκε σαν μετόχι στην Μονή Γηροκομείου με την ονομασία «Παλαιομονάστηρο» ή Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα και παραμένει μετόχι της μέχρι το 1925.

Στις 17/1/1943 υποδέχτηκε προς φύλαξη τα κειμήλια της ιεράς Μονής Γηροκομείου την οποία οι Γερμανοί έκαναν προσωρινά αποθήκη πυρομαχικών.

Η Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα που αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κάποιος, έχει πρόσφατα ανακαινιστεί, αριθμεί δεκαεννέα μοναχές και εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου και στις 10 Μαΐου.

*Να προσθέσουμε πως το πρωί της Δευτέρας 10/5/2021 ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην πανηγυρική Θεία λειτουργία στο ναό Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Πάτρας όπου και κήρυξε το Θείο λόγο.

Τις φωτ. μας έστειλε ο κ. Νικόλαος Κοτοπούλης, ο οποίος αναφέρει πως κατά την παράδοση, τρία ήταν τα πλοία που αναχώρησαν με το άγιο λείψανο του Αγ. Νικολάου από τα Μύρα την 1η Απριλίου 1087 και έφθασαν στο Μπάρι της Ιταλίας την 20η Μαΐου με ενδιάμεσους σταθμούς ανεφοδιασμού. Το ιστορικό αυτό γεγονός, κληροδοτήθηκε από τους κατοίκους των περιοχών απ’ όπου περνούσε το σκήνωμα του Αγίου, στους απογόνους τους, ώστε αυτή η ευλογημένη πάροδος (διέλευση) να εορτάζεται πανηγυρικά εις το εξής ανάλογα με τις ημερομηνίες προσέγγισης ή διέλευσης που είναι 9, 10 ή και 20 Μαΐου.

*Στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, την Ηλεία και Αχαΐα, εορτάζεται στις 10 Μαΐου.

.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις