Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Πάτρα: Δεν ήρθε η «ανάσταση» που προσδοκούσαν οι έμποροι

Πάτρα: Δεν ήρθε η «ανάσταση» που προσδοκ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Υποτονική σε σχέση με τα αναμενόμενα η κίνηση στα καταστήματα

Περίπου κατά 50% πεσμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας την εβδομάδα που μας πέρασε.

Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών της πόλης για οικονομική «ανάσταση» μετά από αρκετούς μήνες που παρέμεναν κλειστά τα μαγαζιά τους, διαψεύστηκαν. Το 15νθήμερο που λειτούργησαν πριν από το Πάσχα με τους περιορισμούς που υπήρχαν, φαίνεται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ότι δεν ήταν αρκετό για να επανέλθει η ηρεμία στον εμπορικό κόσμο και να ρεφάρουν έστω μέρος από τα σπασμένα του προηγούμενου διαστήματος.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Γιώργος Βαγενάς οι έμποροι τις περιοχής είχαν δημιουργήσει στο μυαλό τους μεγάλες προσδοκίες για την κίνηση τις ημέρες του Πάσχα με δεδομένο ότι μεσολάβησε μεγάλο διάστημα με τα καταστήματα κλειστά. «Δυστυχώς όμως οι παλινωδίες της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις μικρές οικονομικές δυνατότητες του κόσμου και το μικρό διάστημα που είχαν στη διάθεσή τους, δεν επέτρεψαν αυτές οι προσδοκίες να γίνουν πράξη», σημειώνει ο κ. Βαγενάς.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες αρνητικό ρόλο έπαιξε και η ψυχολογία του κόσμου ο οποίος δεν είχε μπει ουσιαστικά σε εορταστικούς ρυθμούς αφού καθημερινά άκουγαν για δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού. Παράλληλα το γεγονός ότι μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες δεν επιτρέπονται ακόμα, κρατούν σε χαμηλά επίπεδα σε μια σειρά από καταστήματα.

«Με δεδομένο ότι δεν επιτρέπονται οι συναθροίσει, η ανταλλαγή επισκέψεων και όλα τα σχετικά η αγορά ειδών για δώρα περιορίστηκε στο ελάχιστο. Πέραν αυτών περιμένουμε να «ανοίξουν» και άλλες σημαντικές κοινωνικές δραστηριότητες όπως γάμοι και βαπτίσεις από τις οποίες εξαρτώνται περίπου 30 με 40 κλάδους του επιχειρείν», επισημαίνει ο κ. Βαγενάς.

Αρνητικά λειτούργησαν και οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών που πλέον έχουν αλλάξει και έχουν στραφεί αρκετά προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτή η στροφή είναι σαφές ότι ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές που λειτουργούν καλύτερα και πιο οργανωμένα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Πλέον οι ελπίδες των εμπόρων τις πόλης εναπόκεινται στην οικονομική ενίσχυση των πολιτών που επί μήνες ζούσαν με επιδόματα, σε διαφορετική περίπτωση η μειωμένη κίνηση στα μαγαζιά στα συνεχιστεί και αρκετοί έμποροι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι χρεωμένοι, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις