Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εστίαση χωρίς μουσική: Τι λένε για το μέτρο στο thebest πέντε γνωστοί Πατρινοί επιχειρηματίες

Εστίαση χωρίς μουσική: Τι λένε για το μέ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Πώς βρίσκουν το συγκεκριμένο μέτρο

Ανούσιο, απαράδεκτο, καταστροφικό και… «τραγικό» χαρακτηρίζουν οι καταστηματάρχες της εστίασης στην Πάτρα το γεγονός ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στις 3 Μαΐου, θα ανοίξουν τα καταστήματα τους, μετά από πολλούς μήνες λόγω πανδημίας, χωρίς μουσική. 

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς το μέτρο αυτό αποφασίστηκε έτσι ώστε να μην χρειάζεται οι θαμώνες των μαγαζιών να μιλουν δυνατά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στον αέρα σταγονίδια. Το συγκεκριμένο μέτρο προκαλεί αντιδράσεις από τον κλάδο ενώ και το ωράριο των καταστημάτων εστίασης θα πρέπει σύμφωνα με τους επιχειρηματίες να επανεξεταστεί.

Είναι ένα κουτό μέτρο. Υπάρχει αντίδραση, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα...

Μιλώντας στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου, αναφέρει: 

«Το μέτρο είναι ανούσιο. Από το νόμο η ένταση της μουσικής που παίζουν τα καταστήματα της εστίασης είναι χαμηλή και λιγότερης έντασης από την οχλαγωγία που φέρνει ο κόσμος. Υπάρχει πρόβλημα σε πολλά μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ, μπαρ που έχουν ανάγκη τη μουσική υπόκρουση. Είναι ένα κουτό μέτρο. Υπάρχει αντίδραση, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι λοιμωξιολόγοι που πρότειναν το μέτρο ακολουθούν την πεπατημένη άλλων χωρών, της Ιταλίας, της Κύπρου, των Αραβικών Εμιράτων.

Ας ελπίσουμε ότι από την άλλη βδομάδα θα αλλάξει αυτό το μέτρο γιατί είναι τελείως άκυρο. Και δεν είναι αυτό το μοναδικό πρόβλημα. Στις 10:45 θα πρέπει να εκκενώνονται τα μαγαζιά. Μετά, τώρα που κάνει και ζέστη, όλοι θα καταφεύγουν σε παραλίες, πάρκα, πλατείες για πάρτι σαν αυτά που γίνονται όλον αυτό τον καιρό. Έχουμε κάνει αίτημα να λειτουργούμε μέχρι τις 02:00.

Επιπλέον υπάρχει μία τεχνική δυσκολία στο να ανοίξουν τα μαγαζιά. Όλοι ανακαινίζουν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι ανοίγουμε όμως η αγορά είναι κλειστή τις ημέρες πριν το άνοιγμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι επιχειρηματίες να προμηθευτούν για τι κουζίνες τους τα φρέσκα προϊόντα που είναι απαραίτητα για το μενού τους. Πολλά μαγαζιά θα ανοίξουν με το 60% του μενού τους. Αιφνιδιαστήκαμε, περιμέναμε ότι θα ανοίξουμε στις 10 Μαΐου. Ο μεγάλος κλινδυνος γα τα μαγαζιά είναι να εντοπιστούν μέσα σε αυτά κρούσματα. Εάν ένα μαγαζί αναγκαστεί να κλείσει 2- 3 φόρες, καταστρέφεται.

Άνοιγμα της εστίασης χωρίς να υπάρχει κάτι το οποίο είναι αυτονόητο για την εστίαση. Το μέτρο μπορεί να είναι απλά καταστροφικό για πολλές επιχειρήσεις...

Ο επιχειρηματίας Λευτέρης Ανδριόπουλος αναφέρει: «Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται...Άνοιγμα της εστίασης χωρίς μουσική, δηλαδή χωρίς να υπάρχει κάτι το οποίο είναι αυτονόητο για την εστίαση. Το μέτρο μπορεί να είναι απλά καταστροφικό για πολλές επιχειρήσεις...

Ή ανοίγουμε κανονικά, πάντα με αποστάσεις και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων η καλυτέρα να μας αφήσουν στην τύχη μας. Πρόκειται για έναν κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλον. Ελπίζω άμεσα να αποσυρθούν αυτά τα απαράδεκτα μέτρα για να μην καταντήσει η εστίαση νεκροταφείο, όχι επειδή δε θα έχει μουσική αλλά επειδή δε θα έχει επιβιώσει».

Αν κόσμος δεν ακούει μουσική, θα πάει ξανά εκεί που πήγαινε τόσο καιρό. Σε αυτό ίσως βοηθήσει και το γεγονός ότι θα κλείνουμε στις 11 το βράδυ...

Ο επιχειρηματίας ο Γιώργος Κοτοπούλης εξηγεί: «Πρόκειται για ένα τραγικό μέτρο. Στη εστίαση έχουμε δείξει ότι ξέρουμε να κρατάμε αποστάσεις και τα μέτρα. Η μουσική είναι κάτι το οποίο φτιάχνει την ατμόσφαιρα. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει συνωστισμός, μπαρ, και θα κλείνουμε στις 11 το βράδυ ενώ θα έχουμε μέσα στα μαγαζιά συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, δεν υπάρχει λόγος να λείπει η μουσική. Είναι λάθος.

Επιπλέον αν η εστίαση άνοιξε για να χτυπηθούν οι πλατείες, αν άνοιξε για να μην μαζεύεται ο κόσμος εκεί, τότε θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα με το δρόμο που ακολουθούμε. Τα σημεία αυτά θα ενισχυθούν και δεν θα αποδυναμωθούν.  Αν κόσμος δεν ακούει μουσική, θα πάει ξανά εκεί που πήγαινε τόσο καιρό. Σε αυτό ίσως βοηθήσει και το γεγονός ότι θα κλείνουμε στις 11 το βράδυ. Εκεί που ο κόσμος θα έχει βγει, θα έχει ζεσταθεί, εμείς θα τον διώχνουμε. Με τόση ζέστη, θα βρει τον τρόπο και τα μέρη να συνεχίσει την έξοδο του. Θα πρέπει να είμαστε περισσότερη ώρα ανοιχτοί και να έχουμε και μουσική για να χτυπήσουμε το φαινόμενο που λέγεται πλατεία».

Η εστίαση έχει διάφορες κατηγορίες, από το μεζεδοπωλείο ως το κλαμπ. Σε μία ταβέρνα όμως, η μουσική δεν ενοχλεί...

Ο επιχειρηματίας Τάκης Ματθαιόπουλος αναφέρει: «Πρόκειται για ένα αυστηρό και υπερβολικό μέτρο. Αποφασίστηκε για να αποφευχθούν τα μεγάλα πάρτι σε κάποια μαγαζιά, με όρθιους πελάτες όπου μπορεί να δημιουργηθεί μία ανεξέλεγκτη κατάσταση. Αυτό το πληρώνουν και τα εστιατόρια. Μία μουσική υπόκρουση που καλυτερεύει την ατμόσφαιρα δεν θα οδηγούσε σε πάρτι.

Αυτό που είπαν οι επιστήμονες ότι με την ύπαρξη δυνατής μουσικής, μιλάς δυνατά και δημιουργούνται σταγονίδια, έχει μία βάση και μία λογική. Υπήρξε ένα οριζόντιο μέτρο για όλους. Είναι πιο εύκολο για τους λοιμωξιολόγους, η εστίαση όμως έχει διάφορες κατηγορίες, από το μεζεδοπωλείο ως το κλαμπ. Σε μία ταβέρνα όμως, η μουσική δεν ενοχλεί. Δεν νομίζω ότι θα απωθήσει τον κόσμο από το να πάει σε μαγαζιά, όμως η έλλειψη μουσικής θα χαλάσει την ατμόσφαιρα. Θα είναι μία βουβή ατμόσφαιρα, περίεργη, σαν μία Μ. Παρασκευή. Είναι η μοναδική μέρα που δεν βάζουμε μουσική στα μαγαζιά μας».

Μπήκαμε στη διαδικασία να πάρουμε προμήθειες και να ασφαλίσουμε προσωπικό και το άνοιγμα δε θα είναι ανάλογο με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας...

Ο επιχειρηματίας Νίκος Μοίραλης αναφέρει: «Η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση είναι ένα μέτρο το οποίο θα χαρακτήριζα ως αλητεία. Το χειρότερο είναι ότι δεν ειπώθηκε εξαρχής έτσι ώστε να αποφασίσει μια επιχείρηση, με βάση αυτό που προσφέρει, αν θα ανοίξει ή όχι.

Μπήκαμε στη διαδικασία να πάρουμε προμήθειες και να ασφαλίσουμε προσωπικό και το άνοιγμα δε θα είναι ανάλογο με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Ο κόσμος που θα έρθει θα είναι λιγότερος, δεν θα διασκεδάσει, δε θα υπάρχει κατανάλωση και αυτό θα στοιχήσει, δεν ξέρουμε πώς και πόσο θα δουλέψουμε».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις