Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΟΙΚΙΠΑ: Χελώνες βρήκαν βίαιο θάνατο από χωματουργικές εργασίες στο έλος της Αγυιάς

ΟΙΚΙΠΑ: Χελώνες βρήκαν βίαιο θάνατο από ...

ΔΕΙΤΕ την ανακοίνωση που εξέδωσε

Σε ανακοίνωση της “Οικολογικής Κίνησης Πάτρας” για την επέμβαση του Δήμου στο Έλεος της Αγυιάς αναφέρονται τα εξής: 

"Εκτεταμένη οικολογική καταστροφή στον υγροτοπικό χώρο απέναντι από την είσοδο του κάμπινγκ της Αγυιάς πραγματοποίησε ο Δήμος Πατρέων την Τρίτη, 20 Απριλίου με συνέπεια να αλλοιώσει τελείως μέρος του σημαντικού αυτού τομέα.

Η ακατανόητη επέμβαση του Δήμου είχε καταστροφικό αποτέλεσμα στα είδη της πανίδας που υπήρχαν εκεί, κυρίως νεροχελώνες και τα οποία κρίνονται ως τα πλέον ευαίσθητα (ποταμοχελώνα, Mauremys rivulata, και βαλτοχελώνα, Emys orbicularis) και αυστηρά προστατευόμενα, καθώς και άλλα ερπετά και αμφίβια.

Είναι γνωστό ότι η Οικολογική Κίνηση Πάτρας έχει συναινέσει στην αναγκαιότητα της εκτέλεσης του έργου «Ανάπλαση – αξιοποίηση περιοχής Έλους Αγυιάς», με υλοποίηση της από ετών μελέτης της Ομάδας Καραθανάση, ώστε να παύσουν επιτέλους οι αυθαίρετες επεμβάσεις, τα μπαζώματα, να βελτιωθεί η αξία αναψυχής του χώρου και να κατοχυρωθεί ο χαρακτήρας του χώρου ως χώρου ήπιας δημόσιας αναψυχής.

Απαραίτητη όμως περιβαλλοντικά αλλά και νομικά προϋπόθεση είναι να γίνουν σεβαστά τα ιδιαιτέρως σημαντικά οικολογικά του χαρακτηριστικά ιδιαιτέρως το καθαρά υγροτοπικό τμήμα του Έλους, η περιοχή του που γειτνιάζει με την πλαζ και το πάρκινγκ της. Αυτό φιλοξενεί ευαίσθητα είδη, όπως νεροχελώνες και τρίτωνες.

Όλα όσα βρίσκονταν εκεί βρήκαν πιθανότατα βίαιο θάνατο καταπλακωμένα κάτω από χωματουργικές εργασίες. Όλα αυτά μάλιστα στον κυριότερο χώρο και στην εποχή της αναπαραγωγής τους με ανυπολόγιστες συνέπειες και για τα δύο είδη. Ήδη γίνεται αντιληπτή η πρωτοφανής απουσία τους από την ευρύτερη περιοχή ως συνέπεια πιθανότατα της επέμβασης.

Ο πληθυσμός νεροχελωνών του έλους είναι ίσως ο τελευταίος που απομένει στη Βόρεια Πελοπόννησο. Η καταστροφή αυτή έγινε με ίδια μέσα του δήμου μια και το μεγαλύτερο μέρος του χώρου που ισοπεδώθηκε δεν περιλαμβάνεται ολόκληρος στον χώρο εφαρμογής της μελέτης του έργου ανάπλασης, εφάπτεται όμως και μέρος του περιλαμβάνεται στον ευαίσθητο τομέα της μελέτης υπό το όνομα ΦΑ5.

Η ΟΙΚΙΠΑ κατήγγειλε τις αυθαίρετες ενέργειες στη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ζητώντας την παρέμβασή της, ενώ με επιστολή της στο Δήμο Πατρέων ζητεί:

(α) να σταματήσει άμεσα κάθε χωματουργική εργασία στον εν λόγω χώρο για να αποτραπούν περισσότερες απώλειες ζώων.

(β) να αποκατασταθεί η περιοχή όσο γίνεται πλησίον της προηγούμενης μορφής της (επαναφορά βλάστησης), όχι μόνο διότι είναι καταστροφικές οι επεμβάσεις αλλά και διότι δεν προβλέπονται στην εγκεκριμένη μελέτη βάσει της οποίας εκτελείται το έργο. Έμμεση δημιουργία χώρου πάρκιγκ εκεί είναι μη νόμιμη ως μη προβλεπόμενη από τη μελέτη.

(γ) να μην επιχωματωθεί κανένα αυλάκι που φέρει νερό στην εν λόγω περιοχή. Το σημειώνουμε διότι παρατηρήσαμε ύπαρξη μπάζων πλησίον. Επιχωματώσεις σε όχθες ενεργών αυλακιών που έγιναν πρέπει να αφαιρεθούν ως βλαβερές για την άγρια ζωή.

Η αναβάθμιση του όλου χώρου του έλους της Αγυιάς, πολύτιμου αποκτήματος της πόλης μας, θα αποτελέσει επιτυχία ΜΟΝΟ αν δεν υπάρξει άλλο πλήγμα σε προστατευόμενα είδη του. Διότι είναι ΚΑΙ χώρος αναψυχής ΚΑΙ βιότοπος."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις